Denník N

Chudáci biskupi trpia kvôli Bezákovi

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Človeku, ktorý svoj život zasvätil službe cirkvi a šíreniu Božieho kráľovstva a ktorý, mimochodom, v tomto patril k slovenskej špičke, zobrali takmer všetko. A keď sa bránil, pošpinili jeho meno, zničili jeho česť. Hlavnou obeťou sú však vraj jeho “akože” bratia biskupi, ktorí sa na toto všetko nečinne prizerali.

Pred pár dňami na kardinála Vlka dopadol odvetný úder za mediálnu facku, ktorú symbolicky uštedril slovenským biskupom. Katolíci, vyznávajúci primát absolútnej podriadenosti pápežovi a bezpodmienečnej poslušnosti jeho aparátu sa znova cítili povolaní zdôrazniť bezchybnosť svojej cirkvi.

Kňaz Juraj Vittek vo svojej úvahe Koho v skutočnosti treba rehabilitovať na Slovensku?

vyjadril zaujímavú myšlienku – vraj skutočnými obeťami škandálu nie je odvolaný biskup Bezák ale slovenskí biskupi.

Ako to vidíme my, ktorí si Katolícku cirkev vážime, ale sme si aj vedomí, že jej prevádzku riadia hriešni a omylní ľudia?

Jasných faktov je málo. Vysoko najpravdepodobnejšia verzia však je, že biskup Bezák sa stal nepohodlným, lebo začal skúmať podozrivé finančné toky vo vlastnej diecéze aj v spojitosti s Vatikánskou bankou a preto ho odstránili. Túto verziu potvrdil aj nezávislý zdroj z vnútra cirkvi, kardinál Vlk.

Človeku, ktorý svoj život zasvätil službe cirkvi a šíreniu Božieho kráľovstva a ktorý, mimochodom, v tomto patril k slovenskej špičke, zobrali takmer všetko. A keď sa bránil, pošpinili jeho meno, zničili jeho česť. Hlavnou obeťou sú však vraj jeho “akože” bratia biskupi, ktorí sa na toto všetko nečinne prizerali. Netvrdím, že aj im sa neušlo od médii zopár podpásoviek a nespravodlivých obvinení, ale porovnávať to s Bezákovou situáciou? Mimochodom, ak si aj tie údery nezaslúžili kvôli Bezákovi, určite si ich zaslúžili za svoju dlhodobú babrácku mediálnu politiku.

Dobre, mediálna nekompetentnosť nie je morálne ale “len” profesionálne zlyhanie.

Neboli však aj morálne zlyhania? A čo intrigy, na základe ktorých bol ich spolubrat nespravodlivo spoločensky znemožnený a ktoré vyšli zrejme priamo z ich prostredia? Ako sa vyrovnali s touto situáciou? Len mlčaním, či dokonca tichým súhlasom. A čo všetka tá špina, čo sa na Bezáka zniesla od katolíkov, laikov i kňazov, na blogoch a sociálnych sieťach a nakoniec vyvrcholila nechutným pamfletom jezuitu Šebastiána Laba? Ozval sa niekto z pastierov slovenských katolíkov, aby sa zastal biskupa ktorého verejne obviňovali z rozvracania cirkvi, rebélie proti pápežovi, z kacírstva ba dokonca, hrôza pomyslieť, z tajného protestantizmu? Vyzval aspoň niekto verejne svojích veriacich, či kňazov aby sa aspoň miernili v kritike biskupa? Nie. Viacerí dokonca Laba pochválili a ďakovali mu za to, že povylieval kýble špiny na nástupcu apoštolov. A toto nie sú už len domnienky, to sú tvrdé fakty, bratia a sestry!

A toto majú byť tie obete, ktoré treba rehabilitovať? A ďalej nechávať Bezáka hniť v žumpe do ktorej ho spoločne posadili? To sme sa fakt načisto zbláznili?

Teraz najčítanejšie