Denník N

Treba dávať pozor na to, čo Fico nemá v rukáve

Ilustračná snímka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračná snímka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Róbert Fico na tlačovke zamával papiermi na kamery. Vyhlásil, že sú to dôkazy jeho tvrdení, ale novinárom ich odmieta ukázať.
Nie, nejde o potvrdenie od talianskej prokuratúry, že neeviduje žiaden telefonát Fica s Antoninom Vadalom. Tlačovka, o ktorej je reč, prebehla začiatkom roka 2010 uprostred predvolebnej kampane.

Premiér Fico vtedy uviedol obvinenia, že SDKÚ bola financovaná z prepraných špinavých peňazí. Konkrétne opisoval ako, kto, kedy, koľko… Papiere, ktorými mával na tlačovke, mali byť dokumenty dokazujúce zločiny. Novinárom ich nechcel ukázať. Tvrdil, že nepatria do rúk novinárom, ale orgánom činným v trestnom konaní. To dokonca dávalo zmysel. Opakovalo sa to aj na ďalších dvoch tlačovkách. Suverénne obvinenia iste prispeli k odstúpeniu Mikuláša Dzurindu z pozície volebného lídra a k najhoršiemu volebnému výsledku SDKÚ.

Po voľbách zaplavili médiá iné témy a čo sa stalo s dokumentmi z tlačovky, nikto veľmi neskúmal.

Úrad boja proti korupcii nakoniec odmietol trestné stíhanie za nelegálne provízie (ČVS:PPZ-111/BPK-B-2010).

V uznesení sa možno dočítať: „V rámci svojho výsluchu JUDr. Robert Fico uviedol, že dohľadá jednotlivé listiny, ktoré prezentoval na svojich tlačových besedách. Na základe viacerých urgencií zo strany orgánov činných v trestnom konaní naposledy zo dňa 9. 11. 2010. a 22. 11. 2010 bolo Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR dňa 26. 11. 2010 oznámené, že predmetné listiny JUDr. R. Fico už nemá k dispozícii a preto ich nemôže orgánom činným v trestnom konaní poskytnúť.“

Ťažko pochopiť ako sa stane, že dokumenty dôležité pre vyšetrovanie zločinu človek s právnickým vzdelaní jeden deň má k dispozícii a pár dní na to už nie.

Kúzelníci majú zásadu neopakovať  trik pred rovnakým publikom viackrát. Evidentne už raz zabral postup:  niečo zatvrdiť a zamávať na kamery papierom, ktorý nikto nikdy neuvidí. Koľkokrát sa na Slovensku dá úspešne zopakovať rovnaké číslo?
Mimochodom – déjà vu. Vrcholí predvolebná kampaň, ďalšie sú na obzore. Mávaní papiermi na kamery sa možno ešte dočkáme.

Peter Kunder

Pre dosledovanie toho, čo sa s kauzami deje po podaní trestných oznámení, potrebujeme prostriedky. Na túto činnosť nemáme žiadne – okrem darov od bežných ľudí. Podporte aj vy Alianciu Fair-play. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie