Denník N

Hlasný výkrik kritického mozgu – Prvý knižný antivýber 2019

Zdroj: YouTube / Weird Al Yankovic
Zdroj: YouTube / Weird Al Yankovic

Ó veľký Tibike nás ešte neobšťastnil svojou narci novinku a útok na odolnosť žalúdkov aj čriev dnes ohlásilo živé laxatívum menom Blaha.
Napriek absencii dvoch “zvučných” mien sa nemusíte báť, ani tomuto antivýberu nebudú chýbať riadne “šlehy”.

Niečo sa urodilo, iné mi skoro vypichlo oči pri bežnej inšpekcii regálov. Tak či tak, podobne ako je tomu pred štartom lietadla, aj pre vás mám obvyklé varovanie, že prezeranie či dokonca podrobné čítanie daných titulov môže mať následky na mozgu, obsahu vášho obeda a iné.

Keďže mám svojich čitateľov rád, tak počnúc týmto článkom zavádzam drobnú novinku. Ku každému knižnému “nepodarku” (veľmi jemne povedané) uvediem aj nejakú alternatívu v duchu “radšej si prečítajte kvalitnejší / serióznejší titul”.

Nádych, výdych, pripraviť si pre istotu blivajsakle, a ideme na to :)

 

Michael Parenti – Smrť národu. Útok na Juhosláviu (Torden)

Zdroj: Torden

Nebola by to správna prokremelská propaganda, keby si nekopla do USA v otázke zásahu NATO v Srbsku.

Daným vojenským operáciám by sa dalo aj z objektívneho hľadiska vyčítať všeličo, Chomsky a Rusko obzvlášť celú záležitosť nevedia doteraz prehltnúť a doteraz ju neváhajú vyhadzovať USA na oči kedykoľvek, keď sa to hodí.

Torden ako vydavateľstvo ide, samozrejme, verne v línii.

Alternatíva: prakticky akýkoľvek titul od Absyntu týkajúci sa konfliktov v bývalej Juhoslávii

 

Nikolaj Starikov – Kdo přinutil Htilera přepadnout Stalina (Zakázané vzdělání / Ján Buzek)

Zdroj: Martinus / Zakazane vzdelani

Rýchlo sa presúvame k najnovšiemu hitu Voloďu von KGB a jeho dezinfo aparátu, a síce súhrnu tvrdení, že Hitlera v skutočnosti stvoril démonický Západ. Zemiakový fet už začal tiež pretláčať túto absurditu svojim konzumentom.

Stalin vôbec spoločne s Adolfom nerozpútali druhú svetovú vojnu. Neexistuje ani, že Stalin taktiež uvažoval o napadnutí Tretej ríše, avšak nacisti ho predbehli, a tak sa mohol zahrať na spasiteľa.

Nepoznáte “Zakázané vzdělání”? Ide o okruh nadšencov okolo Jána Buzeka, niečo ako Torden, len v menšom. Starikova si vybrali ako “ťažiskového autora”.

Alternatíva: Krvavé územie (Snyder), Diablovi spojenci (Moorhouse), oba tituly od Premedie

 

Pavel Gubarev – Fakľa Novoruska (Torden)

Zdroj: Panta Rhei / Torden

Ešte raz sa zastavíme pri Tordene. Ak by ste aj nedajbože predtým zapochybovali, že ide o jedno z koliesok ruskej propagandy, tu nemusíte.

Samozvaný Vocca Donbaskej ľudovej republiky (nelegálny štátny útvar na území Ukrajiny, obsadený a kontrolovaný milíciami s výraznou pomocou ruských “dovolenkárov”) si napísal knižku, kde sa snaží podať akože racionálny a “pravdivý” náhľad na celú situáciu okolo vzniku jeho momentálnej gubernie.

Keby nestačilo verbálnych zvratkov v samotnej knihe, na jej samotnom konci vám Torden ponúka náhľad do budúceho edičného plánu, plného zaručených chuťoviek, ktoré potešia každého slaviänskeho patriota.

Alternatíva: Ruská agrese proti Ukrajine (Šír)

 

Michail Ošlakov – Génius Stalin: Titan 20. storočia (Nitrava s.r.o.)

Zdroj: Facebook / Nitrava s.r.o.

Tlačíme na ruskú pílu, až jej zuby odlietajú? Veru dorazme to.

Nitrava je také utešené občianske združenie, propagujúce všetko stopercentne slaviänské. Slovania, Slovania everywhere! Od vymývania detských mozočkov až po dospelé.

Čo by to veru boli za pravých Slaviänôv, keby nedržali aj duchovné palce tomu tam se dubisku od Kremľa. Timura v ich portfóliu je len slabý odvar.

Starikov síce Nitravu a spol. predbehol v otvorenej adorácii Stalina, Nitrava si zavše povedala “Hej, Torden, podrž mi žinčicu i hentú vodku!” a puf, vydala sa vypustiť do sveta knihu, ktorá už v názve spieva ódy na skvelého lídra.

