Denník N

Ako málo stačí, aby ste živorili. Miroslav a Marie žijú z 200 eur mesačne.

Miroslav a Marie majú 54 rokov. Marie mala pred 16 rokmi mozgovú porážku, odvtedy je invalidná. Miroslav a Marie žijú z 200 eur mesačne. Väčšinu minú na Mariine lieky.

Marie mala zdravotné problémy vždy. Už štyri roky po svadbe, v 87-mom, jej lekár neodporučil pracovať. Niekoľko rokov predsalen pracovala v Čechách. Potom sa starala o dieťa, krátko opäť pracovala, väčšinou však bola práceneschopná, neskôr nezamestnaná. V roku 2002 prišla cievna mozgová príhoda. Pani Marie bola uznaná invalidnou, ale invalidný dôchodok jej nepriznali pre nesplnenie podmienky minimálnej potrebnej doby poistenia.

Nepochopiteľné je, že uznaním za invalidnú pani Marie stratila nárok na nemocenské dávky. Nedostala teda ani dôchodok a zrazu ani nemocenské. Pritom práve obdobie práceneschopnosti sa ráta do doby potrebnej na priznanie invalidného dôchodku. Toho, ktorý jej nepriznali, lebo nesplnila potrebnú dobu. Hlava XXII v praxi. Pani Marie s Miroslavom spadli do chudoby.

Stav pani Marie bol niekedy lepší, niekedy horší, chvíľu pracovala, potom už nemohla, ani ona a poriadne ani manžel Miroslav. Marie potrebovala jeho pomoc a starostlivosť, sama sa o seba postarala len veľmi ťažko. Pred necelými troma rokmi im niekto pošepol, že si o invalidný dôchodok majú požiadať ešte raz. Podmienky sa zmäkčili, Sociálna poisťovňa však neposúdi stav a neprizná dôchodok sama od seba, musíte si požiadať.

Sociálny štát

Požiadali, Sociálna poisťovňa najprv zamietla, potom na odvolanie posúdila ešte raz a rok (!) po podaní žiadosti priznali pani Marie invalidný dôchodok 46,70 eur mesačne. Pomerne, za odpracované roky, aj keď pokles schopnosti vykonávať pracovnú činnosť je u pani Marie až 75 %. Miroslav a Marie si tak polepšili o 11,70 eur mesačne. Dávka v hmotnej núdzi sa totiž znižuje o 75 % z príjmu a invalidný dôchodok je považovaný za príjem. Pani Marie síce získala aspoň nejaký dôchodok, ale dávka v hmotnej núdzi zároveň klesla o 35 eur.

Pani Marie vznikol nárok na dôchodok spätne, od 1.1.2010, tak ako zákon káže. Prizná sa  však maximálne tri roky spätne a to si ešte Sociálna poisťovňa odpočíta vyplatenú dávku v hmotnej núdzi. Namiesto 2176 eur tak pani Marie dostala 948 eur.

Pán Miroslav pracuje na dohodu, pár hodín mesačne. V čistom zarobí asi 80 eur. Aj o 75 % z jeho príjmu sa znižuje dávka v hmotnej núdzi. Dnes dostávajú Marie s Miroslavom 74,5 eur mesačne. Ak by Miroslav odrobil mesačne o 40 hodín viac, aby zarobil ďalších 100 eur, nedostali by nič. 40 hodín práce by bolo odmenených nárastom príjmu o 25 Eur.

Príspevok na bývanie (89,20 eur) nedostávajú. Odňali im ho, lebo sa nezdržujú na mieste trvalého bydliska. Majú pravdu, nezdržujú sa tam. V skutočnosti bývajú o 30 kilometrov ďalej, v nebytovom priestore. Nič to však nemení na tom, že takýto dôvod na odňatie príspevku zákon nepozná a ide o svojvôľu úradníkov.

Odvodový bonus

Naša reforma nerieši všetky problémy sveta. Okrem invalidného dôchodku by však pani Marie s Miroslavom mali nárok na základnú štátnu dávku, ktorá by sa znižovala o 10 % ich príjmov. Ich príjem by okamžite stúpol o 140 eur mesačne, čo je v ich prípade nárast o 59 %. Pánovi Miroslavovi by z každého ďalšieho navyše zarobeného eura ostalo 90 centov.

Pán Miroslav je hrdý človek. Neprosil o pomoc. Len chcel, aby sme vedeli, čo sa im stalo. Aby sme to raz zmenili, ak budeme mať tú možnosť. Aby sa to nestávalo ďalším. Kým mi poslal podklady, trvalo to dosť dlho. Desať eur za prekopírovanie a poštovné, je pre neho veľký peniaz. Možnosť, že si to u neho vyzdvihneme a okopírujeme sami, odmietol.

Pán Miroslav ma poprosil, aby som vyzval pánov Richtera a Vážneho, riaditeľa Sociálnej poisťovne, či by si to s nimi nechceli aspoň na mesiac vymeniť. Nech vedia, aké je to žiť z 200 eur mesačne. Či prežijú.

Autor je expert SaS na Odvodový bonus a dôchodkový systém

Mohlo by vás zaujímať aj:

Teraz najčítanejšie