Denník N

Varíme s Medveďmi – Chlebová roláda

Ja veľmi rád v kuchyni niečo rolujem, stáčam a zavínam. Rolády a záviny vyzerajú vždy o niečo exkluzívnejšie, než len vedľa seba či na sebe naukladané suroviny. Dnes si teda pripravíme chlebovú roládu.

Budeme potrebovať  toastový chlieb (my zásadne používame tmavý) a čokoľvek, čím ho naplníme. Fantázii sa medze nekladú. Od masla, šunky, syra, cez nátierky, či zvyšky pečeného mäsa až po zeleninu. Môžeme použiť čokoľvek, čo by sme si dali na chlieb, alebo do sendviča. Dokonca môžete použiť aj sladkú plnku, napríklad čokoládovo orieškový krém a banán. Je to vážne na vás a vašej chuti.

Najprv si pripravíme všetko, čím budeme chcieť naplniť roládu. Plnka by mala byť v izbovej teplote, nech sa s ňou ľahšie pracuje.

Potom už začneme s roládou.

Z jednolivých plátkov toastového chleba okrájame kôrku.

Plátky rozložíme na papier na pečenie tak, aby sa navzájom prekrývali.

Teraz príde na rad valček na cesto. Celý chlieb ním poriadne prevaľkáme. Plátky sa stenšia a zároveň sa zlepia, takže dostaneme chlebovú základňu na roládu.

No a ide sa plniť. Napríklad pomazánkou z Lučiny, masla a štipky soli, ktorú natrieme na celú chlebovú placku. Potom ešte na polovicu pridáme pikantnú paprikovú nátierku.

Navrch rosypeme natrhané kúsky pečeného kuraťa.

Pomocou papiera na pečenie celú roládu stočíme. Opatrne pridržiavajte všetko pekne pohromade. Potom ju prenesieme do potravinárskej fólie, zabalíme, zatiahneme a odložíme do chladničky, aby poriadne stuhla. Najlepšie cez noc.

Vychladnutú a stunutú roládu nakrájame a podávame so surovou zeleninou napríklad na raňajky.

Priznám sa, bolo mi ľúto tých odrezaných kôrok, tak som si skúsil, ako by to šlo aj s nimi. Práca bola trochu zložitejšia. Ťažšie sa to vaľkalo a pri rolovaní sa trochu rozpadávalo, ale s opatrnosťou a trpezlivosťou to ide.

Druhú roládu naplníme nátierkou z masla, syra a lyžíc horčice. Primiešame do nej nasekané farebné papriky, kyslú uhorku a kukuričku. Farebná nátierka bude na reze vyzerať výborne. Rozložíme ešte šunku a ďalej už pokračujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Hoci sa „kôrková roláda“ pri rolovaní rozpadávala, po stuhnutí krásne držala pokope.

Chlebové rolády doplnené zeleninou, môžu slúžiť napríklad ako raňajky. Ale môžeme ich podávať aj ako studené občerstvenie namiesto chlebíčkov, alebo jednohubiek. Na misiach budú vyzerať skutočne efektne.

Dobrú chuť.

Teraz najčítanejšie