Denník N

Čistý deň – nič nie je vyriešené

V nedeľnej relácii Na telo sa Ľubomír Galko spýtal ministra Richtera, či necíti potrebu ospravedlniť sa detským obetiam, ich rodičom a celej spoločnosti za to, ako sa zachoval pri kauze Čistý deň, kde doslova vlastným telom chránil násilníkov a pedofilov v tomto zariadení a to aj za výdatnej pomoci Kočnera, Tótha či Erika Tomáša. Či teda nie je čas sa za to všetkým ľuďom ospravedlniť. Na to minister Richter odpovedal nasledovne:

„Je to podraz z vašej strany, pán poslanec, ale rešpektujem. V žiadnom prípade, keby sa tá situácia mala opakovala by som nepostupoval inak. Pre mňa bolo najdôležitejšie vytvoriť podmienky a predpoklady preto, aby sa podobné prípady ako v Galante neopakovali. Ja som vytvoril štátne sociálne zariadenie, kde všetky tzv. štátne deti na základe rozhodnutia súdu budú umiestnené. Beriem plnú zodpovednosť aj osobnú, pretože mám dohľad nad výberom persón, aby sa niečo podobné neopakovalo.“

Toto hovorí minister
Vraví, že by nepostupoval inak. Nechal by na ministerstve niekoľko rokov ležať závažné sťažnosti týkajúce sa týrania detí.
Nereagoval by ani na kriminálne vyšetrovania týkajúce sa sexuálnych zneužívaní, týrania ani subvenčných podvodov.
Nechal by nepovšimnuté katastrofálne výsledky svojej vlastnej kontroly. Ani nevieme, čo v nej pôvodne bolo, lebo zamestnankyne mali odvahu sa k nej prihlásiť až vtedy, keď bola kauza mediálne známa. Následne odhalili zasahovanie vedenia do protokolu z kontroly.
Toto všetko by nechal nepovšimnuté. S plným vedomým si vážnych prehreškov. S plným vedomím si podvodu. S plným vedomím si toho, že takýmto konaním ubližuje deťom.
Nesprával by sa inak. Spolu so svojimi kolegami a závadovými osobami v pozadí by opäť manipuloval verejnú mienku, aby tlak povolil. Dehonestoval by rodičov, deti, politických oponentov.
Nepostupoval by inak a týmto svojim konaním by vyhnal z rezortu všetkých schopných a čestných odborníkov, ktorí mali doposiaľ silu a žalúdok bojovať.

Opätovne by bol zodpovedný za viktimizáciu a sekundárnu viktimizáciu obetí.  Tento pojem znamená, že obeť násilia sa stáva opakovane obeťou násilia v dôsledku necitlivého konania, neadekvátneho prístupu alebo nekonania každej osoby v rámci pomoci obetiam násilia.
Poškodené, zbité a sexuálne zneužité deti boli nechutným spôsobom dehonestované zo strany najvyšších štátnych orgánov.
A to je nevýslovná hanba, zlyhanie obrovského rozsahu a biľag na tvári ministerstva sociálnych vecí, ktoré si chováme práve kvôli ochrane detí a slabých. No minister Richter by nekonal ani dnes inak.

Náprava podľa Richtera
Minister tvrdí, že ochranou pre budúcnosť je to, že vytvoril nové štátne resocializačné zariadenie, kde bude nad personálnym obsadením sám dohliadať. Túto povinnosť malo ministerstvo aj pri Čistom dni a má aj ju pri každom zariadení, ktoré prijíma deti rozhodnutím súdu. Svoju úlohu si zjavne neplnilo. Preto nás táto informácia do pohody neuvádza. Skôr naopak.

Pozrime sa tiež na to spomínané zariadenie, ktoré má byť podľa ministra spásou resocializácie na Slovensku. Je ním Detský domov Semeteš. Ten bol zriadený 1.1.2018 na účely starostlivosti o deti drogovo závislé a inak závislé. Detský domov Semeteš sa okamžite zjavil aj v návrhu prioritných výdavkových titulov na roky 2019 – 2021. V auguste 2018 boli do návrhu rozpočtu zapracované osobné výdavky pre zamestnancov DeD Semeteš  a jeho troch pracovísk, zameraných na resocializáciu pre deti drogovo a inak  závislé vo výške 1.294 250 Eur a z toho 959 059 eur na mzdy.

Podľa Centrálneho registra zmlúv nie je v zariadení doposiaľ umiestnené žiadne dieťa na základe rozhodnutia súdu o ústavnej starostlivosti. Od zriadenia tejto inštitúcie ubehol viac ako rok a výdavky na réžiu pokojne odchádzajú. Hlavne, že bolo zaradené medzi priority.

