Denník N

Bude sa právo na odpoveď vzťahovať aj na Blahov status?

Dnešný obed nám spríjemnil poslanec Smeru Jariabek, ktorý v Sobotných dialógoch obhajoval takzvané „právo na odpoveď“, ktoré spolu so svojim straníckym kolegom Čížom predkladajú do Národnej rady.

Vďaka chystanej novele zákona by politici získali právo odpovedať na články, ktoré sa dotýkajú ich cti (v praxi teda na všetky)V prípade, že by politik uvážil, že sa ho daný článok „dotkol“, mohol by naň napísať odpoveď, ktorá by musela byť uverejnená tými istými novinami. Tie by už nemali žiaden dosah na obsah jeho reakcie.

Každý zodpovedný novinár dáva priestor tomu, koho sa článok týka, na reakciu. V konečnom dôsledku je to pre neho lepšie, čím objektívnejší článok, tým viac ľudí si ho prečíta a tým lepšie renomé autor má. Fakt je však ten, že veľa politikov, najmä vládnej koalície, odmieta odpovedať na otázky novinárov. Presne tí istí chcú teraz presadzovať „právo na odpoveď“.

Politici v žiadnom prípade nie sú chúďatka, ktoré by potrebovali ochranu.

Ako verejne činné osoby musia byť ochotní prijať väčšiu mieru kritiky. Navyše v prípade, že by článok bol vysloveným klamstvom, súčasná legislatíva je dostatočne silná a jeho autorovi hrozia veľmi silné postihy. Najznámejším prípadom, že inštitút takzvaného „ohovárania“ funguje dostatočne je Štefan Harabin, ktorý s jeho pomocou vysúdil desaťtisíce eur.

Najčastejšími šíriteľmi klamstiev a špiny sú však samotní vládny politici, ktorí cez tlačové konferencie nazývajú ostatných, „protislovenskými prostitútkami“, „zlodejmi“, „daňovými podvodníkmi“ obviňujú ich z vlastizrady a to samozrejme bez udania jediného relevantného dôkazu.

Medzi používateľmi sociálnych sieti je zrejme najznámejším šíriteľom poloprávd a klamstiev poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorý vo svojich statusoch pravidelne obviňuje prezidenta, novinárov, konkurenčných politikov, či dokonca bežných občanov z trestných činov. Samozrejme, bez uvedenia dôkazov.

Otázka na pánov z vládnej koalície je teda logická, bude sa takéto právo vzťahovať aj na vás? Bude musieť Ľuboš Blaha uverejniť na svojom profile reakciu Juraja Šeligu, či Karolíny Farskej? Bude musieť Juraj Blanár, či Anton Hrnko uverejniť reakciu Zuzany Čaputovej? Bude musieť Róbert Fico na tlačovke prečítať reakciu Eugéna Kordu alebo Kaliňák Moniky Tódovej?

Ak má byť právo spravodlivé musí platiť pre všetkých, teda aj pre bežných občanov, inak sa jedná iba o obyčajné náhubkovanie a obmedzovanie slobody slova.

Teraz najčítanejšie