Denník N

Detské knihy: príbehy z lesa

Prichádzajúcu jar sme po tohtoročnej vlečúcej sa zime mnohí očakávali ako vykúpenie. Konečne vezmeme deti von na celý deň, najlepšie do blízkeho lesa, nadýchať sa vône nového života. Romantika síce na chvíľu zakape, keď im vyskúšame minuloročné topánky a zistíme, že sú malé, ale nedáme sa odradiť. A nepodceníme ani prípravu – prelistujte si nové knihy o lesoch a lesných príbehoch pre deti od 2 – 12 rokov.

To aby som ťa mohla lepšie zožrať

Prekrásne ilustrovaná kniha To aby som ťa mohla lepšie zožrať, po ktorej môžete siahnuť už s najmenšími deťmi, pracuje s témou Červenej Čiapočky. Mohlo by sa zdať, že rozprávka, ktorú každý pozná spredu aj odzadu je obohranou a zošúchanou platňou, ale autorka Françoise Rogier dokazuje, že aj na chronicky známe príbehy sa znovu dá pozerať z nového uhla pohľadu.

Až do troch štvrtín sa príbeh vyvíja tak, ako ho deti poznajú – Čiapočku čaká nevyhnutné stretnutie s vlkom u starej mamy. Už-už idú čitatelia vyvaliť oči, že to predsa poznajú, keď sa zrazu v kľúčovom momente všetko zmení. Vlk zhúkne na dievčatko, tomu spadne kapucňa a… To vám nespravím, aby ste neprišli o zážitok. Rozuzlenie je vtipné a emotívne, povzbudzuje nielen detský zmysel pre humor, ale aj schopnosť nebojácne sa pokúšať pretvárať to, čo je nám dobre známe, hľadať nové významy a učiť sa prekvapiť druhých tým najláskavejším spôsobom.

Vzácnym podtónom celého príbehu je rodina, hra s rodičmi, súdržnosť, dôvera a smiech. Kniha To aby som ťa mohla lepšie zožrať je vhodná pre deti od 2 rokov, ale radosť spraví aj oveľa starším súrodencom. Bonusom je, že ide o dvojjazyčné, francúzsko – slovenské vydanie.

Vydalo: 2 v 1

Odvážny zajko

Kto sa bojí, nech nechodí do lesa, pravdaže, ľahko sa to povie, keď v lese nebývate. Hlavný hrdina knihy Odvážny zajko však býva priamo v centre hustého lesa a je všetko, len nie odvážny.

Zajko Lolo sa prihovorí všetkým deťom bez rozdielu, každé bojuje s vlastnými strachmi. Je konfrontovaný sestrou Lunou, ktorá je jeho presným opakom. Lolo radšej sedí doma, zbiera mušle, polieva kvety a pečie sušienky. Luna sa po hlave vrhá do nových dobrodružstiev a vyčíta Lolovi, že s ním nie je žiadna zábava. Ťažko dať Lunu deťom za príklad, keďže nad bratom máva rukou namiesto toho, aby trochu ocenila jeho prínos. Naopak, je to Lolo, kto je hodný obdivu. Pozbiera všetku svoju odvahu a vyberie sa za sestrou do neznáma.

Obrázková kniha pre najmenších Odvážny zajko od autorky Nicoly Kinnearovej sa síce tvári, že neprináša žiadny objavný príbeh, ale v tom najdramatickejšom okamihu prekvapí pointou. U nás doma sa už všetkým dávno sprotivili nové knihy a filmy, ktoré vykresľujú vlkov ako prvoplánovo zlých a hoci sa jeden objaví aj tu, nestane sa s ním to, na čo sme zo starodávnych rozprávok zvyknutí. Nad násilím vyhráva láskavosť a priateľstvo. Knihu môžete čítať s deťmi od troch rokov.

Vydal: Albatros Media

Vieš, kde rastú stromodeti?

Peter Wohlleben, nemecký lesník, robí lesom už dlhšiu dobu obrovskú službu – píše o nich tak pútavo, že sa jeho knihy nedajú pustiť z rúk a po dočítaní čo i len jednej z nich sa už nikdy na lesy nebudete pozerať tak, ako predtým. Doslova vám zmenia život. Ak ste ešte nemali to potešenie, viac neváhajte. Je také ťažké nájsť popularizátorov náročných tém a Peter Wohlleben sa doslova narodil, aby jedným bol. Tajný život stromov, Duševný život zvierat, Sprievodca lesom, Tajomné pradivo prírody je séria určená dospelému čitateľovi. Pre deti napísal krásne knižné dvojčatá, mladším čitateľom od štyroch rokov je určená obrázková kniha Vieš, kde rastú stromodeti?

