Denník N

O paralele slovenských a českých prezidentských volieb.

Myslím, že ak sa má niekto v niečí prospech vzdať, nemala by to byť p. Čaputová.  Ak hypoteticky vezmeme v úvahu, že obaja kandidáti majú rovnakú skupinu voličov,

respektíve, že ich hlasy sa nestratia inde ako u Čaputovej resp. Mistríka, spolu budú mať cca 27% hlasov voličov. Čo znamená druhé kolo.

Lenže tu teoreticky môže nastať pre pána Mistríka paralela s českými prezidentskými voľbami.

Predtým ako Z. Čaputová ohlásila svoju kandidatúru som preferoval R. Mistríka. Bola to pre mňa jasná voľba. Keď svoju kandidatúru oznámila Z. Čaputová, mojou favoritkou sa stala ona. Treba dodať, že len pre prvé kolo. V tom druhom by šiel hlas pánovi Mistríkovi, nakoľko na začiatku som vnímal ich šance takto. Lenže započala hra o odstúpení v prospech iného. Môj postoj bol teda jasný. Mistrík bol praktický favorit prieskumov. Prišla však jedna z prvých vážnych debát kde sa stretli spolu. Plus s pánom Bugárom a pánom Mikloškom. Kto to videl už vie, čo dokáže pani Čaputová. Má obstojný prejav a rečníčka je to bez zveličovania famózna. Do jednej minúty dokáže sformulovať obrovské množstvo obsahu vďaka čomu odpovedá vyčerpávajúco a nieje to vata. O vate sa v tomto kontexte vôbec nedá hovoriť. Odpovede v jej podaní, to niesú žiadne prechádzky okolo horúcej kaše. Jasne sformulované a priamočiare myšlienky, ktoré majú hlavu aj pätu. Ja osobne oceňujem hlavne jej snahu pomenovať veci pravým menom.

A aj keď to teraz vyzerá možno trochu ako by som dostal za toto zaplatené, dovoľte mi prosím dostať sa k pointe. Pán Mistrík je nepochybne človek, ktorý by mohol byť na hrade za určitých okolností správnou voľbou. Žiaľ pre neho, téma volieb, ktorá momentálne rezonuje v spoločnosti je spravodlivosť. Máme rok po najväčších protestoch aké tu kedy boli. Spravodlivosti sa však stále nedostalo zadosť. Téma prezidentských volieb jednoducho pánovi Mistríkovi absolútne nesadla, zatiaľ čo pani Čaputová je tu ako doma.

Obávam sa, že ak by sme sa pozerali vyslovene len na prieskumy a poťažmo boli limitovaní dátumom tlačenia volebných lístkov s menami kandidátov, mohlo by dôjsť na podobný scenár, ktorého sme boli svedkami nedávno u našich susedov v Česku. Pán Jiří Drahoš toho času vedec a senátor, (vtedy len vedec) v druhom kole volieb neobstál proti ostrieľanému Milošovi Zemanovi. Zeman je ťažký kaliber. Skúsený politik. No akú má ozajstnú silu som si naplno uvedomil, práve v jeho poslednej prezidentskej kampani. Vyhral suverénne a prakticky od započatia sčítania volebných lístkov bolo jasné, ako to dopadne. Zeman sa pritom vyhol väčšine predvolebných diskusií. Naopak Drahošovi ľudia vyčítali, že aj keď v televízii bol, bol nevýrazný. Nemal jednoducho šmrnc. Drahošovi chýbala charizma na to, aby oslovil viac voličov respektíve, aby dokázal presvedčiť Zemanového voliča. Zeman si teda druhé kolo s prehľadom ukočíroval.

Myslím, že ak sa má niekto v niečí prospech vzdať, nemala by to byť p. Čaputová. Ak hypoteticky vezmeme v úvahu, že obaja kandidáti majú rovnakú skupinu voličov. Respektíve, že ich hlasy sa nestratia inde ako u Čaputovej, alebo Mistríka bude mať jeden z nich spolu cca 27% hlasov, čo znamená druhé kolo. Lenže tu teoreticky môže nastať pre pána Mistríka paralela s českými prezidentskými voľbami. Ak by postúpil Mistrík a nedokázal by v predvolebných debatách dostatočne reagovať na Šefčoviča, s ktorým sa počíta v druhom kole, bola by to kataklizma. Nie až taká, ale bola by už len z toho podtitulu, že SMER. Myslím si že pán Mistrík by sa v druhom kole z tých 27% z prvého kola len ťažko odlepoval vyššie. Či by to v konečnom rezultáte stačilo je otázne. Alternatívou teda ostáva charizmatická, žena z fachu, ktorá dokáže oponovať prakticky komukoľvek z kandidátov na prezidenta a naviac im to v debate dokáže „pekne osladiť“ a to len tým, že hovorí pravdu. Myslím, že Zuzana Čaputová má v hypotetickom druhom kole väčšiu šancu urvať si viac, z toho pomyselného koláča voličov, ako Róbert Mistrík a to proti komukoľvek počnúc Šefčovičom, končiac Harabinom.

 

 

Teraz najčítanejšie