Denník N

Prezident v zácviku.

Keď obnovuje Mr.HaraBean Franskú ríšu, mám pocit akoby práve našiel Excalibur. Keď Mr.Sefcovic hovorí s dokonalým úsmevom o vlakoch zadarmo a silnom sociálnom cítení, prestávam vnímať obsah. Keď Mr.Mistrik s vážnou tvárou presviedča, ako sa vie zahryznúť do problému, podvedome ma rozbolí celé telo. A keď Mrs.Radic-Caputova spustí kadenciu pripravených odpovedí, silne pripomína kalašnikov zastreľujúci sa na cieľ.

Krajniakova exekučná amnestia nepriťauhje (?), pretože nemaximalizuje zisky, ale minimalizuje straty, Kotlebovci sú náckovia, ktorí apriori nemôžu mať rozumný názor (?) a Béla sa opakovane pokúša pridať k tým, ktorí už (zasa) stratili pamäť.

Je zrejme otázkou času, kedy ľahko vznetlivý kandidát Mistrík vypení pod tlakom neprogresívne sa vyvíjajúcich preferencií a začne trénovať kladnú odpoveď na otázku, či podporí kandidátku Čaputovú. A jednoúčelový protikorupčný automat Igor pochopí, že mu zostávajú len tí kartónoví voliči, lebo tí skutoční už uvažujú (celkom nedetermisticky) iným progresívnym smerom.

Je otázne, či pod vplyvom blížiacich sa amerických ciel na európske autá, viac či menej živelného Brexitu, začnú moderátori klásť aj náročnejšie otázky, ktoré umožnia vyniknúť aj iným kandidátom, nešpecializujúcim sa na právne aspekty okolo ústavného súdu. A príklad by si mohli vziať trebárs z víkendového snemu českého hnutia ANO. Ako hodnotia 30 rokov od revolúcie, keď sa politika redukovala na obsadenie pozícií pri delení štátneho rozpočtu a eurofondov, odliv dividend nadnárodných spoločností do zahraničia, zdaňovanie výsledkov domáceho podnikania v daňových rajoch, investičnú (ne)príťažlivosť Slovenska, únik mozgov a riadená migrácia kanadského typu, demografia …

Dnes už je jedno, či zámer alebo zhoda okolností chcela, že o kreslo prezidenta sa uchádza kandidát, ktorý celkom isto už nie je v zácviku. Najmä ak všetci (?) kandidáti spájajú budúcnosť Slovenska s EÚ. Potom by mal byť budúci prezident aj akýmsi koučom, ktorý nás zbaví predsudkov a strachu z neznámeho, propagátorom toho, o čom je presvedčený (takmer) celou svojou profesionálnou dráhou. Že to bolo v drese strany SMER? Treba sa pýtať modrých, Sulíkovcov … , prečo to nemohlo byť inak. A ak by mala byť osoba kandidáta Šefčoviča jediným pozitívom vládnutia SMERu, možno treba urobiť výnimku v uvažovaní a zakrúžkovať … veď (už) viete …

Teraz najčítanejšie