Denník N

Rok po: V školstve máločo nové

Foto: Radovan Kazda
Foto: Radovan Kazda

Témy týždňa 18. 2. 2019 – 24. 2. 2019 | Rok od vraždy študenti zorganizovali protest a učitelia vydali vyhlásenie • Stimuly na vedu rozhádali poslancov • Akreditačná agentúra bude mať nového šéfa • Slovenskí odborníci v zahraničí sa domov nehrnú

Výrok týždňa

Aj my, učitelia tejto krajiny, musíme niesť pochodeň pravdy, odvahy, slušnosti a slobody ďalej, kvôli našim deťom a našim žiakom. Vytrvalo, odvážne, bez strachu z mocných, tak ako ju niesli Martina a Ján. Dnes dávajú umierajúcemu školstvu nádej v tom, že sa oplatí zapáliť sviečku aj v tme. Potrebujeme zmenu nielen v školstve, ale v celej spoločnosti.

Iniciatíva slovenských učiteľov
vo vyhlásení k výročiu vraždy
Jána KuciakaMartiny Kušnírovej | 21. 2. 2019

 

Výber z udalostí

• Uplynul rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. Na Slovensku aj v zahraničí si toto výročie pripomenuli desiatky tisíc ľudí.

Vyhlásenie pri tejto príležitosti vydala aj Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), podľa ktorej je školstvo vládam dlhodobo ľahostajné a stavajú sa k nemu ako k okrajovému, nepotrebnému rezortu. „Nezáleží im na jeho kvalite, nezáleží im na hodnotách a vzoroch, nezáleží im na vzdelaní našich detí a nezáleží im ani na prosperite krajiny,“ píše sa v stanovisku.

• „Veľmi mi záleží na školstve a na vede, na osude ľudí, ktorí tam pracujú a budem sa snažiť čo najlepšie naďalej pokračovať vo všetkých reformách a zmenách, ktoré sme sa doteraz snažili naštartovať,“ vyhlásila ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) po tom, čo jej plénum parlamentu nevyslovilo nedôveru. Mimoriadnu schôdzu zvolala opozícia na čele s predsedníčkou klubu OĽaNO Veronikou Remišovou.

„My sa nevzdávame, pretože našou úlohou ako opozície je chrániť peniaze občanov, aby sa nerozhadzovali na rôzne pochybné dotácie a prinášať riešenia na zlepšenie nášho školstva,“ povedala Remišová s tým, že ministerka nevyvrátila podozrenia v súvislosti s kauzou stimulov na vedu.

• Za vyslovenie nedôvery ministerke Lubyovej zo 105 prítomných poslancov hlasovalo 43, proti ich bolo 65. Priebeh mimoriadnej schôdze spolu s vystúpeniami poslancov a poslankýň sledovali Aktuality.sk. O dôvodoch, pre ktoré opozícia schôdzu zvolala, sa s ministerkou rozprávala Romana Hlavanda Gogová z Hospodárskych novín.

„Zdá sa (však), že Slovensko nie je pripravené na súťažné prideľovanie prostriedkov, a stalo sa už pravidlom, že súťažné prideľovanie prostriedkov na vedu, či už stimuly alebo eurofondy, sú potom politicky kádrované a atakované. Nie je to dobré, nie je to zodpovedné. V konečnom dôsledku sa to môže obrátiť proti prijímateľom aj proti občanom, ktorí mohli z takýchto prostriedkov získať,“ napísala ministerka Lubyová v komentári na margo danej kauzy.

• Pôsobeniu SNS v rezorte školstva sa venovali podcasty Denníka N aj portálu Aktuality.sk (tutu). Kauzy exministrov školstva zhrnuli Hospodárske noviny. Na odvolávanie terajšej nominantky tejto strany reagovali aj viacerí politici či publicisti.

x Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vyhlásil, že ministerka Lubyová je zničená politikárčením okolo jej rezortu a opozícia si o ňu neoprávnene otiera ústa.

x O tom, že ministerka množstvo pochybení obhajuje namiesto toho, aby situáciu napravila, hovoril tímlíder strany SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

xNedá sa obhájiť, že dotácie dostali firmy, ktoré predtým rekonštruovali hotel. Nedá sa obhájiť, že posudky hodnotiteľov sú rovnaké, dokonca aj s gramatickými chybami. Nedá sa obhájiť, že ministerka tají mená hodnotiteľov a členov komisie,“ reagovala na Lubyovej vystúpenie redaktorka Trendu Zuzana Kollárová.

• Viacerí odborníci v uplynulom týždni skritizovali aj spôsob, akým ministerstvo školstva informovalo o výbere nového šéfa Slovenskej akreditačnej agentúry (SAA). „Očakávala by som, že ministerka spraví aspoň tlačovú konferenciu alebo zverejní inzerát v celoštátnom médiu. Bolo to zverejnené pomerne nenápadným spôsobom na stránke ministerstva, čo znižuje pravdepodobnosť, že sa prihlásia ľudia s kvalitným vedeckým výkonom, ľudia so skúsenosťami zo zahraničia,“ komentovala situáciu riaditeľka projektu To dá rozum Renáta Hall.

