Denník N

Peter Švrček, veliteľ Slovenských brancov

Keďže ma pán Švrček pred časom slušne požiadal aby som prelustroval všetkých členov jeho malej súkromnej armády, je na čase pokúsiť sa mu opäť vyhovieť. Písal som už o dvoch radových členoch aj o troch členoch velenia Slovenských brancov. Pozrime sa teraz spolu aj na samotného zakladateľa a doživotného šéfa tejto paramilitárnej organizácie.

Peter Švrček, ktorý sa prezentuje ako veľký slovenský národovec a jeho silnou stránkou naozaj nie je gramatika slovenského jazyka, má profil na Facebooku, aj na Instagrame. A práve odtiaľ a zo stránok Slovenskí branciNaša Vlasť je Budúcnosť, ako aj z článkov a rozhovorov publikovaných v rôznych periodikách budeme čerpať informácie publikované v tomto blogu.

Pozrime sa na pár priateľov pána veliteľa, ktorý tvrdí, že s Kotlebom a jeho stranou nemá jeho kompánia nič spoločné. Som si samozrejme vedomý, že priateľstvo na sociálnej sieti je niečím iným ako priateľstvo v reálnom živote. Napriek tomu sa domnievam, že prevažná väčšina slušných ľudí si do svojej súkromnej sféry nepúšťa ani na sociálnych sieťach ľudí z extrémistického prostredia.

V menšom panoptiku zaujme bývalý okresný predseda ĽSNS v Zlatých Moravciach a počas Kotlebovho bačovania na župe aj referent úradu BBSK, Štefan Jurík, ktorý mal takéto vyjadrenia o vyhladzovacom tábore Auschwitz – Oswienčim: „plynove komory v Osviencime nikdy neboli…“ Osvienčim nazval „Židovský obchod… Teleschoping… to je židovstvo… za všetkým peniaze… Akurát že  v Osvienčime boli Poliaci a zarabajú židia.

Zaujme aj Zdeno Paluška z Piešťan, kotlebovec a antisemita.

Ďalším je pravá ruka národného socialistu Mariána Mišúna, Daniel Krištof. Zaujímavá je zbierka výrokov na adresu Natálie z reklamy na Absolut vodku pod jeho statusom: „Toto je už vrchol čo sa tu na Slovensku robí! Odkedy sú slovenské ženy tmavej pleti?!

Okrem členov ĽSNS, či SHO má medzi priateľmi napríklad aj Miroslava Polnera, ktorý s nostalgiou spomína na pochody v kvázigardistických uniformách s vodcom Mariánom: „To boli časy keď sme takto chodili.

Ďalším je Marko Hami, ktorý kandidoval za ĽSNS v župných aj komunálnych voľbách.

Mimoriadne zaujímavé je, koho Peter Švrček sleduje na Instagrame. Nemusíme ani vidieť čo títo zdieľajú, samé za seba hovoria už názvy ich kont. Veď kto by už dnes nepoznal neonacistickú symboliku čísel ako 88, 14 či 28. Hoci keď náckov nachytáte na hruškách a ide do tuhého, odrazu im to nič nehovorí a ide iba o náhodnú sumu zo zbierky pre chudobných či cenovku z Lidla alebo benzínky. Možnosti sú iba dve. Prvá – Švrček k ich názorom inklinuje. Druhá – monitoruje a sleduje nazi scénu na Slovensku aj u susedov. Čo myslíte, ktorá z týchto možností má bližšie k pravde? Vychutnajte si názvy nickov, pod ktorými pôsobia na Instagrame objekty Švrčekovho záujmu: balog_dani_88, 8matej_bansky8, bartos1888, 8_daniell_8, jpk1488, totomastomas.18, norko88, m.i.r.o.88, em_88_ka, _yanci44, keri1488, ssamuell18, vizia_88, martin_.88, ppet88,  skseightyeight s runami SS v profile, 8roman8ss, doddymarkovic18, 8radkaa8, ribbentrop_molotov, 8zuzulakristofik8, monletqa88.

A sú tu aj priatelia od Kotlebu. Fanúšik Hitlerovho národného socializmu a oblastný predseda ĽSNS, Marián Mišún. Poslanec a donedávna podpredseda ĽSNS, Ján Mora. Švrčekovou priateľkou je aj manželka krajského predsedu ĽSNS, Andrej Medveckého, Barbora Medvecká. Jej nick potvrdzuje, že suma 1488€ na šekoch, ktoré odovzdával Marián Kotleba v roku 2017 v Banskej Bystrici, bola určite iba náhodná. Rusovlasá krásavica Barbora má totiž na instagrame nick foxx8814. Janko zo Streženíc zase rád máva zástavou ĽSNS a predvádza sa v bunde Thor Steinar.

