Denník N

Tipy pre cestovateľov na víkend

Sedmička je pekné číslo. Už siedmym rokom organizujem cestovateľský festival Cestou necestou a tentokrát to bude riadna pecka. Program sme rozšírili na tri sály s viac ako 50 cestovateľskými prezentáciami, a keď si budete chcieť oddýchnuť, môžete vyskúšať 9 hodín tanca pre začiatočníkov. Predsa, aj hýbať sa treba. A čo odporúčam?

piatok sa najviac teším na Juraja Koreňa s projektom Seven Virgin Summits, v ktorom porozpráva, ako sa paragliduje na Antarktíde (v lete sa chystá na Red Bull X-Alps, kde sa lieta aj za počasia, keď aj vtáci chodia pešo), ktorý sa predstaví v Bratislave po prvýkrát. Milovníci prašanu možu navštíviť prezentáciu o skitouringu v Nórsku a heliskiingu na Novom Zélande, ako aj o freeride na Balkáne. Prezentáciu s novou knihou uvedie ochranár a filmár Erik Baláž. Premiéru na festivale bude mať Lenka Vacvalová, o ktorej mi kamoška povedala, že je „instagramová kráľovná (posúďte sami), ktorá beží preto, aby mohla papať. Odbehne niečo veľmi rýchlo a potom dáva krásne fotky s dezertmi.“ Tak som zvedavý. :) A festival otvorí Vanda Jenejová, víťazka slovenskej skyrunningovej série (rozhovor tu). A to nie je všetko. O víkendových tipoch si povieme o pár dní.

 

Koreň – Antarktída
Demáček – Nový Zéland

V sobotu dúfam, že uvidím prezentáciu Pavla Dvořáka – 10 rokov v Číne. Jeho fotky vyrážajú dych a jeho príbeh stojí za prečítanie. Inšpirujúca bude isto aj prezentácia o boji s rakovinou a zároveň o výstupe na Cho Oyu s Honzom TrávníčkomLada svetom je už priam legenda, ktorá vás vždy rozosmeje. Tentokrát kúpili Ladu priamo v Indii. Bude mať ležérny cikung pokračovanie? A na záver Tomáš Gríger, ktorý sa živí predajom fotografií, videí a animácií, a prinesie svoje top fotky, videá i timelapsy z roku na Novom Zélande. Predpokladám, že to bude vizuálne jedna z najlepších prezentácií, aké sme kedy mali. A spolu s jeho humorom… Pamätáte si jeho prezentáciu o ceste na Maline (červená vespa) po Nórsku? Je aj vo výbere top 5 slovenských TEDx prednášok. A piata naj? To je veľmi ťažké. O živote digitálnej nomádky na Bali vám povie Nikol Neštická, ktorú keď si pozriete na Instagrame, asi tam budete dlhšie ako pár sekúnd. :) Alebo životný príbeh o ceste za slobodou Vladimíry Hreňovčíkovej? Či pomáhanie v pralese alebo festival Burning Man?

 

Dvořák – Čína
Neštická – Bali

A čo bude najlepšie v nedeľu? Prezentáciu Mila a Pavla o PCT som videl aspoň 5x. Chalani sú tak super, že hneď som ich pridal do „siene slávy“ (k Lade svetom a Tomášovi Grígerovi). Nedalo mi to. Keď som si pozrel, že 4260 km dlhá túra (mapa) ide takmer stále v národnom parku, mesiac-dva som váhal, až som si vybavil povolenie, víza a už mám aj letenku. Mesiac po tomto festivale letím… :) Po prezentácii sa chalani presunú na prvé poschodie, kde bude pokračovať diskusia s nimi. Kto už Mila s Pavlom videl (keďže nebudú v BA prvýkrát), vedľa bude Jožo Terem s nadčasovou témou o živote dobrodruha. Práve keď som videl Jožove fotky z Papuy na celkom prvom festivale Cestou necestou v marci 2013, tak som vedel, že sa tam chcem niekedy pozrieť… Trochu z iného súdka bude Peťo Gregor, ktorý chodí tam, kde nikto… Tentokrát porozpráva o najvyšších vrchoch Libanonu a Iraku. Oliver a Janka prebicyklovali pol sveta a tentokrát predstavia Omán, po ktorom bude s nimi diskusia pre všetkých nádejných i skúsených cykloturistov. Zaujímavé môže byť aj rozprávanie, ako Zuzka sama prestopovala cez Irán a Pakistan až do Indie. Bude to aj deň venovaný rozvojovým výzvam Bangladéša, ako aj o dobrovoľníctve vo svete, alebo v Keni. A áno, pozriem si aj Milovu GR20, ktorú nazval – 13 a pol dňa v raji.

Daníšek – PCT

A čo tie hodiny tanca? To som len pred týždňom dostal nápad. Predsa diváci len celý deň sedia na zadku. Pri jóge by boli potrebne jogamatky a prezliekať sa. A pri tanci – netreba nič. Ukážkové hodiny sa dajú vyskúšať v tom, v čom človek normálne je. Chceš si vyskúšať indický bollywoodsky alebo tahitský tanec? Alebo dáš prednosť tangu, salse, bachate, flamecu, rómskemu tancu alebo coupé decalé z Pobrežia Slonoviny?

Foto: Bachratá – Flamenco
Fotka: Dvořák – Čína

To všetko ťa čaká 8.-10.3.2019 na DK Ružinov na cestovateľskom festivale Cestou necestou.

 

Text: Michal Knitl, zakladateľ OZ Cestou necestou

Autori fotografií sú uvedení pod fotografiou.

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk