Denník N

Prečo je zlé, že si poslanci zvýšili plat o 1500 eur?

Poslanci si koncom minulého roka rozmrazili svoje platy, ktoré im nestúpali od roku 2011. Doteraz ich plat bol 3346 eur, v roku 2019 sa zdvihne o približne 1500 eur, čo nám v konečnom výsledku dá sumu cca 4850 eur. Je správne, aby ľudia ako Blaha, Hrnko alebo Glváč (Maznák) dostávali takúto obrovskú sumu, keď obyčajní ľudia dennodenne drúci vo fabrikách majú päťkrát menej?

Predseda klubu Smeru Martin Glváč s Dušanom Jarjabkom, Ľubošom Blahom a viacerými poslancami Smeru. Foto – tasr

Poslanci ako manažéri
Skúsme sa najprv zamyslieť nad tým, kto je vlastne poslanec? Je to človek, ktorý rozhoduje o tom, ako sa nám bude žiť na Slovensku. Práve poslanci svojimi hlasmi rozhodujú o rôznych zákonoch, ktoré nám môžu byť prospešné. Ak by sme si Slovensko predstavili ako firmu, poslanci by boli manažéri. Manažéri tej najväčšej firmy – nášho štátu.

Pre nás, občanov, je najdôležitejšie, aby našu krajinu riadili ľudia, ktorí vedia, čo robia. Je v našom dobrom záujme, aby na čele krajiny boli tí najschopnejší manažéri, akých vieme nájsť. Verím, že aj na našom päťapolmiliónovóm Slovensku sa nájde tých 150 ľudí, ktorí budú našu krajinu viesť do lepšej budúcnosti.

No je to pre nich motivácia? Ak je manažér skutočne dobrý, bez problémov si nájde (v Bratislave) prácu, kde si zarobí minimálne 5000 eur mesačne. No verím tomu, že ani päťciferné číslo na výplatnej páske pre tých skutočne najlepších nie je nič nereálne. Prečo by mal dobrý manažér ísť robiť za nižší plat? Najmä ak jeho práca bude pod drobnohľadom novinárov a aj tá najmenšia chyba ho môže pripraviť o miesto? Pričom naňho bude aspoň polovica ľudí zo Slovenska nadávať, nech robí svoju prácu akokoľvek kvalitne.

Áno, ja viem, poslanci by to nemali robiť pre peniaze. Mali by svoju prácu brať ako výsadu. Ako možnosť pomáhať druhým. No každý musí platiť za bývanie a jedlo. A pokiaľ má robiť svoju prácu dobre, nemôže popri tom riešiť existenčné problémy.

Príklad zo Singapuru
Veľmi dobrý príklad o poslancoch a ich platoch popísal vo svojom článku o Singapure Jakub Goda. Môžte si ho prečítať celý, je to veľmi zaujímavé čítanie, no ja z neho vytiahnem len tie najpodstatnejšie informácie pre tento blog.

Vedeli ste, že singapurskí politici a úradníci patria k najlepšie plateným na svete? Napríklad taký premiér v Singapure zarobí ročne 1,36 milióna eur. K čomu je to dobré?

K tomu, aby vyhubili korupciu. Keď majú politici skutočne dobré platy, sú menej náchylní k tomu, aby sa pokúsili niečo vybaviť pre naších ľudí. No hlavným dôvodom pre zvyšovanie mzdy štátnych zamestnancov bola snaha získať tých najlepších ľudí. Vo verejnom sektore tu pracujú tie najelitnejšie mozgy z celej krajiny.

V skutočnosti totiž poslanci na Slovensku zarábajú málo. Aj v porovnaní s okolitými krajinami. A aj kvôli Matovičovmu populizmu veľa ľudí nechce, aby zarábali viac.

V blogu Jakub napísal: „Je verejným záujmom krajiny jasne deklarovať ambíciu získavať ‚áčkových‘ ľudí do služieb štátu a zrkadliť ju v nastavení ich odmeňovania. Má to priamy vplyv na to, akí ľudia a s akými úmyslami sa o tieto pozície uchádzajú, a investícia do týchto ľudí sa môže mnohonásobne vrátiť.

Argumenty proti
Často sa stretávam s argumentami proti tomu, aby mali poslanci zvýšený plat. Pokúsim sa k nim vyjadriť tak, aby to dávalo aspoň trochu zmysel.

Ja nechcem, aby Blanár, Bugár alebo Fico dostávali tak veľa peňazí.
Ani ja nechcem, aby napríklad títo traja páni dostávali veľa peňazí. Berme to však ako beh na dlhú trať. Aby sme do politiky nahnali ľudí, ktorí tam patria. A aby sa z nej pratali tí, ktorí sa v nej ocitli úplne náhodou a nepatria tam.

Dôchodky sa zvýšili iba o deväť eur, to je výsmech ľuďom. Nech sa aj dôchodky zvýšia o 1500 eur.
To teda je výsmech, no s platmi poslancov to nemá nič spoločné. Ak by sa však dôchodky zvýšili o 1500 eur, štát by to ročne stálo o približne 2 092 500 000 eur viac (počet dôchodcov na Slovensku je cca 1 395 000). To je číslo, ktoré asi ani neviem prečítať. Dôchodky by sa mali zvyšovať výraznejšie, to áno, ale to už je úplne iný problém.

Nech si poslanci skúsia vyžiť z minimálnej mzdy.
Toto je presne ten problém, o ktorom som písal vyššie. Pokiaľ budú poslanci riešiť existenčné problémy, nebudú môcť dávať práci toľko, koľko by mali. Plus s minimálnou mzdou by boli o dosť náchylnejší ku korupcii. Ruku na srdce, kto z nás by neprijal pár tisíc eur v obálke za nejakú láskavosť, ak by zarábal 480 eur?

Už majú nachamtané dosť veľa, už im stačilo.
Nejde o to, či im stačilo. Nikomu nikdy nebude stačiť, aj keby zarábal milióny (ako príklad poslúžia prestupy futbalistov do Číny). Ide o to, že si zaslúžia byť zaplatení korektne k tomu, akú veľkú zodpovednosť majú na svojich pleciach a ako ľahko sú nahraditeľní.

Zdravotné sestry, učitelia alebo aj automechanici majú nízke platy, to nevadí? Sú menej dôležití pre Slovensko?
Tak to vôbec nie je. Podľa mňa sú učitelia dokonca dôležitejší ako poslanci. Tu ale neriešime ich problém nízkej mzdy. Aj oni by si, samozrejme, zaslúžili pridať. Najprv však musíme urobiť poriadok na vrchole pyramídy. A som si istý, že keď sa o pár rokov dostanú do vlády ľudia, ktorí to so Slovenskom myslia dobre, budú sa mať dobre všetci obyvatelia našej krásnej krajiny.

Odpoveď na otázku
Na konci by som chcel teda odpovedať na otázku z nadpisu. Prečo je zlé, že si poslanci zvýšili plat o 1500 eur? Pretože by si ich mali zvýšiť ešte o trochu viac.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.