A je tu ešte jeden mladý muž, člen akčnej skupiny VZDOR Trnava. Volá sa Marián Maruniak. Ten si na instagrame len tak z plezíru struhne motto Waffen SS: „Meine Ehre heißt Treue.“ Alebo si s kamarátom zaspomína kde sa konala prehliadka 28. divízie SS Wallonien po návrate z východného frontu v roku 1944. No a na  futbal chodí v tričku neonacistickej kapely Krátky proces.

Ale aj iní Švrčekovi kamaráti majú na profile nejakú tú zaujímavosť. Matej Martvoň, alias ribbentrop_molotov, takúto peknú zástavu aj so samopalom Schmeisser STG 45.

Zuzka Krištofíková, alias 8zuzulakristofik8, má rada neonacistickú kapelu Krátky proces.

Kamarátka s nickom montletqa88, má zas fotografiu v tričku s názvom neonacistickej kapely Iana Stuarta Donaldsona, Skrewdriver s hashtagom #loveanimalshateantifa. A dá nám nahliadnuť nielen do svojich čitateľských preferencií.

Vráťme sa ale pár rokov do minulosti. Začnime v marci 2012, keď sa Peter Švrček, ktorý absolvoval v Rusku tvrdý výcvik u kozákov z Národného soboru v organizácii Stjag za účasti inštruktorov zo Specnaz, zúčastnil spolu s niekoľkými kamarátmi podujatia nacionalistického Slovenského hnutia obrody pri gýčovej soche Jozefa Tisa v Čakajovciach. Čierne košele chlapcov s mliekom na brade a monštruózna socha prezidenta fašizoidnej vojnovej Slovenskej republiky naznačovali kde hľadajú inšpiráciu. Stačí si spomenúť na Benita Mussoliniho a jeho oddiely, ktoré nosili čierne košele, ktoré sa stali symbolom teroru Mussoliniho fašistického režimu.

Vtedy šestnásťročný Švrček sa vyjadril, že ide o novú brannú jednotku, ktorá sa inšpirovala ruskými vojensko-vlasteneckými oddielmi. Švrček, ktorý mal okrem čiernej košele, maskáčových nohavíc, kanád a odznaku so slovenským dvojkrížom, v podobe v akej ho používa SHO, na opasku aj doplňujúci remeň cez rameno, tzv. „dohodu,“ povedal, že majú zatiaľ asi 20 členov, ale vznikajú aj ďalšie oddiely v Košiciach a vo Zvolene.

Z roku 2012 je tu ešte jedna fotografia z Bradla. Je na nej okrem Švrčeka aj Tomáš Regec, veliteľ oddielu Východniar, ktorý už u Brancov nie je a má tiež zaujímavé názory.

Regecovými hrdinami sú nebohý diktátor Castro: „El Comandante Fidel Castro – neúnavný bojovník za slobodu a sociálnu spravodlivosť,“ aj proruskí separatisti na východnej Ukrajine: „Hrdinom Donbasu! Slava bojovnikom proti ukro-americkym fasistickym vrahom!“ Podporuje „bratské slovanské Rusko v boji proti islamskému terorizmu, Spojeným štátom fašistickým a teroristickej organizácii NATO!“ Medzi jeho relikviami nechýbajú nášivky od bývalého člena Slovenských brancov, ktorý odišiel bojovať na východnú Ukrajinu.

Naši spojenci sú pre Regeca nepriatelia: „Náš nepriateľ bude zas prechadzať Slovenskom.“ a „Cez nase uzemie prejdu kolony vojenskej techniky Spojenych statov fasistickych – siritelov „demokracie“ zabalenej v krvi…

Regec bez zábran šíri antisemiské názory a klamstvá: „Židia (či skôr potomkovia chazarských konvertitov k judaizmu) sa čudujú, že ich nikto a nikdy nemal rád a nenávidel ich, keď všade kde prídu len ubližujú a škodia, zneužívajú svoje postavenie, no a potom sa hrajú na obete…

