Denník N

V Ružomberku sa chystá spomienkové podujatie k 14. marcu

Na to, že určitá časť občanov Slovenskej republiky sa hlási k odkazu 14. marca 1939, kedy z vôle Hitlera a na základe jeho diktátu vznikol Slovenský štát, sme si už zvykli. Aj na to, že táto skupina ľudí má reprezentantov aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Ničím zvláštnym nie je ani to, že sa podujatia spojené s adoráciou vojnovej Slovenskej republiky konajú v Ružomberku. Zarazilo ma však miesto konania.

Podujatie s názvom „S úctou k dejinám – spomienková akadémia k 80. výročiu slovenskej štátnosti,“ sa má uskutočniť v kine Kultúra, ktoré je súčasťou Kultúrneho domu Andreja Hlinku.

Súdiac podľa názvu, by na tom nezainteresovaný zrejme nevidel nič výnimočné. Problém je v tom, že zmienená inštitúcia je akciovou spoločnosťou, kde jediným vlastníkom jej kultúrno spoločenskej časti, ktorej integrálnou súčasťou je aj kino Kultúra, je od roku 2015 mesto Ružomberok. Nejde teda o súkromné priestory, ale majetok mesta, v konečnom dôsledku o majetok občanov Ružomberka. To im dáva právo k veci sa vyjadriť a ja ho  preto využívam.

Chcem veriť, že opätovne zvolený primátor mesta Ružomberok, generál MUDr. Igor Čombor, ktorý je podpredsedom, členom predsedníctva a členom ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, sa pri plnení iných povinností súvisiacich s výkonom náročnej funkcie, o mieste konania plánovanej akcie pre zaneprázdnenosť zatiaľ nedozvedel a po oboznámení sa s programom a prednášajúcimi podnikne v tejto veci patričné kroky.

A prečo si myslím, že primátor Ružomberka by mal v tejto veci zaujať jednoznačné stanovisko? Z dvoch dôvodov. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov uvádza vo svojich stanovách, že jeho poslaním je „Odsudzovať a odmietať všetky pokusy o znevažovanie SNP a skresľovanie výsledkov druhej svetovej vojny, pokusy o rehabilitáciu ľudáckeho režimu na Slovensku a glorifikáciu jeho vedúcich činiteľov.“ a „Verejne vystupovať proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, rasizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu.

Druhým dôvodom je to, že podľa mojej mienky usporiadatelia ani prednášajúci, neposkytujú záruky objektívneho hodnotenia udalostí spojených s výročím vzniku vojnovej Slovenskej republiky. Jedným z usporiadateľov je občianske združenie Múzeum ozbrojených zložiek Slovenskej republiky 1939 – 1945. Občianske združenie má stránku na Facebooku aj funkčnú webovú stránku. Združenie sa okrem iného venuje obnove a údržbe pamätníkov slovenských vojakov, ktorí padli na území vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Proti tomu nemožno nič namietať, vojaci tam zväčša určite nešli dobrovoľne a mŕtvi si pietu nepochybne zaslúžia. Združenie má však aj iné aktivity, a práve to je príčinou môjho znepokojenia.

Nazrime na jeho stránky a pozrime sa, čo toto občianske združenie propaguje a ponúka. V roku 2016 napríklad tento kalendár s Jozefom Tisom: „Nič pre seba – všetko pre národ,“ to bolo heslo nášho prvého prezidenta a vrchného veliteľa brannej moci. V roku 2017 bude 130 rokov od jeho narodenia a 70 rokov od potupnej popravy…

Jeden z textov v kalendári: „14. marec, dátum vzniku Slovenského štátu, bol najväčším sviatkom Slovákov. Keď v čase národnej neslobody (1945 – 1989) sa doma sláviť nemohol, jeho pamäť pestovali zahraniční Slováci, pre ktorých sa boj proti totalite spájal s obnovením štátnej samostatnosti.

Na rok 2018 bol v ponuke kalendár, ktorý pripravili pri 150. výročí narodenia Andreja Hlinku. Bolo by to v poriadku, keby k jeho fotografii hneď na na prvej strane nepripojili znak Hlinkovej gardy. Hlinkove gardy, ktoré vznikli až po Hlinkovej smrti, zohrali negatívnu úlohu počas vojnových rokov, asistovali pri prenasledovaní a deportáciách Židov, a ich pohotovostné oddiely sa zapojili do vraždenia povstalcov, partizánov, Židov a ľudí, ktorí im pomáhali. Poslední žijúci pamätníci z vypálených obcí Kľak a Ostrý Grúň svedčia o ich zverstvách

v ponuke sú aj rôzne iné veci. Napríklad orlica so zväzkami prútov, nápadne pripomínajúcimi fasces Benita Mussoliniho, ktoré dali názov fašizmu. Odznaky „Za ťaženie proti ZSSR,“ ktoré udeľovali účastníkom za určitý počet odslúžených mesiacov, alebo za zranenie. A vojnová vlajka Tisovej Slovenskej republiky, ktorá sa používala na letiskách či v táboroch na východnom fronte.

