Denník N

Ako sme sa postupne zaľúbili do Zuzany. A prečo je voľbou rozumu aj srdca

Zuzana Čaputová pri odovzdaní podpisov na kandidatúru. Foto: Tomáš Halász
Zuzana Čaputová pri odovzdaní podpisov na kandidatúru. Foto: Tomáš Halász

Zuzana Čaputová si získava srdcia státisícov ľudí a počty stále rastú, išlo to však postupne už dlhé roky.

Tento týždeň sa udiala nečakaná vec, Zuzana raketovo poskočila v prieskumoch a dohnala straty na doteraz vedúcich favoritov. Nečakané to však bolo hlavne pre tých, ktorí ju nepoznajú. Ľudia z jej okolia rast očakávali, aj keď aj nás čísla milo prekvapili.

Prečo sme sa do Zuzany zaľúbili

Už ako študentka rozbiehala projekty na pomoc sociálne znevýhodneným, neskôr týraným a zneužívaným deťom. Počty ľudí, ktorí Zuzanu vtedy mali radi za jej obetavosť, ohľaduplnosť a láskavý prístup boli v desiatkach. Vtedy čísla neboli dôležité pre jej podporu, ale boli dôležité pre tých, ktorí jej pomoc potrebovali.

Neskôr sa rozhodla, že po štúdiu práva bude stáť na strane ľudí a začala zastupovať prípady, kedy slabší ťahali za kratší koniec. Toto výrazne ovplyvnilo jej cestu, pretože so svojimi schopnosťami sa mohla dať na zastupovanie finančných žralokov, nečestných politikov a arogantných mocných, ktorí by jej platili násobne väčšie sumy. Ona však vydržala na strane slabších celú svoju kariéru.

No a potom to prišlo. Po mnohých prípadoch prišla kauza Pezinskej skládky, kedy musela zvažovať nielen zastupovanie slabších, ale musela začať premýšľať aj o vlastnej bezpečnosti. V prípade kauzy Pezinská skládka boli totiž jej protivníci ľudia z okolia Smeru a aj vtedy ešte nedotknuteľný a vplyvný Marian Kočner.

Zuzana neuhla, s odhodlaním, profesionalitou a spätne priznáva, že aj s veľkou dávkou šťastia, hlavne čo sa týka jej osobného ohrozenia, nakoniec vyhrala. V tej dobe Zuzku ľúbil celý Pezinok a tisíce ľudí, ktorí kauzu sledovali a pridal sa aj Andrej Kiska.

Za Zuzanou Čaputovou vidí prezident úžasný príbeh, ktorý ukazuje, že ak ľudia vidia, že niečo nefunguje a zabojujú, dokážu veci zmeniť. „Je to príbeh aj osobný, v ktorom matka dvoch detí prežila veľa emócií strachu a obáv,“ povedal Kiska. On sám je presvedčený, že príbeh Pezinskej skládky dokázal posunúť celú EÚ a spôsobil posun v hlavách úradníkov a celej našej spoločnosti. Zdroj.

Za vyriešenie kauzy a pozitívne ovplyvnenie procesov v celej EÚ získala Goldmanovu celosvetovú cenu, čo je niečo ako nobelovka za environmentalistiku.

Kauza Pezinskej skládky trvala 14 rokov a medzitým Zuzana stihla množstvo ďalších prípadov po celom Slovensku, napríklad Šenkvice, Vištuk, Smolenice, Senec, Gbely, Hlohovec, Zlaté Moravce, Handlová, Poprad, Zemplín, Košice a ďalšie.

Videá: Vištuk, Zlaté Moravce, Smolenice, Šenkvice

Vstup do politiky

Foto: Tomáš Halász

Dostávala ponuky z rôznych politickýh strán a hnutí, dobre si ich zvažovala, ale kvôli nesúladu s jej osobnostným a hodnotovým nastavením žiadnu ponuku neprijímala. Až sa po ročnom sledovaní vývoja vtedy ešte občianskeho združenia Progresívne Slovensko rozhodla, že ide do toho. Dôvody boli pre ňu hodnotové aj osobnostné súznenie a zároveň pocit, že nesmieme len čakať na slušných a šikovných ľudí v politike, musíme sa nimi stať.

