Denník N

Hakuna matata alebo Afrika má všetok čas sveta

Odhliadnuc od egyptských all inclusive rezortov, Afrika nepatrí medzi kontinenty, kde by sa to hemžilo turistami. Pred Afrikou máme stále mnohí rešpekt a pritom ponúka horúce slnko, fantastickú prírodu, dychberúce safari či široké možnosti dobrovoľníčenia.

Martina je Slovenka a zároveň srdcom Afričanka. Jej srdce si získala Ghana, kam sa pravidelne vracia a pomáha v miestnom sirotinci. Naposledy sem vzala i maminu s cieľom ukázať jej, prečo sa do tejto krajiny zamilovala. Z jej skúseností sa vám v Afrike veľmi neoplatí nosiť hodinky. Čas je pojem relatívny, a tak aj vaša cesta do hlavného mesta, ktorá by za bežných okolností trvala 12 hodín, môže napokon trvať jeden a pol dňa.

Tradičný Damba festival kmeňa Dagombov, Tamale, Ghana, Martina Jarolínová

Peťo, ktorý precestoval tretí najväčší ostrov sveta – Madagaskar pritakáva a hovorí, že cestovanie na Madagaskare je síce obrovskou skúškou trpezlivosti, zároveň však budete svedkami tých najvtipnejších príhod, na ktoré nikdy nezabudnete. Aký je Madagaskar? Podľa Petra je to ostrov, kde nájdete tých najmilších ľudí a najveselšie deti, ale ktorý je chudobný aj na africké pomery. Čerešničkou na torte popri cestovaní na tomto ostrove je však viac ako sto druhov lemurov, chameleóny a obrie tisícročné baobaby.

Lákajú vás menej známe africké krajiny, ako napríklad Senegal? Vedeli ste, že v Senegale volajú pelikány Michael Jackson? Prečo? Najprv im totiž narastie čierne perie a až neskôr sa zafarbí na bielo. V africkom Senegale nájdete národný park, kde tieto operence žijú v tisícoch. Okrem toho tu môžete na vlastné oči vidieť primitívne národy v hlinených domčekoch či legendárny otrokársky ostrov Gore.

Cestovateľ Martin sa zase vydal do Kene bez akýchkoľvek plánov či očkovaní, zakúsil couchsurfing u kenského safari sprievodcu, plánoval dobrovoľníčiť so žirafami a namiesto toho sadil stromčeky na farme, kde bol prvým bielym človekom, ktorého mnohí miestni videli. To, že Afričania si myslia, že všetci bieli sú automaticky bohatí, zažil aj Martin. Na jeho počesť zabili najlepšiu sliepku, mysliac si, že je bohatý investor a on bol pritom len slovenský vegetarián :)

Všetky tieto príbehy majú okrem afrického kontinentu niečo spoločné. Pokiaľ sa pohrávate s myšlienkou vyraziť do Afriky, všetky prednášky spomínaných cestovateľov si budete môcť už čoskoro vypočuť počas festivalu Cestou necestou, ktorý bude už 8.-10. marca v DK Ružinov v Bratislave. Spolu vás čaká viac ako 50 prednášok a nespočetné množstvo cestovateľských zážitkov. Tešíme sa na vás!

Text: Hana Hajovská

Fotografie: Martina Jarolínová, Peter Dvorák, Andrej Horváth, Martin Matuška

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk