Denník N

Nechceme kaziť radosť z futbalu, ale Kmotríkov “národný” štadión sme dali preveriť

Kontrolný deň na stavbe Národného futbalového štadióna v septembri 2018. Foto: TASR.
Kontrolný deň na stavbe Národného futbalového štadióna v septembri 2018. Foto: TASR.

Na prvý zápas na Národnom futbalovom štadióne, postavenom v réžii podnikateľa Ivana Kmotríka, sa prišiel v nedeľu pozrieť rekordný počet viac ako dvadsaťtisíc fanúšikov. Nadácia Zastavme korupciu nechce národu kaziť radosť z nového futbalového stánku, ale nevidí dôvod na to, prečo by sa na Slovensku mali stavať predražené projekty so štátnou podporou. Pre možné porušenie zákona preto Nadácia podala dva podnety – na Úrad pre verejné obstarávanie a Ministerstvo financií.

Keď sa Ivan Kmotrík a jeho akciová spoločnosť NFŠ, a.s. rozhodli, že začnú stavať, vláda im odklepla dotáciu okolo 27 miliónov eur. Najskôr sa podľa pôvodnej zmluvy o poskytnutú 27 miliónovej dotácie zdalo, že ide postaviť štadión pre svoj klub – Slovan, ktorý občas prepožičia na národné zápasy.

Vzápätí však ministerstvo školstva uzavrelo zmluvu, že štát celý projekt odkúpi za 75 miliónov eur (vrátane dotácie).

Skôr ako štadión prejde na štát, môže však Kmotríkova akciovka uzavrieť komerčnú nájomnú zmluvu s hociktorou treťou stranou. Kmotrík môže prenajať alebo poskytnúť užívacie či iné práva najmä VIP boxov, reklamných plôch a priestorov, v ktorých budú napríklad stánky rýchleho občerstvenia.

Súťaž bez verejnej kontroly

Kým bude štadión prevádzkovať Kmotrík, peniaze bude inkasovať jeho firma. Potom prejdú záväzky na štát, bude musieť akceptovať podmienky nájomných zmlúv, aj keby boli preň nevýhodné. A tu je dôvod, pre ktorý sa Nadácia Zastavme korupciu obrátila na ministerstvo financií.

Budúceho nájomcu totiž NFŠ hľadá cez obchodnú verejnú súťaž. Týmto spôsobom nakupujú súkromné osoby, pričom výber nie je pod žiadnou verejnou kontrolou.

Nadácia Zastavme korupciu sa domnieva, že nájom Národného futbalového štadiónu je typická koncesia, ktorá podlieha zákonu o verejnom obstarávaní – musí byť napríklad publikovaná, transparentná, nediskriminačná a uchádzači sa môžu sťažovať na Úrade pre verejné obstarávanie pre porušenie pravidiel.

Od začiatku zle

Teoreticky sa môže stať, že NFŠ dohodne nájom s firmami blízkymi Kmotríkovi a pre štát to nemusí byť najlepšia voľba. Preto Nadácia žiada ministerstvo financií, aby skontrolovalo, či neboli porušené rozpočtové pravidlá a finančná disciplína.

Kto vlastne rozhodol o tom, že štadión postaví Kmotrík? Výstavba štadiónu je od začiatku v podstate developerský projekt, preto o developerovi mala rozhodnúť súťaž, ktorá sa ale nekonala.

Ministerstvo školstva, ktoré má pod patronátom šport určilo, na ktorých pozemkoch bude štadión stáť, projektová dokumentácia štadiónu je od začiatku známa, ako aj to, ako bude štadión vyzerať. Kmotríkova NFŠ,a.s. projekt na základe politického rozhodnutia postavila a predá ho štátu.

Preto je pochybné, prečo od začiatku ministerstvo nepostupovalo riadnym obstarávaním, ako to býva zvykom pri zmluve o dielo. Takto by mohlo vybrať iného developera, ktorý ho mohol postaviť lacnejšie. Nadácia Zastavme korupciu preto podala podnet aj na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroluje štátne tendre a nákupy.

Na slovenskom trhu je niekoľko veľkých developerov, ktorí by zrejme mali záujem o štadión súťažiť, keďže okrem štadióna sa stavia aj komerčná časť (administratívne priestory a byty), ktoré majú v danej lokalite obrovskú hodnotu na realitnom trhu.

Riziká zmluvy

Riziká pre štát má aj samotná zmluva o budúcom odkúpení štadióna. Právo žiadať o uzatvorenie ostrej Kúpnej zmluvy má len NFŠ a.s., nie ministerstvo školstva. To sa naopak zaviazalo súhlasiť s akýmkoľvek vecným bremenom na prevádzaných nehnuteľnostiach.

Zmluva umožňuje vzniesť námietky voči kalkulácii ceny a nechať ich preskúmať nezávislým expertom z V4, určeným losom. Zo zmluvy však nie je jednoznačné, či tento môže spochybniť aj ceny, ktoré vzišli z verejných obstarávaní. Prevádzaný objekt nemá vlastnú infraštruktúru. Tá je buď zdieľaná alebo je vo vlastníctve spoločnosti Tehelné a.s.

Ministerstvo školstva sa namiesto štandardného stavebného projektu pustilo do dobrodružstva, v ktorom môže v konečnom dôsledku ťahať za kratší koniec aj slovenský daňový poplatník, ktorého futbal vôbec nezaujíma.

Z uzatvorenej nájomnej zmluvy uvidíme, či sa od začiatku jednalo o spôsob, ako si za štátne peniaze nechať postaviť štadión pre svoj futbalový klub, alebo či boli tieto peripetie podstúpené z čistej vášne pre slovenský národný futbal.

 

Zuzana Petková

Miroslav Cák

Teraz najčítanejšie