V tej dobe si pripísala ďalšie tisíce sympatizantov po celej krajine a v PS sme prežívali to, čo vo väčšom prežíva teraz celá krajina. Mali sme nesmiernu radosť z tak silnej posily v našich radoch. Nebolo teda prekvapením, že bola hneď zvolená za podpredsedníčku na ustanovujúcom sneme. Odvtedy všade kam cestuje a všade kde diskutuje jej pomáhajú naši členovia a dobrovoľníci s radosťou. Rozdávajú státisíce letákov po celom Slovensku,  pomáhajú na sociálnych sieťach a presviedčajú svoje okolie, že práve ona je najlepšia kandidátka.

Prezidentská kandidatúra

Rozhodnutie kandidovať si Zuzana poriadne premyslela a až po udalostiach jari minulého roka, kedy cítila, že krajina potrebuje ponuku s akou môže prísť len ona sa naplno rozhodla. Bola to ponuka spravodlivého Slovenska, kde sa za práva slabších bojuje a kde ľudia môžu byť na ich zástupcov hrdí.

S Róbertom Bezákom, ktorý vyjadril podporu jej kandidatúre. Zdroj: fb Zuzany Čaputovej

Video podpory Róberta Bezáka Zuzane, podporné video Vladimíra Ledeckého zo Spišského Hrhova a podporné video primátora Bratislavy Matúša Valla.

Zo začiatku nemala toľko financií, aby oblepila celú krajinu billboardami, ale kľúčové bolo, aby sa držala medzi favoritmi, kým neprídu diskusie. Posledný mesiac po niekoľkých diskusiách sa predpoklad, že ona sama si ľudí najlepšie dokáže získať, keď ju uvidia a budú počuť potvrdil. Link na diskusiu 5 kandidátov týždenníka Trend.

Diskusia týždenníka Trend. Zdroj: fb Zuzany Čaputovej

Mladí ľúbia Zuzku tiež

Tento týždeň sa udialo niekoľko vecí, ktoré sa snažia komentovať mnohí komentátori, ktorí ešte pred týždňom Zuzane dávali malé šance uspieť. Čo je však dôležité, že názor korigujú a naprieč všetkými médiami a mienkotvorcami teraz hovoria o nej v druhom kole.

Už ju ľúbia státisíce ľudí a dokonca si získala aj stredoškolákov v simulovaných voľbách v týchto dňoch. Vyhrala všetky kraje a jej podpora je enormná. Takto by volilo 14 tisíc z nich. Takže po rokoch strachu čo bude s našimi mládežníkmi si môžeme aspoň čiastočne vydýchnuť, že len čakali na výraznejšiu a uveriteľnú osobnosť.

Zdroj: DenníkN

Čo bude ďalej?

Zuzane chodia stovky emailov, správ a komentárov od kresťanov, starších ľudí, mladých, vedcov, vojakov, policajtov, lekárov, robotníkov, dôchodcov aj bývalých voličov iných kandidátov, že jej fandia a keď ju videli rozprávať je ich absolútna favoritka. Okrem toho jej však aj posielajú peniaze, aby dobehla ich nedostatok zo začiatku kampane. Už vyše 2000 ľudí poslalo malé aj väčšie dary na jej kandidatúru. Takto vyzerá mapa a je zjavné, že tá podpora je všade.

Mapa darcov pre kampaň Zuzany Čaputovej. Zdroj: fb Zuzany Čaputovej

 

No a ak ste sa ešte nezaľúbili, tak zajtra 17.2. bude Zuzana diskutovať v relácii V politike so Šefčovičom od 11:00 na Ta3 a potom v relácii Na telo o 13:00 na Markíze s Mistríkom. Ďalej bude v paneli kandidátov v diskusii denníka Postoj – fb udalosť.

Edit 18.2.: Diskusiu s Marošom Šefčovičom si môžete pozrieť tu, od 46 minúty relácie. Diskusiu Ta telo na Markíze s Mistríkom si môžete pozrieť tu.

No a ja idem spolu s ďalšími makať na tom, aby sa to Zuzke podarilo, ak sa chcete pridať, tak kliknite na túto fb stránku :)

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.