Denník N

Robert Mistrík for president.

Robert Mistrík s manželkou. Foto - TASR

Robert Mistrík má veľa toho čo povedať aj ukázať. Robert Mistrík má za sebou boj za spravodlivosť v tomto štáte, rovnako ako boj s mafiánmi. Už dlhé roky pred kandidatúrou ukázal, že mu záleží na tom, kam sa Slovensko uberá a ako sa na Slovensku vládne. Za Slovensko bojoval aj ako vedec a zviditeľnil ho vo svete vedy. Teraz ho môže zviditeľniť opäť.

Zdá sa, vo virvare vzdávania sa a diskusie právnikov a politikov kandidujúcich na prezidenta, kto všetko je ako vhodný na post prezidenta, že Robert Mistrík je zrazu niekto, kto nemá do kampane medzi ostrieľanými právnickými harcovníkmi čo povedať. Vyzerá to dokonca tak, že ak nie ste právnik alebo politik, tak ani nemáte medzi prezidentskými kandidátmi čo robiť. Ale Robert Mistrík má naopak veľa toho čo povedať aj ukázať.

Robert Mistrík má za sebou boj za spravodlivosť v tomto štáte, rovnako ako boj s mafiánmi, ktorí sa mu niekoľkokrát dobýjali domov, keď bola jeho manželka v 6. mesiaci tehotenstva a len pár minút pred dobytím sa do jeho domu stihla prísť polícia. Napriek tomu to nevzdal a naopak, pod vplyvom tejto skúsenosti pomohol vzniku protikorupčnej strany SaS. Aj vďaka jeho zapojeniu sme mohli v 2010 voliť síce nakrátko, ale intenzívne, Radičovej vládu, vďaka ktorej napriek všetkým chybám, máme zákon o zverejňovaní zmlúv na internete, ktorý oligarchovia neznášajú.

Aj keď neskôr zo straníckej politiky odišiel, pokračoval na Slovensku ďalej, napriek ťažkým podmienkam, ktoré ponúkajú naši politici slovenským vedcom, pokračoval vo vedeckej kariére a pomohol Slovensko presláviť po celom svete technológiou, ktorá výrazne pomáha napr. pri liečbe rakoviny a ďalších chorôb. Vďaka jeho technológii je možné rýchlejšie diagnostikovať i rýchlejšie vyvíjať lieky.

Ani ako vedec ale neostal ticho schovaný niekde v laboratóriu. Keď ministerstvo pod vedením SNS chcelo rozkradnúť 300 miliónov EUR, bol medzi prvými a dokonca medzi malou skupinkou vedcov, ktorí sa proti tomu nahlas a verejne postavili. Neostal nečinný, ani keď nášho Mateja Tótha obvinili z dopingu a zachránil ho pred krivým obvinením.

Zodpovednosť sa usídlila v jeho DNA a prejavila sa, aj keď prišlo na to, ako bude naše Slovensko pokračovať po konci mandátu prezidenta Kisku. Zodpovednosť k tomu, čo sa u nás deje, ho opäť prebudili, aby sa do politiky vrátil a ponúkol možnosť zodpovedne a slušne viesť tento štát na čele prezidentského úradu.

Netlačil sa tam, počkal, ako sa rozhodne prezident Andrej Kiska a keď bolo jasné, že Andrej Kiska končí, neváhal a investoval svoje vlastné zarobené peniaze do kampane. Vediac, čo to stojí, rozhodol sa všetko zaplatiť zo svojho zisku z patentu, pretože nechcel, aby sa na takú samozrejmosť, ako poctivý prezident, museli skladať ľudia, ktorí majú dosť svojich problémov s týmto štátom a jeho zdravotníctvom.

A čo môže byť väčšia obeta, než vzdať sa nemalej časti peňazí, ktoré ste poctivo zarobili na vývoji nových technológií, v prospech demokracie. Lebo ak by aj celú budúcu mzdu si nechával, dostane sa ledva na nulu. A od oligarchov, ktorí chcú Fica dostať na Ústavný súd, určite čakať odmenu nemôže.

Môže čakať len kopec roboty, ktorou bude dokazovať, že tak, ako sa bil za Slovensko ako vedec, sa bude zaň biť aj ako prezident. V tom je sila Roberta Mistríka, v príbehoch, v ktorých už niekoľkokrát dokázal, že nemyslí len na seba, a že je ochotný nielen strážiť spravodlivosť, ale aj sa za jej boj postaviť.

A na to nemusel byť ani právnikom, ani politikom. Stačilo mu autenticky veriť v dobro. Pre mňa tento jeho príbeh znamená, že verím, že bude viac ako dobrým prezidentom pre Slovensko v 21. storočí. Aj bez adorovaného právnického vzdelania. Naopak, verím, že práve to bude jeho najväčšia výhoda, ktorá posunie Slovensko a úrad prezidenta aspoň o rovnaký krok vpred, ako to dokázal neprávnik a nepolitik Andrej Kiska.

Podporte článok na Vybrali.SME.sk Poši do vybrali.sme.sk

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.