Denník N

Bratislava smeruje ku kolapsu dopravy. Ako sa tomu vyhnúť?

Od piatku 15. februára nás čakajú veľké dopravné obmedzenia. Každý z nás môže urobiť niečo pre zmiernenie kolapsu.

Úplne uzatvorená bude ulica Mlynské Nivy pri autobusovej stanici a čiastočne uzatvorená bude diaľničná križovatka Prievoz pri Prístavnom moste. Dôvodom obmedzení sú dva projektu – výstavba diaľničného obchvatu D4/R7 a výstavba novej autobusovej stanice.

Po zmienených uliciach jazdia denne desiatky tisíc áut. Ak zostanú všetky jazdiť aj po 15. februári, čaká nás celodenná zápcha. Dobrou správou je, že primátorovi a starostom sa v súčinnosti s dopravou políciou podarilo presadiť niekoľko konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu zmierniť dôsledky uzávery dvoch hlavných dopravných tepien.

BUS pruhy. Dôvod na ich vyznačenie jednoduchý: MHD prepraví v jednom pruhu za ten istý čas 5-krát viac ľudí ako autá. Vďaka BUS pruhom bude MHD rýchlejšia, pretoze nebude stáť v tej iste zápche ako autá. Aj napriek tomu, že vyznačovanie vyhradených pruhov je v hlavnom meste dlhodobým strašiakom a naráža na veľký odpor automobilovej verejnosti (polovica ľudí jazdí autami), je to azda jediné možné riešenie, ktoré výrazne pomôže. Aj keď, treba priznať, že mimoriadne nepopulárne. Skúsenosti z iných miest potvrdzujú, že po počiatočných problémoch ľudia hľadajú alternatívy a kolóny ustúpia. To sa však nestane zo dňa na deň. Po istom čase však bude rýchlejšia verejná doprava, menšie zápchy a možno aj viac miest na parkovanie. Dovtedy to chce veľmi veľkú trpezlivosť nás všetkých. BUS pruhy hlavné mesto nachystalo na Gagarinovej a Bajkalskej ulici.

Záchytné parkoviská. Mali by byť vybudované na okraji mesta s dobrým napojením na MHD, ideálne na koľajovú dopravu. Ak časť áut ostane stáť mimo centra, nielenže budú menšie zápchy, ale aj čistejší vzduch a menej hluku. Žiaľ, za posledné roky sa o tejto téme iba rozpráva, ale veľmi sme sa nepohli. Dobrou správou, že ako prevencia proti kolapsu hlavné mesto ponúklo niekoľko záchytných parkovísk – na Zlatých Pieskoch či pri Čintoríne Vrakuňa.

Čo odporúčam ľuďom, čo cestujú z Ružinova, Vrakune, P. Biskupíc, ale aj z Petržalky?

1️⃣ Pokiaľ to čo i len trochu ide, nechajte auto doma. Použite MHD, vlak, bicykel, kolobežku či pešiu chôdzu.
2️⃣ Ak musíte použiť auto, zoberte so sebou čo najviac ľudí. Jazdite čo najviac mimo špičky.
3️⃣ Skúste sa dohodnúť s vašim zamestnávateľom na flexibilnej pracovnej dobe alebo si dohodnite home office.
4️⃣ Predtým, než sadnete do auta, pozrite si na internete aktuálnu dopravnú situáciu. Ak sú už v meste zápchy, do auta nesadajte. Ušetríte množstvo času a pomôžete zmenšiť zápchy.
5️⃣ Využite záchytné parkoviská, resp. odparkujte auto ďalej od centra. Zvyšnú časť trasy prejdite iným dopravným prostriedkom.

↗️ Podrobné informácie nájdete tu: http://bit.ly/dopravne-obmedzenia-bratislava

Teraz najčítanejšie

Michal Feik

Venujem sa najmä ekologickej doprave, životnému prostrediu a mestskému rozvoju.