Denník N

#Youngsters; odstúpení kandidáti, Jánošíkovia, blázni a únoscovia; čo sa udialo za uplynulý týždeň

zdroj: Denník N - Shooty
zdroj: Denník N – Shooty

Robert Mistrík sa vzdal svojej kandidatúry na prezidenta v prospech Zuzany Čaputovej, ktorá za pár dní vyletela na 50%. Smer sa začína báť a tak pohadzuje prvé hrste špiny, zatiaľčo so Šefčovičom behajú po oslavách MDŽ, a kým Matovič blúzni o USA a Danko o daniach, fašisti sa v prieskumoch vyšplhali na druhé miesto.

Mistrík sa vzdal v prospech Čaputovej

Do minulého týždňa nás vrelo (a veľmi hlúpo) uviedla Sulíkova SaS ich vyjadrením podpory Robertovi Mistríkovi. Píše sa v ňom, že hoci SaS má „dostatočne veľkú predstavivosť i otvorenú myseľ“, zvyšok Slovenska týmito kvalitami neoplýva, a teda treba rešpektovať „sociokultúrne faktory“ a z dvojice Mistrík a Čaputová, podporiť toho prvého, pretože je muž a hlási sa ku kresťanským hodnotám.

Na druhý deň (!) sa Robert Mistrík vzdal svojej kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej a začali vychádzať najnovšie podrobné prieskumy.

Mistrík sa vzdal na základe prieskumu Focusu, v ktorom, podobne ako v prieskumoch agentúry AKOMedian, zaostával za Čaputovou o približne 10%. Čaputová v nich mala podporu okolo 26% a druhý Šefčovič (nezávislý/SMER) sa pohyboval okolo 20%.

Nemenej zaujímavé boli detaily prieskumov, ktoré „sociokultúrne faktory“ SaSky úplne zmietli zo stola. Z detailných čísel Focusu sme sa dozvedeli, že až tretina všetkých oslovených žien by volila Čaputovú a tvoria 65% jej voličskej základne. Až 60% jej voličov taktiež, v rôznych intervaloch, chodí do kostola.

Drísty SaS a porovnávania s rokom 2009, kedy proti sebe v druhom kole stáli Ivan Gašparovič a Iveta Radičová, teda zďaleka nie sú na mieste. Za 10 rokov sa Slovensko zmenilo dostatočne na to, aby dokázalo mať v prezidentskom kresle ženu. Pohľad, že táto krajina je tak spiatočnícka, že si nevie predstaviť ženu inde ako v kuchyni, SaS posúva práve medzi ľudí s týmto názorom.

A ako samotná Radičová zdôraznila pre Denník N, aj politická situácia sa oproti roku 2009 drasticky zmenila. Jej najsilnejší protikandidát Šefčovič má za sebou podporu Smeru, ktorého preferencie sú na dlhodobom minime v okolí 20% a nemá zatiaľ ani podporu zvyšku koalície (8-percentná SNS a 6-percentný Most). Oproti roku 2009, kedy sa Smer držal na 47% a celá koalícia mala spolu viac ako 68% podporu, je to dramatická zmena a Čaputová predsalen môže byť prezidentkou.

Robert Mistrík a Zuzana Čaputová, zdroj: Topky/Vlado Anjel

Ak by to nestačilo, o tri, respektíve štyri dni vyšli nové prieskumy Focusu a AKO, tentoraz už bez Mistríka, ktoré Čaputovej predpovedali 45 a 53-percentnú podporu. Za dva týždne teda Čaputovej podpora zdvojnásobila hneď dvakrát, najprv zo 14 na 27% a o tri dni neskôr sa už dostala do okolia 50%. Má tak veľmi reálnu šancu stať sa prezidentkou a vyhrať už prvé kolo s nadpolovičnou väčšinou. Predpoklad bežného človeka by teda bol, že prezidentkou sa stane už po prvom kole.