Ďalším opatrením bolo, že ministerstvo svojou novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí vrhlo celý rezort do nebotyčného chaosu. O mesiac prestanú existovať detské domovy, resocializačné a krízové centrá, poradenské centrá a vzniklo Centrum pre deti a rodiny. Všetko pod jedným názvom. Až teraz vychádza na povrch, že ministerstvo pri predkladaní zmeny zákona klamalo a s riaditeľmi zariadení nič nekonzultovalo. Tí sa jednoducho zobudili do rána, kedy všetci musia robiť všetko a nikto nevie ako. Najlepšou ochranou je uviesť systém do chaosu. Lebo potom je už všetko jedno. A Čisté dni môžu vznikať ako huby po daždi.

Ako skončil Čistý deň
Čistý deň bol názorným a koncentrovaným príkladom fatálneho zlyhávania štátnych orgánov pri zabezpečovaní starostlivosti o deti. Problém je dokonca ešte širší. Týka sa každého druhu ústavnej starostlivosti, či už ide o seniorov, ľudí s postihnutím, alebo inak zraniteľné osoby.
Prostredie, kde neexistuje kontrola, pravidlá a poriadok nabáda samozrejme ľudí s nečestnými úmyslami, aby si urobili zo slabých, malých a chorých zlatú baňu.

V prípade sexuálneho zneužívania troch klientok zariadenia bol právoplatne odsúdený psychológ, ktorý bol zároveň zástupca riaditeľa Tománka. Aj ergoterapeut, ktorý sa zaštiťoval sexom na rozlúčku dnes už stojí pred súdom a čaká na rozsudok.

Trestné stíhanie vo veci týrania bolo zastavené. To ma poburuje obzvlášť, pretože deti, ktoré o týraní otvorene hovorili, robili tak pre to, že dúfali v pochopenie a zadosťučinenie. Hovorili o krutom bití, ponižovaní, strihaní dohola, trestaní formou injekčnej aplikácie psychiatrických liečiv, odopieraní jedla a spánku. Vraj KR PZ Trnava ide rozpustiť vyšetrovací tím. Netuším, akým spôsobom chcú rozpustiť tú jednu vyšetrovateľku, ktorá všetky tieto oznámenia riešila.
Vyšetrovanie, ktoré prebiehalo v Trnave, žiadne výsledky neprinieslo. Vznikli z neho uznesenia, kde na jednej strane stojí vážne obvinenie a na druhej strane niečie vyjadrenie, že to nie je pravda. S čím sa vyšetrovateľka stotožnila. Takto bolo zastavené aj trestné stíhanie pre obzvlášť závažný trestný čin subvenčného podvodu.
Unáhlené a nedôsledné. Preto myslím, že je predčasné pani vyšetrovateľku rozpúšťať. Vo veci zastavenia stíhania pre týranie podával sťažnosť JUDr. Lipšic ako právny zástupca poškodených a vo veci subvenčného podvodu som podávala sťažnosť ja.

Súdnou cestou sa proti Čistému dňu ide brániť aj Trnavský samosprávny kraj, nakoľko mu organizácia odmieta vrátiť budovu, ktorú má vo výpožičke od župy. Aj z toho vyplýva miera arogancie manželov Tománkových. No oni nie sú tým najväčším problémom.

Problémom je systém
Systém, ktorý nechráni deti, ale inštitúcie.
V každej spoločnosti existujú osoby, v ktorých hlavách by sme nechceli bývať ani sekundu. Či už sú to pedofili, podvodníci, klamári alebo násilníci. Ministerstvo práce a Ústredie práce majú jedinú a najdôležitejšiu úlohu. Nie je ňou manipulovanie štatistík zamestnanosti, ale ochrana malých, slabých a chorých.

Ani po evidentnom preukázaní závažných zlyhaní nie je jeho najvyšší predstaviteľ minister Richter schopný povedať obetiam – prepáčte. Prepáčte, dopustili sme, aby vám dospelí ubližovali, aby vás sexuálne zneužívali, bili a týrali. Prepáčte, že sme sa potom správali ako zbabelci a alibisti. Už sa to nikdy nestane. Takto sme vylepšili systém, takto sme posilnili kontrolu, takto sme urobili prebierku v našich radoch, takto vás budeme strážiť a ochraňovať odteraz.

Ale nie. Minister sa netají tým, že každý ďalší Čistý deň prinesie jeho identické konanie. Úbohosť takéhoto videnia sveta spočíva aj v tom, že na mňa v začiatkoch on sám podal trestné oznámenie. Aj jeho generálny riaditeľ Ústredia práce Valentovič na mňa podal trestné oznámenie. Aj komisárka Tomanová na mňa podala trestné oznámenie. Všetky boli samozrejme zastavené. Ale svedčia o tom, že v záujme týchto ľudí nie je chrániť deti. Ich záujmom nie je riešiť problémy. Ich záujmom je, aby sa o problémoch nehovorilo. A preto príde čoskoro ďalší Čistý deň.

Requiem pre znásilnené dievčatá
Výpovede bývalých klientov Čistého dňa
Vyšetrovací tím rozpustia

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)