Nepochybujem, že Rudý Nok tento titul už mastí aspoň piaty raz, pre populáciu s aspoň čiastočne zdravým uvažovaním ostáva Stalin expertným mäsiarom národov, na ktoré mal dosah.

Alternatíva: Rudý hladomor (Applebaum)

 

Ladislav Szalay – Triumf propagandy (Ladislav Szalay)

Zdroj: Ver.sk

Názov v poličke ma zaujal, reku nejaký fajn titul rozoberajúci propagandu klérofašistického vojnového slovenského štátu. Miestami to vyzeralo nádejne, povedzme pri kapitolách pojednávajúcich o osude slovenských židov, ale vždy, keď sa objavilo niečo budiace seriózny dojem, väčšinou nasledovalo zľahčovanie a bagatelizovanie daných aspektov slovenského štátu, ktoré sú preukázateľne negatívne.

Mal som počúvnuť vnútornú kontrolku, ktorá mi našepkávala, že ak si nejaké dielo v rámci historiografie nárokuje istú serióznosť, tak vydanie samonákladom jej na dôveryhodnosti nepridá. Môže to indikovať skutočnosť, že žiadne kvalitné vydavateľstvo by danú prácu pre objektívne príčiny nevydalo.

Nevadí, poučil som sa.

Alternatíva: Jozef Tiso (Ward), Alexander Mach (Hruboň)

 

Tomáš Kašpar – Chcete peníze? Nechoďte do práce (Akademie úspěchu)

Zdroj: Martinus / Akademie úspěchu

Český experto na zlovoľnosť zdravotníctva, lebo lekári nás chcú zabiť, a keď nie, tak nás naopak udržať nažive, aby mohli zhŕňať peniaze a nekonečný mamon, sa tentoraz vrhol do ekonomických a spoločenských vôd.

Čo i len zbežné prelistovanie napovie, že autorovi jeho tvrdenia možno veriť asi tak ako tie, kde v jednej z predošlých kníh tvrdil, že chúďatká z SS vlastne nevedeli, čo sa ide robiť židom v koncentrákoch, to tí zlí lekári ušili búdu na nevinných vojakov!

Alternatíva: Moc faktov (Rosling), Epocha objavov (Goldin, Kutarna)

 

Róbert Ihring – Utajovaná história slovenskej kuchyne (Eko Konzult)

Zdroj: Panta Rhei / Eko Konzult

Podtitul “Bol Krištof Kolumbus klamár?” dával tušiť, že čitateľov čaká výživná práca. Kolumbus bol podľa historikov síce všelijaký a určite nie anjel, ale prítomnosť tejto formulácie už na obálke vzbudila moju pozornosť.

Prvotné prezretia hneď prezrádzali dva dominantné elementy – historické náhľady do dejín gastronómie a v rámci portfólia Eko Konzultu tradičné vyzdvihovanie všadeprítomnosti Slovanov.

Keby ostalo len pri gastronómii, resp. aristológii (veda o.i. o histórii stolovania a príprave jedál atď.), išlo by síce stále o pomerne svojráznu, ale v rámci možností zaujímavú záležitosť.

Autor však musel dať najavo svoje nádorné cítenie a vyzdvihnúť slaviänsky prínos svetu, lebo Maďare a ostatní klamú a podplácajú autorov učebníc. Nuž nevadí, dobre sme sa zasmiali :D

Alternatíva: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku (Beranová), Kuchyně pozdního středověku (Feyerlíková), Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku (Duchoňová, Lengyelová)

 

Guru Jára – Guru Jára Evangelium podle Daore (Bondy)

Zdroj: Panta Rhei / Bondy

Časom sa na neslávne známeho Jára akosi pozabudlo, tak vám osviežim pamäť, aspoň v skratke.

Spolu s komplickou viedli rôzne “duchovné cvičenia”, kde popri iných aktivitách sľubovali “odháčkovanie z predošlých vzťahov”.

Lákali mladé a ľahko manipulovateľné ženy (dúfam, že nemusím vysvetľovať, že naivita a zraniteľnosť niektorých žien nedáva žiadne právo HOCIKOMU zneužiť ich situáciu akýmkoľvek spôsobom, vina je tu VŽDY na strane PÁCHATEĽA) do svojich osídiel, pričom v praxi ich Jára uviedol do stavu, kedy vnímali, čo sa im deje, neboli však schopné sa pohnúť či akokoľvek zasiahnuť voči jeho zvrátenému konaniu.

Česká justícia tu nezaspala, Jára dostal ešte relatívne mierny trest, ale predsa.

Nebol by to pravý duchovný geroj, keby hneď nezdrhol niekam poriadne ďaleko. Zjavne sa nedokázal udržať ani tam, a tak skončil vo filipínskej base.

