Denník N

Prečo potrebujeme Európsku prokuratúru

Európska prokurátorka Laura Kövesi. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]
Európska prokurátorka Laura Kövesi. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Dva dôležité výbory Európskeho parlament sa tento týždeň dohodli na tom, že Laura Codruta Kövesi je najsilnejšou kandidátkou na post hlavného európskeho prokurátora.

Pani Kövesi, ktorá je bývalou vedúcou prokurátorkou rumunského Národného Proti-korupčného úradu, presvedčila nielen svojim vystúpením pred výbormi, ale hlavne svojimi referenciami z jej pôsobenia v Rumunsku. To navzdory tomu, že sa ju súčasná rumunská vláda snaží zdiskreditovať.

Ak by Európska prokuratúra mala takéto vedenie, je jasné, že by nebola len ďalším zbytočným úradom, ale ozajstným štítom proti veľkým cezhraničným rozkrádačkám európskych prostriedkov.

Úrad Európskeho prokurátora je koncipovaný ako spôsob rozšírenej spolupráce umožňovanej ma základe dohody medzi viacerými krajinami EÚ. V danom prípade sú účastníkmi tejto dohody zatiaľ nasledujúce krajiny.

1. Belgicko 2. Bulharsko 3. Cyprus 4. Česká republika 5. Estónsko 6. Fínsko 7. Francúzsko 8. Grécko 9. Holandsko 10. Chorvátsko 11. Litva 12. Lotyšsko 13. Luxembursko 14. Malta 15. Nemecko 16. Portugalsko, 17. Rakúsko, 18. Rumunsko, 19. Slovensko, 20. Slovinsko, 21. Španielsko a 22. Taliansko

Zoznam účastníckych krajín je dôležitý, lebo, ako vidieť, jedná sa z hľadiska počtu prípadov cezhraničných machinácií s prostriedkami EÚ aj o tie, s ktorými mali naši finanční zločinci čulé styky.

Pre Slovensko bude obzvlášť prospešné porovnanie s tým, ako sa proti veľkým machináciám bojuje naozaj, nie len naoko. Je totiž možné, že odrazu zistíme, že aj u nás bude možné reálne odstíhať finančných žralokov za rozkrádanie (nielen) európskych peňazí.

Centrálny úrad, umiestnený v Luxemburgu, bude tvoriť hlavný európsky prokurátor, a po jednom európskom prokurátorovi z každej účastníckej zeme a jeho súčasťou budú špecializovaní technickí pracovníci a vyšetrovatelia.

Decentralizovanú úroveň budú tvoriť delegovaní európski prokurátori v každej zúčastnenej zemi. U nás to bude pätica nových prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry, na vyšetrovania a trestné stíhania na vnútroštátnej úrovni bude dohliadať centrálny Úrad EP z Luxemburgu.

Zaujímavé je, že u nás títo delegovaní európski prokurátori budú môcť naďalej vykonávať funkciu prokurátorov špeciálnej prokuratúry (budú mať teda dvojitú funkciu). Keď však budú delegovaní prokurátori konať v rámci mandátu Úradu Európskej prokuratúry, budú úplne nezávislí od orgánov činných v trestnom konaní na Slovensku.

K začatiu fungovania Úradu Európskeho prokurátora je potrebných ešte viacero krokov ako na európskej úrovni, tak aj u nás s cieľom dosiahnuť začatie jeho fungovania niekedy po voľbách do NR SR a prispôsobenie našej legislatívy, najmú Trestného poriadku.

Teraz najčítanejšie