Tu však prichádza na rad momentálne paralyzovaný Ústavný súd (ak by ste sa náhodou čudovali, na čo nám je ho treba mať obsadený). V ústave sa totiž píše, že prezidentom sa stane kandidát „ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov.“ Nepanuje však zhoda na tom, či to znamená nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených voličov alebo nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých oprávnených voličov, čo je asi 2,2 milióna. Prezidenstské voľby majú bežne účasť okolo 50%, a teda by Čaputová musela v prvom kole atakovať stovku.

A keďže Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán rozhodla, že je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých ľudí s volebným právom, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude konať aj druhé kolo volieb. Srdečne ďakujeme vládnej koalícii a špecificky poslancovi Ficovi za to, že pre ambície jedného stroskotaného politika zablokovali Ústavný súd.

Smeru ďakujeme aj za presadenie zákazu zverejňovania volebných prieskumov 14 dní pred voľbami. Vďaka druhej Ficovej vláde tak od soboty nebudeme mať prístup k najnovším dátam až do konca druhého kola volieb. Čokoľvek sa teda s preferenciami stane, verejnosť o tom nebude vedieť, zatiaľ čo na sociálnych sieťach budú poletovať pofidérne prieskumy zverejnené na anonymných účtoch, ktoré sa budú snažiť ľudí oklamať. Dobrou správou je aspoň to, že Harabin sa do druhého kola pravdepodobne nedostane. V televíznych debatách si ho však budeme musieť vytrpieť.

Najnovší prieskum Focusu

Smer začína špinavú kampaň, zatiaľ čo v halách rozdávajú kytice

To najhoršie ešte len príde, SMER nám však už začína ukazovať, aký bude súboj Šefčoviča s Čaputovou. Prvé diery na vreci hnoja, ktoré si SMER pripravuje, začali presakovať už v utorok, keď podpredseda Smeru, Juraj Blanár, zapol počítač a na Facebooku zverejnil status, v ktorom tvrdí, že „Z. Čaputovej nie je nič sväté a že jej liberálny pohľad na homosexuálov či na potraty bude viesť „k rozvratu našej spoločnosti“. Robert Fico o pár dní v TV Pravda už hovoril o „homosexuálnych šialenstvách“.

Ďalšou výhradou Smeru voči Čaputovej bolo, že nemá dostatočné skúsenosti, a že je, ako ju v Markíze v relácii Na telo označil Richard Raši, „nepopísaný papier“. Fico tvrdí, že ju nepozná a zapojil sa aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý ju označil za „neznámu dievčinu“. Čaputová je pritom o rok staršia ako Danko. Smer hovorí o svojom kandidátovi ako o skúsenom diplomatovi, ktorý môže fungovať od prvého dňa. Ako keby sme prezidenta bez skúseností z politiky ešte nikdy nemali. Ktovie, či Smer Kisku vôbec registruje (#notmypresident?).

Fico sa pre Pravdu tiež posťažoval, že Šefčoviča všetci označujú za straníckeho kandidáta, kým Čaputová je podpredseníčkou Progresívneho Slovenska. Expremiér očividne nepochopil, že problémom nie je byť členom strany, ale kandidovať s podporou strany, ktorá Slovensko premenila na mafiánsky štát, kde vraždia novinárov.

Môžeme sa však pripraviť na týždne plné očierňovania a hlúpych sporov. Maroš Šefčovič osobne sa od nich však bude pravdepodobne snažiť držať ďalej, pretože ako skúsenému európskemu diplomatovi mu idú silno proti srsti. Na špinavú robotu tu bude Blaha, Blanár či Fico.

Prvé vrecká hnoja, zdroj: FB Juraja Blanára

Šefčovičovi sa zatiaľ SMER pokúša robiť kampaň na oslavách MDŽ. Na podujatiach plných hlavne starších žien, kde tradične rozprávajú vtipy a príhody z politiky, sa (po videách s rezňami a pivom) snažia Šefčoviča predstaviť verejnosti.

