Denník N

Detské knihy: picture booky Olivera Jeffersa

Dlho ho sledujem na obrázkovej sociálnej sieti a keď začal intenzívne písať o svojej vesmírnej knihe, tíško som dúfala, že sa jej čoskoro niekto u nás chopí. Nesklamala som sa a radostným bonusom je, že nedávno od Olivera Jeffersa vyšli hneď dva skvelé picture booky vhodné pre deti od 4 – 9 rokov.

Oliver Jeffers

Tento severoírsky autor, ktorý dnes žije v New Yorku, si medzinárodné uznanie získal v roku 2004, keď vydal picture booky How to catch a star (Ako chytiť hviezdu) a Lost and found (Stratený a nájdený, existuje z nej aj krátky a veľmi pekný animák). Získal za ne niekoľko ocenení, vďaka čomu sa mohol bez väčších starostí venovať ďalšej tvorbe v tomto u nás zatiaľ stále málo ocenenom žánri.

V našom ponímaní picture book je aj nie je obrázková kniha. Za tú totiž považujeme akúkoľvek knihu s väčším množstvom obrázkov, ale v picture booku sú obrázky zásadné, ak nie na rovnakej úrovni ako text, tak sú skôr dominantné. Oliver Jeffers sa nevenuje len knižnej tvorbe, je to autor na voľnej nohe, ktorý pracuje aj pre veľké komerčné firmy. Svoju literárnu cestu však popri tom neopúšťa, naopak, vracia sa stále s originálnymi a dôkladne prepracovanými témami. Na sklonku minulého roka od neho u nás vyšli dve novinky vo vydavateľstve Ikar, ktoré skvelo rozvíja svoju detskú edíciu Stonožka.

Tu sme

Kniha Tu sme má podnadpis Poznámky k životu na planéte Zem. Je to pozoruhodná obrázková knižka, ktorú Oliver Jeffers vytvoril počas prvých dvoch mesiacov života svojho synčeka. Opantaný čerstvým otcovstvom rozmýšľal, ako mu jednoducho vysvetliť to najdôležitejšie o našej planéte. Najmä to, že ďalšiu Zem my ľudia nemáme, preto by sme sa mali k tejto jednej, ale i k sebe navzájom, správať ohľaduplne a s pokorou.



Ide o jeho plne autorské dielo, vytvoril text aj ilustrácie. Cítiť z nej vrúcnu lásku, prvotné rodičovské obavy, strach z budúcnosti a veľa, veľa nádeje. Kniha nemá dej, je to voľné poukazovanie na veci a javy, ktoré sa autorovi zdajú byť dôležité a chce o nich podať správu, chce na ne upozorniť, aby sa nezabudlo, že tu sú. Niektoré veci môžu byť na Zemi komplikované, iné menej – napríklad byť k sebe milí. Opatrne sa pýta syna, seba, nás všetkých: začneme už dnes?

Tu sme je originálnou a úprimnou prehliadkou po našej planéte, obľúbili si ju deti na celom svete a oprávnene sa stala knižným bestsellerom. Je vhodná pre čitateľov od 4 rokov, ale dobre padne aj starším. Je dosť možné, že rodičov čítanie dojme. Netreba sa tomu brániť, emócie pri čítaní vyvolávajú nezabudnuteľné rozhovory.

Deň, keď pastelky dali výpoveď

Ak máte radi knihy, ktoré ponúkajú nové uhly pohľadov, táto medzi ne patrí. Je o obyčajných pastelkách. Denno denne ich deti držia v rukách a zrejme by im nikdy nenapadlo dívať sa na nich inak, než ako na – pastelky. Lenže v očiach autorov majú aj pastelky svoje práva. Jedného dňa im prasknú nervy a svojmu malému majiteľovi Danielovi napíšu, že odchádzajú. Jednoducho nastal Deň, keď pastelky dali výpoveď. Niektoré deti to ohromí. Naozaj aj ony málo používajú ružovú? Skutočne si až doteraz nevšimli, ako pri kreslení slnka medzi sebou bojujú oranžová so žltou? Daniel, samozrejme, vie, ako si ich udobriť.

Ilustrátor Oliver Jeffers na pastelkovom picture booku spolupracoval s Drewom Daywaltom, americkým filmárom, ktorého táto útla knižka preslávila. Deti, fanúšikovia humorných knižiek, či začínajúci umelci, si môžu pri čítaní listov predstavovať svoje vlastné vtipné rozhovory s pastelkami a smiať sa rovnako ako autori tohto nevšedného príbehu, ktorý získal viacero ocenení a rovnako ako Tu sme sa stal medzinárodným bestsellerom.

Nie všetci rodičia sú uzrozumení s tým, keď sa hlavní hrdinovia správajú inak, než by očakávali, sú príliš nevšední, či príliš nekonvenční. Preto vzniklo aj pokračovanie s voľne preložiteľným názvom Deň, keď sa pastelky vrátili domov, zatiaľ je dostupné len v angličtine. Pôvodná kniha si ale vystačí sama o sebe, je iná, je vtipná, aj dôvtipná. Rovnako ako predošlá publikácia je vhodná pre deti od 4 do cca 9 rokov.

Vydal Ikar v edícii Stonožka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

 

 

Teraz najčítanejšie