Denník N

Varíme s Medveďmi – Hovädzie dusené v rúre.

Keď denne v správach v televízii aj v tlači čítate o hovädzom, jednoducho vám na neho príde chuť. Takže dnes si ukážeme pomerne jednoduchý recept na dusené hovädzie pripravené v rúre. A spravíme si k nemu aj zemiakové knedle. A malý bonus je, že zašpiníme len jeden hrniec. Len potrebujeme taký, ktorý aj s pokrievkou môžeme dať na sporák aj do rúry.

Na štyri porcie si pripravíme kilogram hovädzieho. My sme mali falošnú sviečkovú. Mäso môžeme nakrájať na menšie kocky, ale ja mám radšej,  keď je mäso nakrájané na väčšie kusy, ktoré predstavujú jednotlivé porcie.

Okrem toho budeme potrebovať olej,  cibuľu, cesnak, nejakú zeleninu (my sme použili fazuľové lusky a olivy), červenú papriku, čierne korenie, provensálske bylinky a soľ.

Do hrnca dáme olej, zohrejeme ho a hovädzie prudko opečieme zo všetkých strán. Panuje rozšírený názor, že je to dôležité, aby sa mäso zatiahlo a nevytiekla z neho šťava. Ale pravdou je, že je to hlavne kvôli chuti opečeného mäsa, ktorá prinesie do omáčky iný rozmer.

Mäso odložíme a do výpeku, ktorý zostal v hrnci, dáme nasekanú cibuľu. Cibuľová šťava má schopnosť rozpustiť všetky tie pripečené kúsky a ešte tým pozdvihnúť výslednú chuť jedla.

K restovanej cibuli pridáme celé strúčiky cesnaku, všetko korenie a za stáleho miešania popražíme.

Vložíme opražené kusy mäsa.

Zalejeme vodou (pivom, vínom, vývarom) tak, aby mäso bolo ponorené, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na dvesto stupňov. Mäso necháme hodinu na pokoji a potom ho približne každú pol hodinu kontrolujeme.  Ak treba, dolievame tekutinu. Keď je mäso už skoro mäkké, pridáme fazuľové struky s olivami a vrátime do rúry.

Počas toho ako sa mäso bude dusiť do mäkka, si pripravíme zemiakovú knedľu. Na štyri porcie potrebujeme dva až tri zemiaky. Pol balíčka celozrnného toastového chleba, jedno vajce a trochu soli.

Zemiaky nastrúhame na jemno. Toastový chlieb nakrájame na menšie kocky. Pridáme vajíčko, soľ a všetko spolu spracujeme na polotuhé cesto.

Jeho hustotu najlepšie vyskúšame tak, že z neho spravíme guľu. Ak drží pokope je všetko správne. Ak je príliš riedka, treba pridať ďalší toastový chlieb.

Rukami vytvarujeme knedle a uložíme ich navrch duseného mäsa do šťavy. Opäť prikryjeme a ešte na dvadsaťpäť až tridsať minút vrátime do rúry.

Knedle sa zvrchu jemne opečú a odspodu nasajú chutnú omáčku.

Mäso je jemné a mäkké, omáčka má intenzívnu chuť a knedle sú zvonku chrumkavé a vo vnútri jemne mazľavé. Skvelý nedeľný obed z jediného hrnca.

Dobrú chuť!

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.