Podporuje Kotlebove hliadky a používa takýto slovník: „Zdegenerovaní predstavitelia tohto zvráteného režimu ako napr. primitívna škrata Žitňanská idú proti vlastným občanom a snažia sa zakázať hliadky, ktoré ľuďom pomáhajú a chránia ich pred cigánskou kriminálnickou pliagou…

Podobne expresívne sa vyjadruje aj o prezidentovi republiky: „pseudoprezident Kiska je k…t ktorý by mal byť zastrelený ako besný pes…“ Regec narieka nad údajnou totalitou, ale môžem ho ubezpečiť, že keby bol niečo podobné napísal v časoch, na ktoré s nostalgiou spomína, následkom by nebolo zmazanie komentára a jednodňový ban, ale tvrdá basa či uránové bane v Jáchymove.

A ako naznačil už v predchádzajúcom komentári, verí že: „Revolúcia je blízko! Pripravujte sa, lebo deň zúčtovania s týmto skazeným režimom a gaunermi ktorí zotročujú náš ľud sa blíži.“


V roku 2012 bol aj mladý Švrček revolučne naladený. Najmä voči cudzincom. Nuž závody mohol vybudovať Švrček, doniesť know-how, postaviť výrobné haly, doviezť najnovšie výrobné zariadenie, zamestnať našich občanov a vyrábať špičkové výrobky, ktoré by mali zaručený odbyt. Ako to dopadlo keď naše podniky privatizovali „statoční slovenskí podnikatelia – mečiarovci“ netreba snáď pripomínať.

Blízkosť Slovenských brancov so Slovenským hnutím obrody potvrdzujú aj tieto staršie agitačné montáže.

V roku 2013 sa mladí branci venovali výcviku pod dohľadom veliteľského tria Švrček, Regec, Feling.

Cvičilo sa v zime aj v lete.

Ale zavše to prebiehalo aj tak ako naznačia tieto fotky a dialóg Tomáša Regeca s kamarátom.

Súčasťou výcviku bolo aj toto.

O  dva roky neskôr už čierne košele nevidno, nahradili ich biele košele s čiernou kravatou. Zostala dohoda.

Okrem kladenia vencov branci oslavovali výročie vzniku a cvičili aj v roku 2014 a Švrček naďalej sníval o vytvorení národnej domobrany.

Odkiaľ bral inšpiráciu naznačí plagát z obdobia Tisovej vojnovej Slovenskej republiky.

Spolupráca s Maticou slovenskou, zdieľanie propagandistických plagátov, ktoré vznikli za Slovákštátu, či súčasného gýča, naznačovali smer, ktorým sa Švrček a jeho kompánia poberajú.

Názorne to predviedol keď sa mu podarilo infiltrovať svojich zverencov na školskú pôdu a žiakom vysvetľoval, že „náš národ“ obýva územie od tichomorského pobrežia ázijskej časti Ruskej federácie až po hranice Poľska a Česka s Nemeckom.

Spolu s kolegami sa stretol aj s bývalou predsedníčkou SNS Annou Malíkovou – Belousovovou, vraj za účelom spájania národných síl.

Takto národovec Švrček pozýval na opekačku s brancami: „Srdečne Vás všetkých pozívame a dúfame , že sa tam mnohý stretneme !

A aj takto robili Slovenskí branci nábor do svojich radov.

Na tejto fotografii je Peter Švrček s niekoľkými členmi svojej „domobrany.“ Predstavme si dvoch z nich.

Vpravo od Švrčeka je s dohodou Janko Frajka, ktorý sa v súčasnosti angažuje u kotlebovcov. Napríklad pri pretláčaní rukou v levickom Deska bare u „mladícky nerozvážneho“ oblastného predsedu ĽSNS, Rastislava Jakubíka s hakenkrajcom na hrudi.

Ďalší mladý muž v barete vedľa Frajku je Peter Mertan. Pozrime sa čo v tej dobe zdieľal Mertan na svojom profile.

V roku 2015 branci oslavovali výročie a ďalej cvičili. Pán veliteľ bol s výcvikom očividne spokojný, lebo konštatoval: „Sme pripravený brániť vlasť !“ Tradičná hrubica nemohla chýbať.