Stránka občianskeho združenia si pripomína rôzne udalosti. V pozitívnom duchu vznik Slovenského štátu. Aj 22. jún 1941, keď Hitler napadol svojho dovtedajšieho spojenca Stalina a jeho Sovietsky zväz a ťaženia sa zúčastnil aj obmedzený kontingent armády vojnovej Slovenskej republiky. Jeden z komentujúcich prispeje antisemitským komentárom o „židovskej bande,“ ktorý zostane bez reakcie administrátora stránky. Nie však bez lajkov.

Prezident vojnovej Slovenskej republiky, dr. Jozef Tiso sa očividne teší ich priazni. Nechýba jeho fotografia z vojenskej prehliadky, zmienka o jeho „potupnej poprave“ o tom, že „národní aktivisti vyhlásili rok Dr. Tisu“ aj o dvoch pamätníkoch Jozefa Tisa, ktoré boli v roku 2017 odhalené, či o konferencii v Rajci s názvom „Dr. Tiso v pamäti národa.“ To všetko v prajnom, priam adoračnom duchu.

Bez zaujímavosti nie je, že na konferencii v Rajci vidíme medzi účastníkmi súčasného oblastného predsedu Kotlebovej Ľudovej strany Naše slovensko, Michala Buchtu, ktorý je trestne stíhaný v súvislosti s prevádzkou svojho internetového obchodu pre šírenie extrémistických materiálov. A práve Michal Buchta už k podujatiu zriadil aj udalosť na Faceboku.

A iba mimochodom, jeden zo spomínaných pamätníkov, pamätnú tabuľu v Hlbokom nad Váhom, odhaľovali Kotlebovci za účasti falošného biskupa.

Občianske združenie organizuje aj prednášky a prezentácie, kde predvádza nielen uniformy a militárie vojakov či dôstojníkov slovenskej armády, ale aj Hlinkovej gardy či plagáty dobovej propagandy.

Pozrime sa teraz na prednášajúcich. Doc. PhDr. Ivan Mrva, CSc, je riaditeľom Historického ústavu Matice Slovenskej. K jeho osobe sa nebudem vyjadrovať, hoci činnosť a postoje tejto inštitúcie vo vzťahu k vojnovej Slovenskej republike, ľudáckej emigrácii či súčasným neoľudákom, sú dostatočne známe. Zaujímajú ma skôr ďalší dvaja. Prvým je PhDr. Martin Lacko, PhD, bývalý pracovník Ústavu pamäti národa. Jeho nedobrovoľný odchod z tejto inštitúcie si pripomenul OZ, ktorému sme sa venovali, článkom z dezinformačného webu Hlavné správy, v ktorom sa tvrdí, že Lacka z ÚPN „vyhodili kádrovači.“ Skutočnosť však bola trochu iná. Lacka podľa stránky Správy RTVS aj článku v Aktuality.sk prepustili pre hrubé porušenie pracovnej disciplíny a pre jeho obhajobu politiky Jozefa Tisa, či tvrdenie, že v prípade SNP išlo „išlo o protištátne sprisahanie a zločin proti základným záujmom Slovákov.“ Pre tieto jeho postoje niektoré obete totalitných režimov a ľudia, ktorí prežili holokaust, odmietali spolupracovať s ÚPN, kým bol jeho zamestnancom.

Po odchode z ÚPN, ako informovali Aktuality.sk, sa Martin Lacko stal poslaneckým asistentom poslankyne ĽSNS, MUDr. Natálie Grausovej. V súčasnosti je asistentom ďalšej poslankyne Kotlebovej strany, Jany Nehézovej.

Martin Lacko sa okrem toho zúčastňuje podujatí, ktoré poriada Kotlebova ĽSNS ako účastník, či ako prednášajúci. Na prvej fotografii vidíme vedľa neho bývalú okresnú predsedníčku ĽSNS pre Hlohovec, Janu Repčokovú. Na druhej je vedľa Tisovej busty súčasný oblastný predseda pre okresy Žilina a Bytča, Pavol Lazar. Nasleduje video, ktoré pôvodne zdieľal Janko Pastuszek, kamarát Milana Mazureka a bývalý okresný predseda ĽSNS pre okres Kežmarok.

