Denník N

Chcete byť v novinách? Oblečte si vyšívanú košeľu a povedzte, že ste dva roky nejedli

Ak chcete byť hviezdou slovenských médií, nemusíte objaviť nový liek alebo zabehnúť v rekordom čase maratón. Stačí, ak poviete, že nejete, nespíte, prípadne, že viete lietať a články, rozhovory na celé strany budú len tak pribúdať.

Reprofoto TA3

Takéto šťastie mal Peter Starec pôvodom z Košíc. Ten tvrdí, že už dva roky nič neje – okrem kávy a pár mililitrov vody na jej zapitie. Spí len tri hodiny denne a nemôže byť chorý. Nadšeným novinárkam hovoril aj o medveďovi, ktorý ho nechal žiť, o sandáloch, ktoré nevyzúva ani v zime, či rankách na kolienku, ktoré si už ako dieťa naštartovaním svojej vôle vyliečil.

Ja mu neverím ani tie sandále Ale novinárov, ktorých očaril, je dosť. Za posledných pár týždňov sa stal hviezdou napríklad na weboch topky.sk, pluska.sk, liptov.sme.sk, aktuality.sk aj v televízii TA3. Oplatilo sa mu to. Pred rokmi nemal prácu, teraz prednáša o svojom nejedení na Slovensku aj v Čechách.

Košičana pre médiá objavila Adela Banášová, ktorá má v poslednom čase k alternatívnemu spôsobu myslenia blízko. 18. februára vyšiel „reklamný článok“ na talkšou Adely Banášovej s Petrom Starcom, kde hovoril o svojom čudnom pôste.

Krátko na to nasledovali oslavné články bez akéhokoľvek overenia, či spochybnenia bájok človeka, ktorý okrem toho, že neje, takmer nepije a nespí, ani necíti chlad a choroby ho obchádzajú. V talkšou môže byť ktokoľvek, no v spravodajstve človek očakáva istý nadhľad a realitu.

Tak napríklad 20. februára Topky.sk písali  o „úspechu sugestívneho muža,“ ktorý nemusí bojovať s toxínmi a žije z vesmírnej energie. Hovorí, že „kto neje, nemusí pracovať“. Našiel v sebe cestu duchovného rastu a lásku, a to je to najvyššie, čo človek môže dosiahnuť. Má deti, ale nemá starosti s tým, ako ich uživiť, píšu Topky.sk a odkazujú aj na jeho workshopy. Podobný článok sa objavil aj na webe 24hod.sk , aj pluska.sk a ďalšie médiá. Koncom marca Regionálne noviny My Liptov priniesli o Starcovi obdivnú reportáž – Dva roky nejedol, pije len kávu a cíti sa plný energie a šťastia (ten už sme.sk stiahlo). Autorka bola z Košičana tak nadšená, že o svojom dojatí napísala aj na blog.
Obdiv je jedna vec, zodpovednosť novinára druhá. Breathariánstvo, alebo pránická výživa, ktorú propaguje Starec, lekári spochybňujú a tým, čo mu uveria, ale ich telo nie, hrozí vyhladovanie a smrť. Písať obdivné články o takomto človeku je nielen neprofesionálne, ale hlavne nezodpovedné.

Naopak zodpovedne sa k téme postavil Matúš Ritomský, ktorý pre magazín Sme priniesol názory odborníkov upozorňujúcich na hrozby: „Breathariánstvo je podvod, ale samotní breathariáni môžu žiť vo falošnom presvedčení, že jedlo skutočne nepotrebujú,“ povedala Dee Dawson z Rhodes Farm kliniky v Londýne. Upozorňuje, že hnutie novodobých „komediantov túžiacich po publicite“ poškodzuje snahu odborníkov, ktorí sa zaoberajú liečením vážnych problémov so stravovaním, akým je napríklad anorexia.

Na to, ako to vlastne s úprimnosťou tzv. pránistu je, odporúčam článok a rozhovor Dušana Karolyiho z Košice:dnes, ktorý sa ho pýtal aj na to, aké mal v minulosti dlhy, ako nemal prácu a požiadal ho, aby sa podrobil lekárskemu testu, čo Starec odmietol. „V Európe je propagátorkou tejto duchovnej cesty Ellen Greve. Nejedením, nepitím a žitím z prány, to znamená z energie z vesmíru, priviedla sa do ťažkého stavu dehydratácie a schudnutia až takmer k smrti. Niektorí jej pokračovatelia dokonca zomreli. Samozrejme, zodpovednosť za ich smrť neprevzala a odmietla,“ povedal pre Košice:dnes Miroslav Paľko, ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice LP Košice, ktorý tvrdenia Petra Starca považuje za absurdné a nereálne. „Človek, ktorý dva roky neje, nemôže existovať a ak existuje, tak evidentne klame.“

To, že Slovák „žijúci zo vzduchu“ klame je jasné aj pri porovnaní odpovedí, čo konzumoval od svojho posledného jedla – segedínskeho guláša z 13. mája 2013 , ktoré jednotlivým médiám dával. Pre Banášovú povedal, že  len kávu a denne pár mililitrov vody, pre Aktuality.sk už pridal aj dve Štedrovečerné večere, a pre liptov.sme.sk na večere zabudol, ale ku kávičke pridal aj cigaretku.

V diskusii pod jedným takýmto článkom istý čitateľ núka novinám tiež svoj príbeh: „Včera som jazdil na jednorožcovi po dúhe.“ Tiež to tieto weby napíšu?

Prečítajte si aj ďalšie články, v ktorých hodnotím prácu médií.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.