Denník N

Čo s nimi bude, keď prehrajú?

Prezidentská volebná kampaň je v plnom prúde. Každý rieši šance jednotlivých kandidátov. Kto sa dostane do druhého kola, kto koho podporí, kto sa v prospech koho vzdá. Už skoro vôbec sa nikto ale nezamýšľa, čo bude po voľbách s kandidátmi, ktorí neuspejú. Ako naložia s volebným výsledkom a s politickým kapitálom, ktorý získajú. U niektorých to bude jednoduché, ale niektorí môžu zamotať hlavy mnohým, vrátane seba.

Maroš Šefčovič

Tu situácia vyzerá veľmi jasne a predpovedateľne. Šefčovičovu kandidatúru možno pokladať  za splácanie dlhu voči strane Smer, že už dve volebné obdobia zastáva pozíciu eurokomisára. V prípade, že voľby nedopadnú tak, ako si na Súmračnej  predstavujú, neúspešný kandidát na prezidenta sa stane aj do tretice nominantom na člena Európskej komisie. Bude to náplasť za prehru a zároveň treba povedať, že lepší kandidát aj tak k dispozícii nebude.

Róbert Mistrík

V tomto prípade to môže byť komplikovanejšie. Bývalý zakladateľ SaS dnes okupuje popredné priečky v prieskumoch verejnej mienky. Jeho volebné čísla budú viac ako relevantné aj v prípade, že nezvíťazí. Rozhodnutie, ako naložiť s podporou od voličov, nebude také jednoduché. Možnosť vrátiť sa do strany, z ktorej už raz odišiel, by možno bolo predstaviteľné. Ale robiť iba dvojku jasnému lídrovi Sulíkovi už asi nie. Ako najpravdepodobnejší scenár tak vyzerá návrat k vede a výskumu.

Zuzana Čaputová

Má našliapnuté sa stať „Procházkom“ týchto prezidentských volieb. Teda určite toho, čo sa týka výsledku v prvom kole. Zároveň tento kapitál má aj kam preniesť a zužitkovať. Otázka jasného lídra v Progresívnom Slovensku pri nevýraznom I. Štefunkovi bude razom vyriešená. Väčší problém budú mať z toho v strane SPOLU, ktorá v súperení s Progresívcami mala doteraz navrch. Nielen vďaka nespochybniteľnému lídrovi v osobe M. Beblavého, ale aj relatívne početného zastúpenia v parlamente. Je možné, že po voľbách sa karta otočí a politické sebavedomie PS s novou líderkou dramaticky vzrastie. A okrem Beblavého skupiny sa skomplikujú plány aj v avizovanom projekte súčasného prezidenta A. Kisku.

Štefan Harabin

Normálny človek by tomu neveril. Hádam niet osoby, ktorá by lepšie predstavovala zhnitý a netransparentný establišment ako tento kandidát. Dokonca v dvoch z troch pilierov štátu. Dnes tento kandidát boduje heslami proti systému, ktorý sám budoval a bol jeho reprezentantom.  Treba povedať, že sa mu darí. Aspoň podľa volebných preferencií. Jeho osud po prehratých voľbách, ale s dobrými číslami, je tiež ľahko čitateľný. Lepší štart na založenia politickej strany hádam ani neexistuje. Tu budú musieť zbystriť najmä strany ako Smer, SNS a kotlebovci. Tu je elektorát, kde bude tento kandidát cieliť svoje aktivity nielen v prezidentských voľbách, ale aj  po nich…

Marian Kotleba

Z politologického hľadiska úplne logická kandidatúra. Hnutie dostalo nakladačku v župných aj v komunálnych voľbách. Podobný slovník ako používa toto hnutie, zaznieva najmä z úst        Š. Harabina. Ak sa  niekto obával, že Kotleba sa môže vzdať v prospech tohto sudcu najvyššieho súdu, je na veľkom omyle. Tu možno očakávať iba verbálne útoky (už aj začali) s jasným cieľom. Udržať voličský elektorát pohromade a zabodovať vo voľbách do EP.

Béla Bugár

Paradoxne tu platí to isté ako pri Kotlebovi. Tu je hlavný konkurent  SMK a jej kandidát. Ten zatiaľ absolútne neboduje a  stratégia Bugárovi zatiaľ vychádza aj s ohľadom na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu. Navyše jeho motív kandidatúry je ľahko predateľný a odôvodniteľný. Kto môže byť už lepším kandidátom na najvyšší post v štáte, ak nie človek čo úspešne pôsobí skoro 30 rokov vo vrcholovej politike. Zaujímavé bude sledovať jeho odporúčanie pre 2. kolo volieb, kde hlas maďarskej menšiny môže byť rozhodujúci.

Milan Krajniak

Ďalšia logická kandidatúra, s cieľom posilniť na politickej scéne pozíciu SME RODINA, ako aj svoju vlastnú. Všetkými masťami mazaný a politickými vetrami ošľahaný politik, ktorý sa v politických vodách pohybuje viac ako dve dekády určite vie, kde sú limity jeho kandidatúry a neočakáva, že bude horúcim kandidátom do druhého kola. Ak skončí vo voľbách so súčasnými preferenciami, bude misia tejto kandidatúry splnená.

František Mikloško

František Mikloško sa vždy zjavil vo voľbách a potom po nich aj zmizol. Vždy však zohral nejakú úlohu. Bohužiaľ, skôr negatívnu. V prvom prípade to boli útoky na favorita volieb E. Kukana a v druhom na I. Radičovú. Dodnes nie je jasný motív týchto výpadov. Akurát výsledok. V prezidentskom paláci dvakrát po sebe sedel I. Gašparovič. Teraz možno prognózovať, že jeho tretia kandidatúra bude najmenej relevantná aj z hľadiska čísel aj vplyvu na verejnú mienku.

 

Minimálne pre jedného z týchto kandidátov bude táto prognóza irelevantná. Kto to bude, ukážu až voľby. Pri ostatných sa ukáže, aká bola pravdivá. 😊

Teraz najčítanejšie

Štefan Škultéty

Zaujímam sa o zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku. Venujem sa témam ako obranný priemysel, čerpania euro fondov, fungovanie samosprávy, marketing,  manažment cestovného ruchu a v profesionálnom športe.