Denník N

Varíme s Medveďmi – Chalva

Chalvu som prvýkrát ochutnal ešte v predškolskom veku. Doviezla ju priamo z Bulharska naša rodina. Chalva bola zavretá v plechovej konzerve a so sestrou sme ju dolovali lyžičkou. Odvtedy chalvu obaja milujeme. Dnes si teda skúsime spraviť domácu verziu.

Budeme potrebovať len dve ingrediencie. Dve šálky slnečnicových semienok a štyri až osem lyžíc medu (agáve sirupu pre diabetikov a dietárov).

Slnečnicové semienka opražíme na suchej panvici jemne do hneda.

Opražené premiestnime do mixéra.

Rozmixujeme na čo najjemnejšie.

Pridáme med (agáve sirup) a všetko poriadne premiešame. Najjednoduchšie to ide vidličkou.

Chalvu poriadne natlačíme do menšej misky a necháme celkom vychladnúť a odstáť.

Môžeme z nej spraviť a malé guľky ako jednohubky.

Je to veľmi sladké, dosť kalorické, ale inak ako sladkosť z tých zdravších a je to proste vynikajúce. A čo je hlavné, pripomínalo to tú prastarú hrubšiu a hutnejšiu chalvu z konzervy spred mnohých rokov. S tou už sa v obchodoch nestretneme, nakoľko ju všade na Balkáne nahradili jemne mixované sezamové či sezamovo-slnečnicové chalvy.

Dobrú chuť.

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.