Ani početné eskapády so zákonom mu nezabránili napísať a dokonca vydať zopár kníh. Nechal si narásť hustú bradu a zjavne pracuje na budovaní imageu á la Osho (tiež kvalitný “andílek” a sektársky vodca, ktorý sa momentálne teší veľkej obľube v segmente motivačnej a duchovnej literatúry, pričom mnohí ľudia ani netušia o jeho odvrátenej strane) alebo Sri Chinmoy (vodca pomerne nenápadnej a neškodne pôsobiacej sekty).

Čo dodať? Nie, nežeriem(e) mu jeho svätožiaru. Každý ďalší rok vo väzbe mu len prospeje :D

Alternatíva: ťažko povedať, hoci aj taká klasika ako Päť jazykov lásky (Chapman)

 

Liana Laga – Revolúcia vedomia. F*ck system make love (Samizdat)

Zdroj: vlastné foto / Samizdat

Zachytili ste Petra Pavla Kysuckého a jeho psycho výlevy? Nie? Nevadí, o nič užitočné ste neprišli. Jeho esenciu trošku zriedite a dostanete približne toto veľdielo.

Snaží sa tváriť miestami nezáväzne, inokedy tak filozoficky, až mi narástla brada… a potom to zaklincuje napríklad citovaním Davida Dukea (bývalého prominentného člena KKK, dnes “len” zástancu konšpiračných teórií, popierača holokaustu a ďalšie “mňamky”), Ľuboša Blahu a iných osôb akože bohatých duchom.

Vydané, ako inak, pod vlastnou značkou / vydavateľstvom, tak ako pri väčšine podobných publikácií, ktoré sa tvária ako svetoborná inovácia, ale predstavujú len x-stú vykrádačku motivačných príručiek pomixovaných s akousi spiritualitou a bájnym “oslobodením sa” spod zlovoľného systému.

Dostupné, prosím pekne, aj v anglickom jazyku, i keď netuším, kto by chcel povedzme citáciu Blahu čitať ešte aj v preklade.

Alternatíva: Nejste tak chytří, jak si myslíte (McRaney), Vplyv (Cialdini)

 

Hans Stolp – Nemý výkrik darcov orgánov (Izkona)

Zdroj: Izkona.sk

Mal som v rukách veľa pseudomedicínskych paškvilov. Pobavil som sa na nespočetných výlevoch horlivej spirituality nad každou prkotinkou. Nad medicínskymi konšpiračnými teóriami už niekedy len mávnem rukou.

Potom predo mnou pristane takýto ekrazit.

“Temná stránka” transplantácie orgánov z pohľadu ezoterického kresťanstva. Sväté guacamole, ochraňuj ma. Uletených teórií o tom, ako s darovaným orgánom príjemca dostáva aj časť osobnosti darcu, sa za tie roky objavilo mnoho. Psychika je mocná vec a eufória z možnosti žiť ďalej ešte silnejšia. Racionálne vysvetlenia znejú často príliš obyčajne.

V “Nemom výkriku…” nájdete aj perly kalibru, ako sa istá pani, predtým ctihodná dáma, po prijatí srdca od bývalej call girl stala takmer okamžite nenásytnou nymfomankou.

Za povšimnutie stojí nielen samotná kniha či vydavateľ, ale aj e-shop Izkony. “Nemý výkrik…” si môžete objednaž aj v supervýhodnom balíčku s novinkou od Harabína, dokonca s podpisom, no nekúp to! Ďalšie skvosty tvoria tituly patriace k antivax scéne.

Môžete si vybrať – buď vaše mozgové bunky zabije Harabín alebo nejaká ňuňu choroba, ktorá sa pre vaše potešenie vráti z učebníc a minulosti do prítomnej reality. Mmm.

Alternatíva: Ži vo mne (kolektív autorov)

 

Tak, máme to za sebou, pfu. V ďalšom antivýbere sa môžete už teraz “tešiť” na veľké “hviezdy” dezinfo scény, som si však istý, že dovtedy sa zjaví ešte nemálo zhnitých plodov ľudskej hlúposti, zloby a príbuzných nízkych sprievodcov ducha.

Knižný trh je v súčasnosti, sčasti aj vďaka pohotovej reakcii kvalitných autorov a vydavateľstiev naozaj riadne nasýtený skvelým čítaním. Absynt dáva von jednu pecku za druhou, Premedia sa snaží držať krok, N Press sa snaží “odkukať” spirit Absyntu a darí sa im.

V kníhkupectvách je takisto dostupných mnoho titulov zo sociálnej psychológie, ktoré vám pomôžu poodhaliť chyby v uvažovaní (ako nás dokáže aj vlastný mozog “ošáliť”), ako aj kníh poodhaľujúcich pozadie a fungovanie dezinfo scény, propagandy, hoaxov a fake news.

Naozaj nie je dôvod mrhať mentálnou kapacitou na nekvalite, alternatív je dostatok.

Ďakujem za pozornosť a vidíme sa pri ďalšom článku, zrejme o metale \m/

Zdroj: memegenerator.net

 

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))