Minulý rok SMER niektoré oslavy MDŽ, kvôli vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zrušil. Tento rok sa na podujatie v Prešove pokúsila dostať matka zavraždenej archeologičky, Zlatica Kušnírová. Chcela Ficovi vrátiť kvety, ktoré dostala pred dvoma rokmi na oslavách MDŽ v Sabinove. So štyrmi ružami previazanými čiernou stuhou ju však pri dverách otočila ochranka, pretože vstup bol „iba pre sympatizantov Smeru“.

Vravela, že Ficovi nepraje nič zlé, „nech ho Pánboh súdi. Obraz matky zavraždenej s kyticou však napriek tomu pripomenul situáciu spred dvadsiatich rokov, kedy matka zavraždeného Róberta Remiáša, Anna, dala vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi facku s kyticou. Aj Fico by si zaslúžil jednu po papuli.

Zlatica Kušnírová pred smeráckymi oslavami MDŽ v Prešove, zdroj: Denník N – Ján Krošlák

Matovič zase vystrája

Líder OĽANO Igor Matovič sa rozhodol kandidovať do Európskeho parlamentu len aby sa potom mohol vzdať a prenechať mandát niekomu inému. Zároveň tvrdí, že pokiaľ nedostane aspoň 50-tisíc hlasov, vzdá sa mandátu aj v slovenskom parlamente a bude kandidovať opäť vo voľbách v roku 2020. Matovič tvrdí, že „precitol“ z názoru, že USA sú globálnym garantom mieru a prosperity vo svete, a že „rozsievajú demokraciu dynamitom.“ Tvrdí, že chce upriamiť pozornosť na bezpečnostnú politiku a apeluje na vytvorenie spoločnej európskej obrany.

Proti Matovičovmu názoru sa postavila Veronika Remišová aj Jaroslav Naď (obaja OĽANO). Matoviča kritizujú za protiamerické postoje a zavádzanie v prípadoch amerických intervencií. Remišová tiež kritizuje Matovičove narábanie s dôverou voličov. Tvrdí, že je „nebezpečné zahrávať sa s dôverou občanov“ a že takýmto spôsobom sa politika „ešte viac posúva smerom k extrémistickým a antisistémovým stranám.“

Ako opomenieme toho, že Matovič zrazu, len tak z ničoho nič, precitol, gro jeho vyjadrenia čiastočne dáva zmysel. USA na čele s Trumpom sú nespoľahlivý partner a Drumpf v súkromí vraj viackrát spomenul vystúpenie z NATO. Mnohé americké vojenské intervencie sú prinajmenšom kontroverzné a občas naozaj viedli ku chaosu a zbytočným stratám na životoch. Preto sa na projekte spoločnej európskej obrany už pracuje. Chvalabohu, Matovič sa stále silno prikláňa k Európe a neobracia sa na Rusko, čo by síce mala byť samozrejmosť, ale v súčasnej situácii je aj to chvályhodné.

Na druhej strane sú Spojené Štáty stále náš najvýznamnejší a najsilnejší partner a treba s nimi udržiavať dobré vzťahy. Naše členstvo v NATO a prozápadná orientácia sú úplnou nutnosťou, pokiaľ nechceme dopadnúť ako Ukrajina alebo Gruzínsko. Zavádzanie pri opisovaní vojenských konfliktov v Lýbii, Sýrii či Iraku, akého sa dopustil Matovič, je takisto nebezpečné a dáva priestor názorovým skupinám typu Harabin či Kotleba, nehovoriac o nezodpovednom narábaní s hlasmi voličov. Remišová a Naď majú pravdu a nám všetkým by bolo lepšie, keby sa s týmito názormi Matovič naozaj odpratal z parlamentu.

