Denník N

Rozprávkovo temná novinka od Nessa pre tínedžerov s krásnymi ilustráciami

Mladí po celom svete na jeho knihy čakajú a horia zvedavosťou, čím ich opäť prekvapí. Patrik Ness je jednou z hviezd súčasného sveta literatúry pre tínedžerov, na Slovensku od neho už vyšlo mnoho románov, v ktorých deckám lezie pod kožu. V najnovšej knihe sa pohral s motívom Moby Dicka, obrátil ho hore nohami a vzišla z toho ukrutne krásna novela po obsahovej aj vizuálnej stránke.

Schválne som pred čítaním obišla anotáciu, v hlave mi vŕtala iba obálka, na ktorej je plachetnica hore nohami a veľryba nad ňou. Tak, ako učím svoje nedočkavé deti, keď majú milión otázok pri každom filme a knihe, ktoré spolu lúskame a chcú, aby som im všetko vysvetľovala ešte pred tým, než sa dopracujeme k pointe v danom diele, hryzla som si do jazyka a čakala, kedy mi to autor objasní.

Kniha vás do deja vcucne okamžite. Akonáhle si uvedomíte, že rozprávačkou je veľryba, prijmete nové podmorské prostredie, v ktorom sa budete chvíľu pohybovať a hneď na to vám zmysel dá aj názov Našim nebom bol oceán. Tak to totiž vidí hlavná hrdinka Batšeba, jedna z učníc kapitánky Alexandry z rovnomennej podmorskej lode. Chce to dávku fantázie predstaviť si toto nevšedné podvodné plavidlo, aj veľryby, ktoré sú v malom húfe permanentne na love, pričom im spod plutiev vystreľujú dômyselne upevnené harpúny.

Skúsený čitateľ po niekoľkých kapitolách pochopí, že autor vytvoril novú verziu Moby Dicka. V pôvodnom diele Herman Melville hnal kapitána Ahaba oceánom, aby sa pomstil bielej veľrybe za to, že mu odhryzla nohu. Ahab je pomstou posadnutý, vďaka čomu sa jeho postava stala stelesnením fanatizmu, zatemnenej mysle, pre ktorú motív stráca jasné kontúry.

Čitateľ tápa medzi pochybnosťami, či si to Ahab celé iba nevymyslel, či Moby Dick nie je iba chimérou, chytá ho úzkosť nad osudom posádky, ktorá sa v jeho očiach ženie do záhuby z nezmyselného dôvodu.

Veľmi podobne je to aj v Nessovej novinke. Sme na love Toby Wicka, o ktorom je kapitánka presvedčená, že musí zomrieť. Batšeba ale vieru stráca. Toby Wick je predsa iba legenda, nie je skutočný. Naráža na silnú vieru v jeho existenciu u svojich spolubojovníčok, dostáva sa preto do konfliktov nielen s nimi, ale aj s Alexandrou, autoritou, ktorej podľa ich pravidiel nesmie odporovať a musí plniť každý jej príkaz.

Do deja však náhle vstúpi osamotený človek, predstaviteľ úhlavného nepriateľa veľrýb. Batšeba váha – je naozaj taký strašný a neľútostný, ako ho vykresľujú hrdinské rozprávky jej druhu?

Patrik Ness vytvoril nezvyčajné dielo pre tínedžerov, jemne hororovú rozprávku s temnou atmosférou s napodiv veľkým množstvom ilustrácií. Rovina Cai, oceňovaná austrálska umelkyňa, je vyhľadávaná pre svoju nevšednú poetiku. V kombinácii s Nessovým príbehom ide o výnimočnú knihu pre decká od 12 – 13 rokov, po ktorej môže siahnuť aj dospelý.

Kým v prvej časti ich pohltí samotný príbeh, neskôr sa jasnejšie začne odvíjať evidentný druhý plán. Posadnutosť hnevom, pochybnosti nad správnosťou konania tých, ktorí sa nechávajú unášať negatívnymi emóciami, uvedomenie si samotného prvopočiatku, odkiaľ sa berie naša nenávisť a či je vôbec skutočná, či máme právo si ju reálne na niekom „vybiť“, či ten niekto je tým, za koho ho vo svojom hneve považujeme… všetko sú to nadčasové úvahy, ktoré decká v tínedžerskom veku prvýkrát uvedomele prežívajú a preciťujú. Fascinujú ich. Nie raz nás v tomto veku vydesia naše emócie, opadne z nás rodičovská glorifikácia, prvýkrát sa vo vlastnej nedokonalosti vidíme obnažení a zraniteľní a občas sa s tým všetkým nevieme vysporiadať ani v dospelosti.

Aj preto je kniha Patrika Nessa Našim nebol bol oceán príbehom, na ktorý len tak ľahko nezabudnete.

Vydavateľstvo: CooBoo

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

Teraz najčítanejšie