Denník N

Ako Irén do 15 napočítala

Doktorský predpis na 12 ročnú imunitu pre doc. Fica vrátila do hry pani Irén, ktorej hlas prevážil rozhodovacie váhy výnimočne reprízovaného rokovania ústavnoprávneho výboru.

article_photo

Zákon treba vykladať individuálne, povedal mi raz istý môj nadriadený vo veci pracovno-právnych záležitostí. Tomuto Orwellovskému výroku z ríše zvieracej farmy som vtedy nerozumel a lepšie pochopenie neprišlo dodnes. Zdá sa ale, že lámanie zákonov, či ústavy cez koleno pre zvýhodnenie toho či onoho je oportunistickým údom tejto koalície, tak ako vtedy danému vedúcemu, vlastné. Ako to už v tomto vládnom období býva, v čase zákonných či morálnych katstrof zasahuje Híd.
Pani Irén prišla v rámci svojho niekoľko-chvíľového pôsobenia v komisii jednoznačne rozhodnutá, že problematická prax docenta, ktorý na štyrikrát dodával dôkazy o svojej právnickej činnosti – už aj po termíne, je v poriadku. K chýbajúcemu obdobiu 13 rokov a 9 mesiacov (obdobie 1986-2000), ktoré sa po prvom rokovaní výboru zdali započítateľné bolo potrebné doplniť údaje o viac ako ročnej chýbajúcej praxi. Treba povedať, že aj napriek chýbajúcej praxi, ktorú určuje zákon, šiesti členovia komisie hlasovali, že 13,75 = 15. Na mimoriadnom rokovaní sa mali kľúčovým preukazným materiálom stať pedagogické praxe v predmete ľudské právo na Katedre Politológie FF UKF Nitra a v predmete ľudské práva na PrF UMB v B. Bystrici. Okrem toho boli doložené aj ďalšie nezvratné dôkazy v podobe recenzie knihy vydanej na UMB a zastupovanie obetí trestných činov a poskytovanie poradenstva.
Samozrejme z pohľadu zákonnosti bolo treba posúdiť všetky uvedené materiály týkajúce sa praxe a povolania z pohľadu, či výkon povolania alebo daná činnosť zo zákona alebo iného všeobecne záväzného predpisu vyžadovala právnické vzdelanie.
V priebehu mimoriadneho rokovania vysvitlo (O. Dostál), že do úvahy nemožno brať ani ročné obdobie 1986-1987, kde vtedy absolvent práva vykonával asistenta vojenskému vyšetrovateľovi a dnes to započítal do praxe. Ako sa však ukázalo túto činnosť mohol v danom čase podľa vtedy platných zákonov vykonávať ktokoľvek s vysokoškolským vzdelaním (Irén rozumej aj neprávnik).
Recenzia knihy s danou problematikou nespĺňala rovnako zákonom stanovenú podmienku vyžadujúcu právnické vzdelanie.
Zastupovanie obetí, poradenstvo rovnako môžu vykonávať aj osoby bez právnického oprávnenia (podmienka nesplnená III).
Vyučovanie predmetu Ľudské práva na FF UKF vyučujú na obdobných katedrách politológie aj neprávnici, z čoho vyplýva, že toto pedagogické jednopredmetové pôsobenie tiež nespĺňa podmienku (IV).
Relevantným bolo zjavne len započítanie praxe na Právnickej fakulte z akademických rokov 1999/2000 a 2000/2001. Keďže rok 2000 bol nesporný ku praxi 12,75 roku (13,75 mínus vojenčina) tak možno jeden akademický rok pridať. Z tejto nižšej matematiky, ale nikdy 15 nedostaneme.
Irén a 6 chocholúšikov pracovali zrejme s inou – algoritmicky protiústavne nastavenou kalkulačkou.
Okrem predsedu výboru (Smer) nikto okrem Irén (Híd) nijako v danej veci neargumentoval. Nuž a aká bola argumentácia tentokrát kľúčovej hráčky?
Pán rektor z UKF (exporadca doc. Fica vo veciach školstva) jej písomne potvrdil, že doc. vykonával prax s tým, že vedúci katedry prof. Krno dopísal, že vyžadovali aj právnické vzdelanie III. stupňa.
Pani Irén nemala v danej chvíli iné funkčné zmysly okrem zraku a tak uviedla, že môže vychádzať nie z toho, čo uviedli ostatní členovia výboru v rozprave, ale len z daného dokumentu, kde prax potvrdzuje vedúci katedry. Inými slovami bolo úplne jedno, čo odoznie, veď dôkazy už boli predom dané. A zákon sme preklasifikovali – na uznanie praxe výkonu povolania už nie sú potrebné zákonné požiadavky, stačí, že to potvrdí písomne Krno. Ak by to náhodou bolo nezákonné, uviedla alibisticky Irén, je to zodpovednosť pána Krna, nie jej.
Milá Irén, nie, je to vaša zodpovednosť, a zaiste, ak by vyššia nervová sústava pracovala viac ako na pudovej úrovni typu niečo za niečo, o ústavný súd by sa mohli uchádzať profesionálnejší kandidáti. Teraz už len budeme sledovať ako ústavne premostíte Kisku.

Teraz najčítanejšie