V roku 2015 sa Slovenskí branci zviditeľnili tiež aktivitou v okolí tábora pre utečencov v Gabčíkove v štýle neskorších Kotlebových vlakových hliadok, keď sa pokúsili bez akéhokoľvek mandátu suplovať pôsobenie polície. Naviac, migranti dočasne umiestnení v tábore na základe dohody s Rakúskom, nespôsobovali v Gabčíkove žiadne problémy. Pôsobenie brancov si vtedy všimli aj SME, Aktuality, Pluska či Topky. Hliadkovania sa osobne zúčastnil aj Švrček.

Pod postom na stránke Slovenskí branci účinkovanie s tradičnými hrubicami (tí istý, kamery)  opisoval Švrček v komentároch takto.

Podobne si branci chceli prihriať polievočku v roku 2016 aj v Piešťanoch, kde sa po bezvýznamnom a dezinterpretovanom incidente opäť ukázali v uliciach. Bublina však aj tu rýcho spľasla a po jednom dni sa z ulíc stiahli. Švrček, ktorý kvôli tomu vyhlásil pohotovosť svojich oddielov a plánoval v Piešťanoch hliadkovať niekoľko týždňov od 18. hod do jednej po polnoci, sa nakoniec stihol pochváliť, že počas jednodenného hliadkovania napomenuli niekoľkých arabských turistov, ktorí sa pohybovali v pešej zóne na bicykloch. Informáciu opäť priniesli Aktuality. A tu si môžete prečítať Švrčekov tradične nabubrelý opis udalosti. S hrubicami aj tu na Facebooku Slovenských brancov.

Slovenskí branci sa verbálne ostro dištancujú od akýchkoľvek prejavov rasizmu.

Ako však potom vysvetlia napríklad toto?

Alebo toto? Viem, nie je to celkom hard, ale aj soft niečo naznačí.


Rovnako odmietajú akékoľvek spojenie s Hlinkovými gardami.

Ale keď ich Dušan Štubňa, ktorý sa na Fb kamaráti s neonacistom Magátom, na ich stránke pozdraví „Na stráž!“ neohradia sa, nechajú to bez povšimnutia a kľudne mu odpovedia.

Možno to brať aj tak, že admin si to iba nevšimol, ale nie je to jediný krát, keď sa na stránke Slovenskí branci objaví tento pozdrav.

A pri všetkom verbálnom dištancovaní sa od Kotlebovej ĽSNS, patrí medzi ich fanúšikov práve nejeden priaznivec tejto strany. Napríklad Ján Ličko ich ocenil takto

Švrček opakovane zdôrazňuje apolitickosť Slovenských brancov a bagatelizuje svoj výcvik v Rusku. Veľmi sa nechváli ani cvičením s ruskými inštruktormi zo Specnaz. Ale cvičili s nimi v roku 2015 a s radosťou vítal inštruktora Poležajeva aj v roku 2016. O kontaktoch s Poležajevom som viac písal v blogu o členovi velenia Slovenských branncov, Jánovi Dováľovi.

Pár Švrčekových statusov naznačuje jeho politickú orientáciu. Vyjadrenie smútku za venezuelským diktátorom Chavezom, radosť zo zvolenia Trumpa, pľuvance na prezidenta Kisku a „slniečkárov,“ či uctievanie Andreja Hlinku.

Po adorácii Hlinku pôsobí vystupovanie po boku podpredsedu Komunistickej strany Slovenska, Sýrčana Jalala Sulejmana, trochu bizarne. Ale už sme si zvykli.

Ale myslím, že tento budovateľský plagátik by srdce súdruha Jalala určite potešil.

Inokedy Švrček s rukami zloženými k modlitbe, nepresvedčivo pózuje so spolužiakmi Tonom Palkom, Filipom T. a ďalším spolužiakom, ktorý nemá so Slovenskými brancami nič spoločné, počas odbornej exkurzie zameranej na archeologické pamiatky v katedrále sv. Václava v Olomouci.

Podstatne autentickejšie pôsobí v rozhovore s členmi motorkárskeho gangu Noční vlci. Iba na okraj, ak sa Švrček domáha predloženia spoločnej fotografie s niekým z Kotlebovej ĽSNS, tak tu má prinajmenšom jedného aktívneho člena a opakovane aj kandidáta tejto strany. Je ním Boris Kábele, alias Krtko Netopier. Aj keď je pravdou, že Švrček s ním na fotografii nekomunikuje. Na ďalšej fotografii, je však v Švrčekovej bezprostrednej blízkosti ešte väčšia šarža z Kotlebovej strany – predseda bratislavského krajského klubu, Ing. Vladimír Zeman. Nižší pán s plešinou vpravo. Spoločné ciele ako sa zdá, zbližujú. Komunista, kotlebovec aj veliteľ Slovenských brancov spoločne v jednom šíku s Putinovými Nočnými vlkmi.