Na ďalších fotografiách vidíme Martina Lacka pri vystúpení na konferencii, ktorej účastníkom bol aj konšpirátor a neúspešný kandidát na bratislavského župana s podporou Kotlebovej ĽSNS, Ľubo Huďo. Na ďalšej fotografii je s predsedom extrémistického Slovenského hnutia obrody, „optimalizátorom“ a súčasným kandidátom na prezidenta, Robertom Švecom.

Ďalším prednášajúcim má byť kňaz, ThDr. Ján Košiar, ktorý pred voľbami v marci 2019 verejne podporil Kotlebu a jeho Ľudovú stranu Naše Slovensko. Na ním slúženej omši, ktorej sa zúčastnili aj Marián Kotleba, Peter Krupa a Ján Cuper, bolo natočené video na ich propagáciu. Košiara za jeho verejné angažovanie v prospech extrémistickej strany nadriadení preložili z aktívnej pastorácie do charitného domu v Cíferi.

Vedecké konferencie, či akadémie nie sú problémom ani ak je ich témou kontroverzná udalosť či osobnosť. Iný prípad je, keď takéto podujatie organizujú jednostranne zamerané organizácie a prednášajú podobne zameraní ľudia. A práve v tom je problém podujatia k 14. marcu, ktoré sa chystá v mestských priestoroch v Ružomberku. V demokratickej krajine má samozrejme každý právo šíriť svoje myšlienky, pokiaľ nie sú v rozpore s Ústavou SR a zákonmi nášho štátu. Pokiaľ však niekto organizuje nejaké podujatie v priestoroch, ktoré sú vo vlastníctve štátu, župy či mesta, má rovnako každý občan právo sa k tomu vyjadriť. A reprezentanti štátu, župy či mesta, majú právo zaujať stanovisko, či to považujú za vhodné a prijať rozhodnutie. Pokiaľ by podujatie malo byť v súkromných priestoroch, je to vecou vlastníka daných priestorov. V tomto prípade však tomu tak nie je. Uvidíme ako sa k tomu vedenie mesta postaví a či sa kontroverzné podujatie v mestských priestoroch aj uskutoční.

Doplnené 26.2.2019 o 18:30

Včera som v tejto veci poslal e-mail primátorovi Ružomberka. Keďže som doposiaľ nedostal žiadnu odpoveď, odkazujem na tento zdroj. Hlavné je, že „vedecká konferencia“ bola zrušená a informovanie verejnosti a jej reakcia mali význam.

Doplnené 26.2.2019 o 22:50

Stanovisko vedenia mesta.

Doplnené 11.3.2019

Záležitosť týmto ale neskončila. 1. marca sa na stránke OZ Múzeum ozbrojených zložiek Slovenskej republiky objavila táto informácia: „Spomienkové podujatie „S úctou k dejinám“ sa bude konať. Bude sa konať v Ružomberku a bude sa konať v náhradných priestoroch. Aby sme však zamedzili opakovanému scenáru, dozviete sa ich na mieste, v deň konania podujatia, v pôvodne plánovanom čase, 14. 3. 2019 pred kultúrnym domom Kultúra, Ružomberok, o 11.45. Tešíme sa na stretnutie.Vaše O. z.

Dňa 4. marca nasledovalo stanovisko predsedu o.z, Františka Gajdoša, kde okrem iného píše: „Dňa 25. 2. 2019 sa však vo večerných hodinách vyšiel blog známeho to dôchodcu-sliediča, ktorý si za udávanie inak zmýšľajúcich spoluobčanov vyslúžil dokonca ocenenie z EÚ, Jána Benčíka. Na stránkach Denníka N zverejnil svoj nenávistný a zavádzajúci článok pod názvom V Ružomberku sa chystá spomienkové podujatie k 14. marcu.

A 8. marca článok na dezinformačnom portáli Hlavné správy podpísaný dvojicou František Gajdoš/Ivan Lehotský. Aj tu sa objavila táto formulácia: „Organizátori požiadali mesto o prenájom kinosály a dostali súhlas. Lenže 25. februára známy dôchodca-udavač Ján Benčík, ktorý si za udávanie inak zmýšľajúcich spoluobčanov vyslúžil dokonca ocenenie z EÚ, na ktoré ho navrhol Štefanec z KDH, uverejnil v Denníku N svoj nenávistný a zavádzajúci článok, v ktorom apeluje na primátora Ružomberka Igora Čombora, aby podujatie zrušil.

Z komentárov pod článkom na Hlavných správach je evidentné, že fanúšikovia „historického seminára“ určite nie sú žiadni extrémisti ani antisemiti. Okrem iných o tom svedčí aj tento komentár. „chyba bola ze sa z!dovska vec nedotiahla do konca. nemali by sme dnes taketo starosti. to mate ako ked poriadne nevylezite chripku. vrati sa silnejsia. poucenie do buducnosti: veci treba robit dokladne, povrchnost sa nevyplaca ;)“

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.