Igor Matovič, zdroj: SITA – Branislav Bibel

Zopár krátkych správ na záver

Nemecký súd sprístupnil rozhodnutie, že Trinh Xuan Thana Vietnamci naozaj uniesli s pomocou slovenského vládneho špeciálu. Oklamali sme Poľsko, keď sme tvrdili, že na palube sa nachádza vtedajší minister vnútra Róbert Kaliňák, aby sme získali povolenie o prelete a na palubu sme posadili človeka bez platných dokladov. Či sa na únose vedome podieľali aj predstavitelia slovenských úradov sa nevie a ani sa to nevyšetruje.

Danko ohlasuje daňové reformy, oznámil to vo videu na Facebooku. Po tom, čo v januári ceny potravín rástli vďaka jeho odvodu pre reťazce rekordným tempom, chce znížiť DPH na potraviny z 20 na 10% a takisto znížiť daň zo ziskov firiem z 20 na 15%. Návrhy chce predložiť bez diskusie rovno do parlamentu a môžu nás stáť až 1,5 miliardy ročne. SNS už tradične nemá žiadne výpočty ani plán, ako výpadok z rozpočtu nahradiť. Veď načo, hlavne že bude pivo lacnejšie. Namiesto toho sa radšej púšťajú do sporu s odchádzajúcim ministrom financií za SMER, Petrom Kažimírom.

Na pozadí všetkých týchto bizárov vyšiel stranícky prieskum Focusu. Smer sa drží na 21%, na druhom mieste sú náckovia z ĽSNS s 11,7%, predbehli SAS, ktorá má o pol percenta menej. Koalícia PS a Spolu má 9.5%. Čiže kým SaS vypúšťa hlúposti o ženách prezidentkách a Matovič blúzni o kandidatúre do Europarlamentu, s fašistov je momentálne najsilnejšia opozičná strana. Súčasná koalícia a.k.a. hrádza proti extrémizmu, je zatiaľ príliš zaneprázdnená Ficom, Dankom, Hrnkom či Blahom a ich bludoch o Sorosovi a Rusku. Len tak ďalej!

Číselný bizár

Tento týždeň si titul prisvojil Andrej Danko svojim videom, prakticky za každú časť, kde predceda povie číslo.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2299481986931728&id=1495199624026639

Na záver zopár citátov

„Maroš, ty vyzeráš jak taký Jánošík. Krásny úsmev, veľké telo, namakaný si celý.“

– Robert Fico sa zaľúbil do Maroša Šefčoviča. Tradične, smerácky, ho teda prirovnal ku zbojníkovi.

„V prvom rade som v úžase, keď dnes vidím, že mediálne silné agentúry, PR agentúry, dnes dokážu urobiť z neznámej dievčiny prezidentku Slovenskej republiky.“

– Andrej Danko, predceda a plagiátor (ale zato známe chlapča) o o rok staršej Zuzane Čaputovej.

„Oj, pán Blanár, občas silence is better than bull*hit.“

– Zuzana Foltynová v komentári pod statusom Juraja Blanára o Zuzane Čaputovej.

„Doteraz som sa správal ako tri opičky, bol som hluchý, slepý a nemý.“

– Igor Matovič o tom prečo robí z politiky zoo.

„Že sa nehanbíte tu strašiť. Ja ju ľutujem, že je taká vygumovaná a miesto toho, že by plakala, tak normálne zo seba robí(…?)“

– pani pred Športovou halou v Prešove na adresu Zlatice Kušnírovej. Ak by ste sa čudovali kde SMER stále berie tých 21%.

„Musela som to urobiť pre Martinku a Janka. Musela som mu podať ruku a vrátiť kvety, ktoré mi dal pred rokmi v Sabinove. Chcela som mu povedať do oči, že nechcem krvou skropené kvety, a to, že je rozdiel mať ruky špinavé od roboty a od krvi.“

– Zlatica Kušnírová o tom, prečo vyššie spomenutú pani ‚chodí strašiť‘.

Teraz najčítanejšie