Denník N

Strach kresťanského voliča

Sociálne siete vedú zápas o kresťanského voliča. Antičaputovský (promikloškovský) tábor však pritom postupne skĺzava do rétoriky genetickej kombinácie Smer-SNS, ktorá je bežne kresťanstvu vzdialená na svetelné tisícročia.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt caputova miklosko

I. Kampaň

Donedávna neznáme chlapča Andrej (toho času predseda parlamentu) sa vyjadril, že prezidentkou, by sa nemala stať neznáma dievčina, ktorá je marketingovo vyrobená reklamnou agentúrou. Toto je prvé (aj keď nie zásadné) súznenie konzervatívnych kresťanských voličov.

Odvolávať sa na nespravodlivú silu kampane je síce legitímne, lenže kampaň a šanca zvíťaziť sú od stvorenia volieb siamsky zrastené. Ak niekto chce na trhu víťaziť, musí mať dobrý marketing. Pokiaľ naň nezískal peniaze so záväzkami vlastnou hlavou, nemožno kričať nemóresné. Výhodou Mikloška je, že sa ako človek osvedčil vo verejnom aj politickom živote, zatiaľ, čo Čaputová len vo verejnom. Svoju výhodu s takmer nulovou kampaňou však nezúročil, čo je prejav jeho zlej stratégie, nie zlého (dobrého) marketingu (Čaputovej).

V súvislosti s bojom na sociálnych sieťach tiež konzervatívci nesúmerateľne zdôrazňujú  – z ich pohľadu – negatíva Čaputovej, namiesto pozitívneho akcentu na klady svojho favorita. Nezorientovaný prijímateľ týchto statusov a článkov sa teda aj od priaznivcov Fera dozvedá, prečo Čaputová nie, nie prečo Fero hej.

II. Registrujeme partnerstvá

Kandidátom na prezidenta, by mal byť niekto normálne orientovaný, odznelo hlasom podobným hlasu birmovaného  „zástancu tradičných hodnôt“. Zrejme ten, čo nezaregistroval november 89, registroval aspoň tému registrovaných partnerstiev, či adopcie detí. A jeho téma dostala v radoch konzervatívnych voličov najzásadnejší súzvuk. V najbližších dvoch týždňoch rátajme so silnou dávkou osobných útokov založených práve na týchto pojmoch. Do diskusných príspevkov sa už prihlásil Andrej, čo urobil dve ministerky, Robo, čo si ctí ženy ala Mečiar matku Remiášovú, či mi ni ste r  spra vo dli vo sti spomenutého pastiera oviec (zrejme len Tortellini bude pri tejto téme z pochopiteľných dôvodov zdržanlivejší). Okrem registrovaných partnerstiev sa už v bizarných vodách dokonca rieši aj súkromý život, rozvod, či partner kandidátky, nad čím sa tradičným kresťanským súdením patrične treba pohoršiť. Vír útokov zaiste stiahne aj časť váhajúcich, či ortodoxných konzervatívcov v druhom kole, pre ktorých bude zrazu kariérny diplomat s mafiánskou podporou porovnateľný, lepší, alebo rovnako zlý ako liberálna Čaputová. Práve toto je želaný akt uvedeného paktu diskutérov.

Pre upokojenie konzervatívneho krídla, prezident nemá žiadne kompetencie nastoľovať uvedenú tému. Aj keby vznikla nová vláda na čele so SaS, či PS, táto otázka nikdy nenadobudne takú podporu od potenciálnych koaličných partnerov (KDH, či OĽANO), aby došlo k zásadným zákonným zmenám. A ak áno, prezident – akýkoľvek – túto vôľu neprelomí.

Dúfajme, že očakávané ataky, strach a súzvuk II v kole II nepopletú inak rozumných voličov ku zmareniu šance na lepšie Slovensko.

Teraz najčítanejšie