Denník N

Čaputová mapa

Vo svete open data a open source sa veci ako Čaputová mapa robia veľmi jednoducho.

Vo svete open source a open data sú niektoré veci oveľa ľahšie a jednoduchšie. Napríklad, za chvíľu som urobil Čaputovú mapu:

Čaputová mapa

Túto mapu by som nedokázal urobiť bez skvelej komunity OpenStreetMap na Slovensku, bez funkčného operačného systému, bez výbornej databázy PostgreSQL, bez PostGIS-u či bez ekosystému knižníc. Ak ste o týchto veciach nepočuli, určite si ich pozrite.

Čo mi je ale osobne ľúto, je fakt, že vláda Slovenska stále platí miliardy korún rôznym dodávateľom softvéru typu Microsoft, typu Oracle, typu ESRI, namiesto toho, aby zaplatila zopár informatikov na prispôsobenie voľne dostupného softvéru (samozrejme, česť výnimkám ako napríklad ITMS). A popri plate týchto informatikov by zostali stovky eur na odmeny každému zamestnancovi verejnej správy. Napríklad samotnému Microsoftu platíme ekvivalent 1000 fakt dobre platených informatikov každý mesiac na plný úväzok (ktorí ale nie sú na Slovensku). Ak by sme ich zaplatili a zamestnali na Slovensku, náš bývalý či súčasný digitálny líder by sa potom naozaj mohol chváliť naozajstným pokrokom v IT na Slovensku. Lebo platiť dovoz technológií nemá nič spoločné s inteligentným rastom či zvyšovaním pridanej hodnoty.

PS: do mapy som dal jedno prekvapenie, snáď vás poteší. O týždeň ho nazoomujem.

PPS: #mojaprezidentka

Teraz najčítanejšie