V tomto kontexte neprekvapí vystupovanie v konšpiračnom internetovom rádiu Slobodný vysielač. Švrček ho fanfarónsky ohlasuje za použitia typických fráz: „ZA PRÁVNY ŠTÁT, ZA PRAVDU! Dnes naživo v Slobodnom vysielači … záujmy národa a jeho bezpečnosti sú mi sväté!

Ani účinkovanie jeho kolegov v podobne orientovanej Infovojne Norberta Lichtnera, ktorý sa nedávno stal kandidátom Kotlebovej ĽSNS do Európskeho parlamentu.

A určite ani propagandistický článok Tibora Eliota Rostása a Mariána Benku s názvom „Domobrana znamená ochranu domova“ v Rostásovom konšpiračnom časopise Zem a Vek v marci 2017.

Potriasanie rúk so šéfom motorkárskeho klubu Noční vlci – Európa, Jozefom Hambálkom a tréningy v jeho areáli Noční vlci – Európa v Dolnej Krupej

Pre Respekt o stretnutí s Hambálkom povie, že spolu hovorili o obojstranne prospešnej spolupráci a možnosti použitia jeho techniky na účely výcviku.

Spolupráca s expremiérom Jánom Čarnogurským, členom Putinovho Valdajského klubu a predsedom Slovensko – ruskej spoločnosti, ktorý tak prostoreko verejne vyjavil za koho v skutočnosti kopú Švrček a jeho branci: „… Ak by NATO a USA zatiahli aj slovenských vojakov do konfliktu proti Ruskej federácii, o čo sa veľmi snažia, Slovenských brancov by nedostali, tí by skôr boli na druhej strane.

Čarnogurský to konečne neurobil prvýkrát. Podarilo sa mu to už aj v roku 2017.

Švrček v statuse na ruskej sieti V kontakte tvrdí: „… Nespadáme pod štát, sme občianskou iniciatívou a podriaďujeme sa rozkazom ľudu a nami zvoleného vedenia.“ A ktože je ten ľud, pán Švrček, ktorého rozkazom sa jedine podriaďujete, keď spomínaným vedením ste vy osobne? Iba sa mi marí, že niečo také tu kedysi bolo? A nikdy to nedopadlo pre demokraciu, ani pre spomínaný ľud, ktorým sa tak radi oháňajú autokrati a tyrani každého druhu, príliš dobre.

Po účasti na oslavách na Jankovom vŕšku 29.8.2017 za účasti Vladimíra Mečiara, predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča, niekdajšieho minista za KDH Viliama Oberhausera, či šéfredaktora konšpiračného časopisu Zem a Vek, Tibora Rostása, kde Slovenských brancov zastupovali staršina, Filip Rázga, branec 1. triedy, Martin Lipocký a ďalší, bol Švrček 24.6.2018 spolu s Filipom Rázgom, jedným z účastníkov tzv. národnej konferencie v bratislavskom Istropolise. Zarečnil si a dokonca sa mu ušla napriek mladému veku aj funkcia. Stal sa garantom pre obranu.

Na konferencii si zrejme padli do oka so Štefanom Harabinom.

Švrček tak verejne vyjadril svoje politické ambície. Do úlohy politika sa štylizuje aj na fotografiách, ktoré zverejňuje na sociálnej sieti.

O Slovenských brancoch a ich samozvanom doživotnom veliteľovi bolo publikovaných množstvo zaujímavých informácií. Vznikol o nich dokonca dokumentárny film. Pozrime sa spolu čo bolo v jednotlivých článkoch.
Plus 7 dní 14.3.2014Slovenskí branci pripomínajú Hlinkovu gardu: Cvičia sa v boji a kládli vence Tisovi

Švrček okrem iného prezradil niečo o výcviku akým prešiel v Rusku. Spomína kopance do brucha aj výcvik so zbraňami. Aj to, že Slovenských brancov cvičia aj ďalší inštruktori, ktorí majú výcvik z ruskej domobrany, aj príslušníci z našej armády.

Plus 7 dní 10.3.2018Toto  nie je partia neškodných milovníkov zbraní, upozorňuje režisér dokumentu Slovenskí branci Jan Gebert.“ Jana Čavojská sa v článku venuje nielen Švrčekovi a jeho oddielom, ale aj dokumentárnemu filmu, ktorý o brancoch nakrútil český režisér Jan Gebert.

