Denník N

Inteligencia machiavelliánov.

Posledný týždeň rezonovali vo verejnosti dve dominujúce udalosti. Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní kde dominovala naša slovenská pretekárka Petra Vlhová. Ďalšie preteky sa odohrávali na domácom parlamentnom svahu, pri voľbe kandidátov na posty ústavných sudcov, v ktorých zasa dominovali najmä koaliční parlamentní organizátori týchto pretekov.

Áno v tomto uplynulom týždni  okrem bežných denných ľudských starostí a povinností sme mohli byť svedkami aj udalostí, ktoré nepatria do našich samozrejmých denných, návykových stereotypov. Tá prvá bola športová, kde mnohí mohli sledovať počínanie si Petry Vlhovej na Majstrovstvách sveta v alpských disciplínach. Všetkým, ktorí jej fandili priniesla, radosť, pozitívnu emóciu a u mnohých možno aj zhodnotenie, že to Slovensko nie je až tak “ o ničom“ ako o ňom niektorí “ neprajníci“ zvyknú hovoriť.

Na zapaľovanie oslavných vatier, ktorými by možno mnohí politickí príživníci radi symbolizovali Petrine úspechy je ešte zima a tak sa  koaliční parlamentní organizátori pri organizovaní pretekov na parlamentnom svahu rozhodli založiť aspoň tlejúce ohniská. Tými sa stala voľba kandidátov na posty ústavných sudcov. Po absolvovaní týchto pretekov sa však radosť z Petriných výsledkov zmixovala s horkastou príchuťou. Je pravda, že je niekedy potrebné využiť aj kompenzačnú možnosť. Veď si len predstavme ak by sa vydarili aj tie parlamentné preteky, tak takýto ohňostroj pozitívnych emócii by táto krajina asi neuniesla.

Obidve disciplíny sú v niečom úplne odlišné a niektoré aspekty majú  spoločné. Voľba kandidátov patrí tiež k disciplíne, v ktorej sa využívajú  dolné aj horné končatiny i keď nie až tak intenzívne ako u slovenskej pretekárky. Prísť k volebnej urne “ odhodiť“ lístok, nie je až taká enormná záťaž. Táto pretekárska disciplína si skôr vyžaduje aktivitu v angažovaní intenzity vypočítavosti. Ale to pre súťaživú parlamentnú väčšinu nie je problémom. Klasický Pavlovovský princíp napodmieňovania je funkčný stále. Prísť k volebnej urne a vhodiť “ naprogramovaný“ lístok je už bežnou rutinnou záležitosťou. Rozdiel medzi týmito dvoma pretekmi je však zásadný. Kým slovenská pretekárka chce prísť do cieľa čo najrýchlejšie a organizátori sa snažia vytvoriť čo najpriaznivejšie podmienky, aby aj výsledky pretekárov boli čo najlepšie,koaliční organizátori preferujú organizovanie čo najpomalších preteku. Veď sme na Slovensku, tak prečo nečerpať z bohatej studnice ľudových prísloví, alebo nevyužiť prvky zábavno- súťažnej relácie Slovenskej televízie “ Pomaly ďalej zájdeš“/ vysielanej v roku 2015/ . Mimochodom v nej sa jednalo o súťaž slimákov. Bodované miesta boli prvé tri a to posledné. Paródia je síce zábavná pokiaľ nevyvoláva mozaiku nepríjemných pocitov od smútku až po zlosť a paralely tiež občas existujú. Stalo sa to aj v prípade týchto pretekov. V druhom kole sa sa vraj koaliční organizátori dohodli na šiestich pretekároch, z ktorých traja by mohli dôjsť do cieľa. Dostavil sa však Posledný. Ale nepredbiehajme.

Suma sumárum. V prvom kole nedošiel do cieľa žiadny pretekár, nebol doporučený žiadny kandidát. organizátori pretekov nemali vytvorené adekvátne podmienky a tak prázdne papiera mohli hádzať rovno do koša, alebo ich použiť aj v istom sociálnom zariadení.To bol výsledok ich angažovanej aktivity v týchto pretekoch, ktorá mohla byť aj odkazom pre verejnosť, akú majú o nej mienku. Prejav “ machiaveliánskej“ demokracie. Konaj podľa príkazov nutnosti.

V druhom kole sa rysovala nádej, že aspoň traja kandidáti sa mohli dostať do cieľovej rovinky. Nestalo sa. Pred ňu sa postavil hlavný organizátor. Prišiel Posledný a predsa rozhodujúci aktér v týchto pretekoch. Typ organizátora, ktorý podľa prejavovaných aktivít a príznakov disponuje typom machiavellskej inteligencie. Občas býva tento typ inteligencie označovaný aj ako politická inteligencia. Mimochodom týmto typom  sa zaoberá aj český neuropatológ František Koukolík, známy aj ako publicista a autor knihy Machiaveliánska inteligence. Stručne tento pojem charakterizuje ako “ inteligentné chovanie primátov získavajúcich výhody na úkor iných“. No celkom výstižná  charakteristika pre uplatňovanie tejto inteligencie  v parlamentnom pretekárskom prostredí.Kombinácia sebectva a snaha o dosiahnutie osobného prospechu sú dominujúcimi prejavmi takéhoto inteligenčného vybavenia.

“ Konať podľa toho, čo väčšina ľudí pokladá za správne vedie len ku skaze“ zacitoval si  tieňový Machiavelli toho autentického, / Robert, či Nicolo, princíp machiavellizmu je rovnaký/ a ďalšie kolo pretekov bolo zrušené.

Petra Vlhová dosiahla na Majstrovstvách sveta skvelé výsledky. Ona to spravila nielen pre seba, ale aj pre ľudí tejto krajiny.Získané zlato v rozhovore symbolicky venovala aj im. Naši machvelliáni dosiahli tiež skvelý výsledok. Získali machvelliánsku medailu, ktorú venovali sami sebe. Môžu prežívať “ zaslúženú“ eufóriu.Veď sa nič nestalo. Len sa preložili preteky. Počkajú si na priaznivejšie poveternostné podmienky  aby v pokračujúcich kolách bol dosiahnutý ich “ spravodlivý“ výsledok. Prvé zmeny v podmienkach už majú svoj začiatok. Preteky už nemajú byť verejné, ale  „pritajnené“

Teraz najčítanejšie

Ivan Bindas

Som psychológ. Zaujíma ma spoločenské a politické dianie. K týmto témam by som sa rád vyjadroval.