Denník N

Lubyová ostáva v ministerskom kresle

Na vyslovenie nedôvery ministerke školstva Martine Lubyovej (nom. SNS) sa v parlamente nenašla potrebná väčšina
Na vyslovenie nedôvery ministerke školstva Martine Lubyovej (nom. SNS) sa v parlamente nenašla potrebná väčšina

Témy týždňa 11. 2. 2019 – 17. 2. 2019 | Kauza stimulov na vedu neutícha, horúco bude i v eurofondoch • Ministerstvo vyberie predsedu výkonnej rady akreditačnej agentúry • Prieskumy ukázali mediálnu gramotnosť i postoje študentov k voľbe prezidenta

Výrok týždňa

Máloktoré ministerstvo je také dôležité pre našu budúcnosť ako práve ministerstvo školstva a zároveň, máloktoré ministerstvo má toľko škandálov ako ministerstvo školstva vedené Slovenskou národnou stranou. Ako opozícia sme nehlasovali za programové vyhlásenie vlády, ale boli by sme radi, keby ministerstvo plnilo aspoň to.

Veronika Remišová (OľaNO)
poslankyňa NR SR
vo vyhlásení pred schôdzou k odvolávaniu ministerky školstva | 15. 2. 2019

 

Výber z udalostí

• Kauza pochybne rozdeľovaných stimulov na výskum sa rieši už tak dlho, že sa ministerstvo školstva rozhodlo zverejniť na svojom webe „Otázky a odpovede o stimuloch na vedu a výskum.“ Urobilo tak „vzhľadom na neobvykle širokú negatívnu medializáciu podpory výskumu a vývoja na Slovensku.“

Ministerstvo informovalo, že si vyžiadalo vyjadrenie od hodnotiteľky projektu NaviDate, pri ktorom sa preukázali nezrovnalosti. „Hodnotiteľka potvrdila, že hodnotenie vložené do systému bolo vypracované ňou osobne. Z toho vyplýva, že nezrovnalosť 94 a 84 bodov bola obsiahnutá v pôvodnom hodnotení od hodnotiteľky a nebola upravovaná pracovníkmi ministerstva,“ uviedlo ministerstvo.

O tom, že ide o podvod, je presvedčená poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá poukázala na chyby v posudkoch. „S 94 bodmi bol projekt tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700.000 eur. Ak by počet v hodnotení nebol zmenený, tak projekt tejto firmy by v celkovom hodnotení skončil výrazne nižšie a predbehli by ho iné firmy. Tento projekt by peniaze nedostal, keby tam bol pôvodný počet 84 bodov,“ povedala Remišová.

• Ministerka Martina Lubyová (SNS) oznámila, že iniciovala interný audit na ministerstve na sekcii vedy a techniky. Jeho cieľom má byť overenie postupov pri procese prípravy a hodnotení žiadostí o stimuly. Závery má poskytnúť Najvyššiemu kontrolnému úradu SR do konca apríla.

Ministerstvo školstva zároveň skritizovalo Nadáciu Zastavme korupciu (NZK), ktorá zverejnila pochybnosti pri rozdeľovaní stimulov. Predstavitelia nadácie mali disponovať informáciami zo systému hodnotenia projektov, pričom neboli ochotní vysvetliť, akým spôsobom ich získali.

NZK sa proti týmto vyjadreniam ohradila. „Po medializácii celej kauzy nadácia dostala fotografie zle čitateľnej tabuľky, v ktorej boli názvy firiem, prepísané body a ručne vyznačení úspešní žiadatelia,“ napísala nadácia. Keďže podľa nej ministerstvo nepotvrdilo autenticitu tabuľky, ďalej s informáciami z nej nepracovala.

„Je zvláštne, že po mesiaci sa ministerstvo snaží práve cez toto spochybniť prácu a dobré meno Nadácie Zastavme korupciu, ktorá upozornila na viaceré nezrovnalosti pri rozdeľovaní stimulov. Ak teraz priznáva, že tabuľka s ručne označeným poradím môže byť súčasťou oficiálneho hodnotenia, vyvoláva to len ďalšie pochybnosti, či ním niekto nemanipuloval,” doplnila riaditeľka NZK Zuzana Petková.

• Pre pochybné prideľovanie štátnych dotácií ministerka Lubyová čelila v parlamente vysloveniu nedôvery. V kresle ministerky však naďalej zostáva.

Týždenník Trend uviedol, že kým kauza 30 miliónov zo štátnych peňazí na vedu ešte neodznela, zrodiť sa môže ďalší škandál v desaťnásobne vyššej hodnote, tentoraz spojený s eurofondmi. Balík 300 miliónov sa týka dotácií na dlhodobý strategický výskum. Štátna Výskumná agentúra peniaze rozdelila do piatich výziev podľa odvetví. Je to náhrada za zrušenú výzvu, pre ktorú skončil v roku 2017 predchodca Lubyovej, tiež nominant SNS, Peter Plavčan,“ priblížil Trend.