Opäť sa tu spomínajú väzby na Rusko a drsné metódy výcviku, ktoré používa aj Švrček.

Nepovšimnuté nezostali ani politické ambícia Petra Švrčeka pre ktorého je typická megalománia, falošný pátos a mesianizmus.

Plus 7 dní sa k téme ešte vráti 30.4.2018 článkom Petra GettingaBezpečnostná hrozba? Slovensko „chránia“ samozvaní domobranci v maskáčoch.

Peter Getting opäť spomenie začiatky brancov a spoluprácu so Švecovým SHO, ale aj súčasnosť.

Spomenie aj jednu z postáv SB, branca 1. triedy Martina Lipockého, ktorý sa vekom odlišuje od Švrčekovej omladiny, jeho názory však nie sú v tomto zoskupení ničím výnimočné.

Tu je spomínaný Lipockého komentár na adresu českého generála. Podpora členke Kotlebovej Ľudovej mládeže Lívii. A pár Lipockého fotografií.

Hospodárske noviny 25.7.2018Nájdite mi jeden dôkaz spolupráce s Kotlebom a ja do minúty rozpustím Slovenských brancov, tvrdí šéf organizácie v HN televízii.

V rozhovore s redaktorom HN Pavlom Kapkom, Švrček vysvetľoval spoluprácu s Hambálkom. Podľa jeho tvrdenia nie je za tým žiadna ideológia, ide iba o spoluprácu milovníkov motoriek. A cvičenie v areáli je príjemný bonus. Veľmi ostro sa ohradil voči podozreniam spolupráce s Kotlebom a dušoval sa, že ak niekto nájde jedinú fotografiu niekoho z vedenia SB s kýmkoľvek z ĽSNS, on do minúty zruší Slovenských brancov.

Ďalší zaujímavý článok bol na portále Nadácie Milana Šimečku Multikulti.sk 21.11.2018Až přijde válka alebo spoznaj svojho nepriateľa

Autor, Filip Németh, opisuje Švrčeka po zhliadnutí Gebertovho dokumentárneho filmu a jeho opis vlastností majiteľa súkromnej armády nie je príliš lichotivý – lži, zapieranie, narcizmus, gumová chrbtica, premotivovanosť, diletantizmus a vrúcna a úprimná láska k moci.

A varuje pred ľuďmi, ktorí nestoja na strane slobody a dôstojnosti pre všetkých.

Denník N 1.8.18 v článku Vladimíra ŠnídlaSlovenskí branci majú krycie občianskej združenie, štát mu povolil výchovu detí aj pomoc pri ochrane hraníc.“ informuje, že Ministerstvo vnútra Švrčekovi zaregistrovalo občianske združenie „Naša vlasť je budúcnosť,“ ktoré môže podľa schválených stanov vytvárať „záujmové sekcie.“ Jednou z týchto sekcií sú aj Slovenskí branci. Podľa brancov sa tak domobrana stáva realitou.

Martin Turček a Peter Sabo ako členovia medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov uverejnili 19.1.2019 o brancoch článok v anglickom jazyku: „Slovenskí branci: A Military Hobby or armed Threat?“ Autori v článku upozorňujú, že cieľovou skupinou pre nábor do oddielov Slovenských brancov sú ľahko ovplyvniteľní tínedžeri, ktorí ľahko podľahnú cielenému pôsobeniu záludnej propagandy. Poukazujú na príklad mladého člena Filipa, ktorý zdieľa citáty prezidenta Jozefa Tisa aj antiutečeneckú a antimoslimskú propagandu a zároveň obdivuje Putina aj stranu Mariána Kotlebu. Natočili aj toto video. Jednu z fotografií, ktoré sú súčasťou článku som použil ako titulnú.

Veľmi zaujímavý článok o bývalom brancovi publikoval Denník N 25.1.2019Bol slovenským brancom, ktorý obdivoval Putina. Dnes študuje právo a fandí Európskej únii.“ Jeho autorkou je Valentína Sedíleková.

Svedectvo Šimona, ktorý bol brancom počas celého stredoškolského štúdia, usvedčuje Švrčeka  prinajmenšom z neúprimnosti, ak nie z niečoho horšieho. Bývalý branec Šimon opisuje ako považovali Putina za záchrancu sveta a verili, že pobehovaním po lese so samopalmi zachránia Slovensko.