Hlavným hrdinom v nej je sám lesník Peter, ktorého presvedčivo zobrazila ilustrátorka Stefanie Reichová. Spolu s veveričkou sú na ceste za stromodeťmi. Hľadajú ich, aby Peter veveričke ukázal, že v lese má každý svoju rodinu, dokonca aj stromy. Veverička totiž smúti, že ona žiadnu nemá a hoci tento lesníkov návrh na začiatku nedáva veľký zmysel, na konci sa, ako inak, všetko pekne poukladá tak, ako má byť.

Kniha Vieš, kde rastú stromodeti? je ľahko náučná, ale nie natoľko, aby malého čitateľa obrala o zážitok z príbehu. Ilustrácie sú bohaté, všetky strany sú odhora až dole pokryté farbami lesa, máte pocit, že v jednom naozaj ste. Deti sa dozvedia základy o práci v lese, o lesnom hospodárstve, o tom, čo je pre les lepšie a ako by sme k nemu mali pristupovať. Nevnucuje, ale detským jazykom vysvetľuje, pričom z nej ide pokoj a láska k ekosystému, bez ktorého ľudstvo neprežije. A je veľmi ľahké si ho zamilovať.

Vydal: Tatran

Počuješ rozprávať stromy?

Druhá kniha Petra Wohllebena Počuješ rozprávať stromy? je určená starším. Deti približne vo veku od 8 do približne 12 rokov v nej nájdu podrobné opisy fungovania lesa a jeho obyvateľov. Nejde o príbehovú, ale náučnú knihu, ktorá je však písaná ľahko, zrozumiteľne a pútavo.

knihe sú síce milé a vtipné ilustrácie, ale tie iba „udržiavajú atmosféru“. Podstatnejšie sú reálne fotky zvierat, rastlín a prostredí. Kniha je plná opisov fungovania lesa, s ktorými sa čitatelia ešte určite nestretli. Encyklopédie sa im nevenujú na takom priestore. Vďaka krátkym a dobre graficky členeným článkom nebudú mať pocit ťažkého textu. Poznatky idú navyše do hĺbky a autor si dal obrovskú námahu s vymýšľaním konkrétnych aktivít, ktoré si deti môžu skúsiť samy. Okienka „Vyskúšajte si to“ sa nachádzajú takmer na každej dvojstrane, je ich obrovské množstvo, vďaka nim pre deti les neostane iba teóriou. Môžu ho cítiť na prstoch, ovoniavať, načúvať mu, zažiť ho naplno.

Ozaj ostáva už len vstať a ísť. Kniha Počuješ rozprávať stromy? je vynikajúcim sprievodcom pre celú rodinu a skvelým odrazovým mostíkom k širším poznatkom o svete okolo nás, v ktorom nie sme nad niečím, ale práve naopak – sme súčasťou čohosi veľkého a nádherného a keď deti nenaučíme chápať, ako sa k tomuto faktu postaviť, nebude nám v budúcnosti naozaj žiadnej pomoci.

Vydal: Tatran

Na kraji lesa

O lesoch píšu aj slovenskí autori. Pozoruhodnou medzi novinkami je kniha Ľubice Schmarcovej a ilustrátorky Ilony Polanski Na kraji lesa. Vždy je nesmierne osviežujúce, keď vyjde kniha o zvieratách a týka sa našich pôvodných druhov, ktoré v záplave prekladovej literatúry niekedy ťahajú za kratší koniec.

Na kraji lesa býva syslík, tetrov a korytnačka (áno, aj tie u nás ešte divoko žijú, v poslednej lokalite na východe Slovenska). Ich príbehy sú tesne prepojené s ľuďmi, ktorí narobili v lesoch už toľko škody, ach, škoda reči. Vidí to každý z nás, keď prechádzate cez Čertovicu či ďalšie nízkotatranské kopce. Určite ste videli aj ďalšie letecké zábery lesných lokalít, ktoré naše štátne hospodárenie dokatovalo tak, že sa z toho chce jednému zaplakať. Vždy však existuje nádej, že môžeme spolu s divočinou žiť bok po boku, nezasahovať do nej, chrániť ju a navrátiť nám stratenú rovnováhu. Presne o to zvieratkám v tejto knihe ide a v podobnom duchu nepriamo prehovárajú aj k malému čitateľovi.

Kniha Na kraji lesa je rozdelená na dve časti. Po príbehoch syslíka, tetrova a korytnačky sa deti dozvedia množstvo odborných faktov o živote v lese. V niekoľkých kapitolách sa v primerane krátkych článkoch dozvedia, ako funguje les, čo znamená prirodzený les a nechýba encyklopedická časť o hlavných zvieracích hrdinoch. Vhodná je pre predškolákov a mladší školský vek.

Vydal: Egreš

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie