Denník N

Vydarená reakcia rezortu školstva len posilňuje podozrenia

Miesto vyvrátenia podozrení ministerstvo svojou reakciou len vyvoláva ďalšie.
Štátne orgány by mali reagovať na podozrenia z toho, že nepostupujú korektne, či dokonca porušujú zákon. Občas sa však reakcia vydarí do tej miery, že miesto toho, aby podozrenia vyvrátila, tak ich potvrdí. Či dokonca vyvolá ešte ďalšie. Toto je presne ten prípad.

V pondelok som upozornil, že podmienky verejného obstarávania intranetovej aplikácie na ministerstve školstva vzbudzujú podozrenie, že sú šité na mieru vopred vyhliadnutému uchádzačovi. Problém je hlavne v tom, že ministerstvo požaduje vytvorenie novej aplikácie v lehote 7 dní, čo je zjavne nereálne, ak už aplikáciu nemáte pripravenú v šuflíku. Včera ministerstvo na moje podozrenia zareagovalo. Žiadne z nich však nevyvrátilo. Práve naopak, jeho reakcia vzbudzuje ďalšie podozrenia. Konkrétne:

  1. Ministerstvo tvrdí, že obstarávaná „aplikácia bude vychádzať zo systému SAP, ktorý rezort používa, ale nebude zapracovaná v systéme“. Vo zverejnenej výzve na predloženie ponuky sa však žiadna takáto informácia nenachádza. Ministerstvo vo výzve dokonca „zabudlo“ spomenúť, aký ekonomický informačný systém používa. Využívanie systému na báze SAPu „priznalo“ až v odpovedi na otázku jedného zo záujemcov. Ak je víťaz „súťaže“ vopred určený, nie je predsa potrebné také „detaily“ ako konkretizácia ekonomického informačného systému, ktorého sa má obstarávaná aplikácia týkať, spomínať. Veď víťazovi sú, pochopiteľne, známe aj bez toho.
  2. Ministerstvo tvrdí, že zapracovanie aplikácie do systému SAP by podľa jeho prieskumov trvalo minimálne pol roka. Hoci vytvorenie novej aplikácie a zapracovanie aplikácie do ekonomického informačného systému môže byť odlišné z hľadiska časovej náročnosti, ide o zjavný a do očí bijúci nepomer. Ak je jedno riešenie toho istého problému tak veľmi komplikované, že vyžaduje pol roka, ako je možné, že druhé riešenie toho istého problému je také jednoduché, že ho možno zvládnuť za 7 dní?
  3. Moje upozornenie, že lehota na predkladanie ponúk uplynula v piatok 15. mája 2015 o 15:30, pričom podateľňa ministerstva školstva sa v piatok zaviera už o 14:00, označila hovorkyňa ministerstva za irelevantné z dôvodu, že prevzatie ponúk zabezpečila kontaktná osoba. To by však bolo v rozpore s podmienkami výzvy, v ktorých sa pripúšťajú iba dva spôsoby predloženia ponuky – poštou a osobne do podateľne. Ak bolo možné predložiť ponuky mimo oficiálnej podateľne, podozrenie, že mohlo prísť k manipulácii sa tým ešte zvyšujú.

Dnes sme sa dozvedeli, že minister školstva Juraj Draxler pred 20 rokmi exceloval vo vedomostnej súťaži vo Veľkej Británii. Iste mu teda nebude robiť problém odpovedať na jednu bonusovú a úplne jednoduchú otázku: Aký iný dôvod môže mať sedemdňová lehota na vytvorenie novej aplikácie než zvýhodnenie vopred vyhliadnutého uchádzača, pán minister?

***

OKS: Reakcia ministerstva školstva prehlbuje podozrenia

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).