Šimon tvrdí, že branci majú jednoznačnú ideológiu a Švrčeka považuje za potenciálne nebezpečného. Jeho ideály a správanie ho viackrát zaskočili.

Švrček opakovane popiera akékoľvek prepojenie s Kotlebom a jeho ĽSNS. Ak ale bývalý člen jeho organizácie Šimon tvrdí, že tam bol nakoniec čiernou ovcou, keď ako pomaly jediný nevolil Kotlebu, dostáva Švrčekova verzia poriadnu trhlinu. Jeho tvrdenie: „Moji priatelia svorne volili ĽSNS. Aj keď velitelia dávajú naoko ruky od fašistov preč, každý člen dobre vie, za kým stoja, koho volia a aké majú názory“ ukazuje pravú tvár Švrčekovej „domobrany.“

Na potenciálne nebezpečie, ktoré Peter Švrček predstavuje upozorňuje aj vysokoškolský pedagóg a publicista, Tomáš Klvaňa. Podľa Klvaňu ide u Švrčeka o kombináciu vypätého nacionalizmu a evidentnej, hoci skrývanej xenofóbie.

Na širšie súvislosti existencie indoktrinovaných paramilitárnych oddielov upozornil aj Juraj Smatana, ktorého v závere svojho článku citoval Peter Getting.

Slovenskí branci okrem ostrých strelieb cvičia so znehodnotenými expanznými zbraňami. V tom sa zhodujú výpovede Švrčeka a aktívnych brancov s výpoveďou bývalého branca Šimona. Švrček tvrdí, že žiadne ostré zbrane s výnimkou zbraní legálne držaných niektorými ich členmi, nemajú. Ako teda hodlajú brániť Slovensko v prípade ozbrojeného konfliktu? Nuž, aj na to majú svoj plán. Admin ich stránky (Švrček?) na takto položenú otázku odpovedá: „Prepáčte ale tieto informácie sú interné. Pre vašu informáciu v časoch konfliktu sa vždy zrazu všade objaví množstvo zbraní.“ Veľavravné slová, čo poviete?

Na záver sa patrí pozdraviť. Necháme to na dvojicu Švrčekových fanúšikov. Ich pozdrav doposiaľ svieti v komentároch na stránke Slovenskí branci.

A ako bodka poslúži postreh reportérky Respektu pri stretnutí s mimoriadne ambicióznym veliteľom paramilitárnych oddielov. Jej svedectvo poodhŕňa masku na tvári očividne bezškrupolózneho mladíka.

 

Moje ďalšie blogy o Slovenských brancoch:

Slovenský branec, ktorý si píše meno v azbuke, obdivuje komunizmus a zúčastnil sa pochodu extrémistov

Švrčekov slovenský branec Filip

Filip, vedec zo SAV a staršina Slovenských brancov

Ján a Erik, členovia siete velenia Slovenských brancov

 

Doplnené 18.2.2018

Reakcia pána hlavného veliteľa síl Slovenských brancov, Petra Švrčeka na môj blog a skutočnosti, ktoré sú v ňom uvedené na stránke Peter Švrček – známa osobnosť.

Pridajme aj pár komentárov z jeho stránky. Prvého komentujúceho pán Švrček pokarhal: „Nebuďme ako oni… rozumom na nich nie silou a agresiou. Pravda vždy zvíťazí,“ ale komentár na svojej stránke ponechal. Druhému komentujúcemu dal za pravdu a tretí komentár lajkol. Branec 1. triedy, Martin Lipocký, v komentári okrem iného napísal: „Benčík je dement a klamár“ A pán branec Branislav Halinár myšlienku ešte rozviedol: „Ale čo už čakať od zakomplexovaného demenciou postihnutého chuja???

A ešte dva komentáre pod tým istým statusom na stránke Slovenskí branci, prvý s podobným Švrčekovým napomenutím: „Rozumom treba ísť nato rozumom :) Neznižujte sa na úroveň týchto ľudí…“ Druhý bez komentára. Ten napísal jeden z hrdinov mojich blogov, Kotlebov fanúšik Jakub Kováč, ktorý má rád čísla 14/88. No nemá smolu ten pán hlavný veliteľ síl SB? Stále opakuje, že s nimi nič nemá a oni mu stále fandia a zastávajú ho.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.