• Obavu, že Slovensko môže prísť o vyše sto miliónov z eurofondov, predostrel Ján Rudolf (SaS). Má ísť o prostriedky, ktoré bolo potrebné vyčerpať do konca roka 2018. Ministerstvo školstva zareagovalo, že dôvodom je nedostatok odborných hodnotiteľov, v dôsledku čoho sa neúmerne predlžuje dĺžka schvaľovacieho procesu žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku.“

O piatich kľúčových momentoch eurodotačných výziev, ktoré ministerke Lubyovej zostali po Plavčanovi ako „toxické dedičstvo“ písal Ján Kováč.

• Počas mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministerky Lubyovej niektorí poslanci opäť pripomenuli aj plagiátorskú kauzu predsedu strany, ktorá ju do funkcie ministerky nominovala. O tom, že to prekročilo všetky hranice slušnosti, píše Emil Višňovský.

Aj v Českej republike sa objavila pochybná rigorózna práca, ktorá vyvolala kritické ohlasy. Vraj ju písal Michal Hašek, predseda legislatívnej rady ministerstva poľnohospodárstva a súčasne poradca prezidenta Miloša Zemana. Hašek svoju prácu obhájil na súkromnej škole Danubius v Sládkovičove.

„Mala názov „Družstvo“ a Hašek v nej po 96 stranách prišiel na to, že družstvá ako samostatné hospodárske spoločenstvá majú aj v dnešnej dobe veľký význam‘ a podľa jeho názoru to bude rovnako aj v budúcnosti,“ informoval Trend. Po tom, čo novinári Mladej fronty Dnes odfotografovali rigorózku a dali ju na posúdenie expertom, získali stanovisko, že práca nemá úroveň ani seminárnej práce.

• Ministerstvo školstva oznámilo, že verejné vypočutie uchádzačov o obsadenie funkcie predsedu výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo(SAA) sa uskutoční 21. februára. Do výberového konania sa prihlásilo päť uchádzačov. Vyberať spomedzi nich bude päťčlenná komisia.

• Zomrel bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislave, politológ a disident Miroslav Kusý. Bol zakladateľom Slovenského helsinského výboru, Nadácie Milana Šimečku a predsedom komisie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pre ľudské práva na Slovensku. Viac o jeho prínose k rozvoju Slovenska si môžete prečítať tutu.

• Rada mládeže Slovenska (RmS) zverejnila výsledky prieskumu o mediálnej gramotnosti mladých Slovákov. Podľa neho žiaci a študenti najčastejšie získavajú informácie z blogov a internetových portálov. Takzvaným alternatívnym médiám dôveruje viac ako tretina respondentov.

Výsledky prieskumu pre týždenník .týždeň komentoval Michal Považan z Rady mládeže Slovenska. Rozhovor s ním priniesol aj podcast denníka Postoj.

 

• V minulom týždni médiá informovali (napr. tutu) aj o výsledkoch simulovaných prezidentských volieb medzi študentmi stredných škôl. To realizovalo občianske združenie Pre stredoškolákov. Najviac hlasov by v nich získala Zuzana Čaputová, druhý by skončil Robert Mistrík. To, čo si o výsledku študentských volieb myslí študent, sa dozviete z článku Olivera Krupku.

 

Všimli sme si

• O tom, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by nasvedčovali tomu, že opakovanie ročníka pomáha žiakom v ich ďalšom vzdelávaní, píše v blogu projektu To dá rozum analytička Katarína Vančíková.

•K téme obedov zadarmo napísal komentár analytik INESS Róbert Chovanculiak. To, že politika plošných obedov bola prijatá v niektorých bohatších západných krajinách, neznamená, že to je najlepšia politika pre Slovensko tu a teraz,“ uvádza Chovanculiak.

• Vláda Viktora Orbána v Maďarsku presadila, že Maďarská akadémia vied nie je od začiatku tohto roka samostatnou rozpočtovou organizáciou, ale podlieha pod nové ministerstvo inovácií a technológií. Mzdy vláda síce naďalej vypláca, no pozastavila financovanie výskumných projektov a počíta s tým, že si výskumníci na svoju činnosť zoženú prostriedky z grantov.

To, že po vyhnaní Stredoeurópskej univerzity z Budapešti „sa v ohrození ocitla aj najstaršia vedecká inštitúcia, ktorá čelí alternatívnym, pravicovo orientovaným „vedeckým“ inštitúciám,“ komentuje vedec Štefan Markuš.

 

Editor vydania: Peter Dráľ | noveskolstvo.sk

Teraz najčítanejšie