• Verejné vypočutie kandidátov na predsedu SAA sa uskutočnilo vo štvrtok. O post sa napokon uchádzali traja kandidáti – Robert Redhammer, Marek ŠmidJuraj Sinay. Podľa informácií týždenníka Trend sa o funkciu pôvodne chceli uchádzať piati kandidáti, vrátane exministra školstva Jána Mikolaja a odborníka na kybernetickú bezpečnosť Eduarda Babuláka.

Päťčlenná výberová komisia napokon odporučila vymenovať bývalého rektora Slovenskej technickej univerzity Roberta Redhammera. SAA bude vykonávať dohľad vysokými školami, rozhodovať o ich žiadostiach a monitorovať kvalitu vysokoškolského vzdelávania.

• Na úroveň vysokoškolského vzdelávania na Slovensku a o plánoch na jeho zlepšovanie sa nového rektora Univerzity Komenského v Bratislave pýtal Tomáš Nejedlý z týždenníka Trend. Týždenník tiež informoval o tom, že v novom roku mali síce vysoké školy zabezpečiť desaťpercentný nárast platov svojich zamestnancov, no peniaze na to od štátu nedostali. Podľa ministerstva má ísť len o dočasný stav. Nevedno však, kedy peniaze na dvadsať verejných škôl s takmer 20-tisíc zamestnancami dorazia.

• Absolventom vysokých škôl sa venuje analýza pracovného portálu Profesia.sk. Tá ukázala, že vysokoškolskí absolventi častejšie reagujú na ponuky, ktoré sú vhodné pre ľudí s nižším vzdelaním.

„Z regionálneho hľadiska platí, že tento jav, keď vysokoškolsky vzdelaní sa hlásia častejšie na ponuky, ktoré sú vhodné pre ľudí so strednou školou, platí bez jedinej výnimky pre každý jeden kraj,“ uviedla Nikola Richterová z Profesie.

• Ambíciu zvýšiť záujem slovenských odborníkov pôsobiacich v zahraničí o pracovné pozície na Slovensku má tzv. Podporná schéma na návrat odborníkov zo zahraničia. Správu o tejto schéme za rok 2018 v uplynulom týždni prerokovala vláda.

Ministerstvo informovalo, že v roku 2018 sa zo zahraničia od začiatku fungovania schémy vrátilo najviac odborníkov. To znamená, že takmer milión eur sa vyčerpal na poskytnutie zdrojov 13 jednotlivcom, z toho 9 skúseným expertom a 4 čerstvým absolventom zahraničych univerzít.

Slovákom pracujúcim v Anglicku, ktorí zvažujú návrat domov, sa venovali aj Hospodárske noviny.

 

Všimli sme si

• Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedecko-technických spoločností organizujú 22. ročník súťaže Vedec roka. Cieľom súťaže je „profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najlepšie a najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku.“

Nominácie možno zasielať do 15. marca v kategóriách vedec roka, mladý vedecký pracovník, inovátor roka, technológ roka a osobnosť medzinárodnej spolupráce. Viac informácií o súťaži nájdete tu.

• Mladí, ktorí idú aj na vysokú školu, tam idú s tým, že vyštudujú, zamestnajú sa v odbore a budú to môcť robiť celý život. Ale tak to nebude. Musíme si zvyknúť, že niektoré pozície budú zanikať, iné vznikať. Neustále sa budeme musieť učiť nové veci a posúvať sa tam, kde budú príležitosti,“ poznamenala v rozhovore pre Denník N organizátorka školení pre učiteľov informatiky zo spoločnosti Accenture Alena Kanabová.

O tom, že v školstve je potrebné reflektovať zmeny, ktoré prinášajú nové technológie v pracovnom aj osobnom živote, písala na blogu To dá rozum riaditeľka projektu Renáta Hall.

• „Bežne sa tvrdí, že deti a mileniálov treba priučiť starej dobrej skepse a kritickému uvažovaniu. Otázka by však mala znieť – kto to naučí ich učiteľov?“ Aj na to sa v komentári denníka SME pýta Benjamin Cunningham.

• Učiteľ geografie Peter Farárik na portáli lepsiageografia.sk informoval o tom, že pred šesťdesiatimi rokmi vypustila NASA do vesmíru svoju prvú družicu Explorer 1. „V súčasnosti obiehajú našu planétu viaceré družice, ktoré každodenne fotia jej povrch.“ Z veľkého množstva záberov vytvorila NASA knihu s názvom Earth, ktorú si môžete zdarma stiahnuť tu.

 

Editor vydania: Peter Dráľ | noveskolstvo.sk

Teraz najčítanejšie