Denník N

Popradskí psíčkari si zaslúžia viac ako zákazy a vysávače

Poprad dlhodobo zanedbáva psíčkarov. Hoci odvádzajú dane za psa, mesto im dáva iba zákazy a pokuty. Dočkajú sa pozornosti a vybuduje mesto konečne niečo aj pre psov?

Popradskí psíčkari sú zúfalí. Už niekoľko rokov sú odsunutí na druhú koľaj. Každoročne odvádzajú mestu daň za psa a odmenou im bol pisoár pre psy.

Okrem pisoára má Poprad ešte jedno. Dva vysávače psích exkrementov. K ním sa má podľa viceprimátora Kavku pridať tretí:
,,V rámci investícií plánujeme zakúpiť ďalší vysávač na exkrementy a zintenzívniť čistenie ulíc.“

Ľudia ale nepotrebujú ďalšie vysávače. Čo to vyrieši? Na nezodpovedných chovateľov psov síce fungujú, trus z chodníkov skutočne odstránia. Avšak nevyriešia to, čo mesto dlhodobo nemá – reálny záujem o psíčkarov.

Mesto zaujíma iba výber pokút. Áno, postihovať lajdáckych psíčkarov treba – žiaden Popradčan nechce chodiť v exkrementoch. Ale sú tu aj slušní psíčkari, o ktorých sa radnica nezaujíma, no mala by.

Mesto dĺži psíčkarom pol milióna eur

Milovníci psov si zaslúžia viac. Každý rok zaplatia všetci spolu na daniach približne 70.000 €. Za takú sumu im radnica dokáže dať oveľa viac.

Navyše, príjem z dane za psa bude tvoriť počas tohto volebného obdobia zhruba 280.000 €. Ak prirátame k tomu predošlé 4 roky, počas ktorých psíčkari z vyzbieraných daní nedostali skoro nič, máme hotových 500.000 €.

Z týchto peňazí možno vybudovať 4 bezvôdzkové zóny a ešte aj osadiť koše s ekosáčkami po celom Poprade.

Kedy mesto konečne podnikne zmysluplné kroky?

Dlhé roky Popradčania počúvajú od mesta, ako sa pre psíčkarov niečo urobí. Sľubov sa už každý napočúval, no nikto sa z nich ešte nenajedol.

Viceprimátor Kavka tvrdí, že na tom pracujú:
,,Momentálne sa snažíme vytypovať územie, na ktorom by sme radi vybudovali Pet ihrisko. Jedným z najbližších krokov mesta bude aj zistenie aktuálneho stavu, kde všade máme koše na psie exkrementy, v akom sú stave a kde ich treba podľa výskytu psíkov doplniť.“

Lokalitu psieho parku hľadá radnica viac ako 5 rokov. Vhodné miesta navrhovali poslanci a dokonca existovala skupina tvoriaca koncepciu chovu psov. Parky mali už stáť napríklad na južnej strane maxu, pri cyklochodníku na rašelinisku, či pri Kauflande.

Slová viceprimátora sú preto iba prázdnymi frázami. Kto ich ešte nepovedal, ako keby nebol vo vedení mesta. Kedy to bude? Ostáva nejasné.

Dôležité sú termíny a tie mesto nemá žiadne. Pomôže len jediné – tlak na funkcionárov, aby konečne mysleli na psíčkarov a informovali verejnosť o jasných dátumoch.

Psí park mali v programe viacerí poslanci

Riešenie problematiky psov navrhovali v predvolebnom súboji viacerí kandidáti naprieč súčasnými poslaneckými klubmi.

Štefan Pčola, prvý viceprimátor Popradu, chce z 13 volebných bodov dosiahnuť jeden pre psov:
,,vybudovanie stanovíšť s odpadkovými košmi na psie exkrementy, budovanie psích parkov, bonusový systém pre riadne platiacich majiteľov štvornohých miláčikov.“

Aj druhý viceprimátor Ondrej Kavka sľuboval:
,,vybudovanie psích parkov a zavedenie ekologického systému psích exkrementov.“ Vo svojom materiály ukázal tiež vizualizáciu psieho parku.

Z poslancov presadzovali rovnaký program aj v Klube Poprad 22. Jozef Košický hovoril dokonca o osadzovaní držiakov na uchytenie vôdzky. Peter Dujava zas o transparentnom účte pre daň za psy.

Prienik medzi programami tu je. Chýba už len jedno. Skutočný záujem mesta a aktívna práca na riešení tohto problému.

Teraz najčítanejšie