Denník N

8 Dôvodov Prečo sa Stať Socialistom!

Osobne vnímam, že “sociálna demokracia”, ako sa nazýva politický systém vo väčšine krajín EU a Kanade, sa čím ďalej ponáša na socialistickú totalitu. Čo nemusí byť zlé. Poďme spolu pouvažovať, prečo sa stať socialistom a tak premeniť túto hrozbu na príležitosť :)

Marxove myšlienky sú ako vírusy spôsobujúce pandémie chrípky. Infikujú ľudí, zanechajú spúšť a mŕtvoly a keď si myslíte, že ste ich vykynožili, vrátia sa v novej, zmutovanej forme.

Pôvodné Marxové tézy o triednom boji medzi proletariátomburžoáziou dnes už v móde nie sú. Možno len v niektorých krajinách východnej Ázie (týmto pozdravujem Kim Čong-Una). V našej Západnej civilizácii sa novým proletariátom stali menšiny, ako o tom hovorí aj pán Štefunko, predseda Progresívneho Slovenka. No menšiny nie hocijaké..

Menšinou dnes už môže byť ktokoľvek, kto sa cíti utláčaný pre svoju rasu, národnosť, sexuálnu orientáciu, pohlavie alebo rod. Novou buržoáziou a utláčateľmi sa stali bieli muži, najmä kresťania – antihrdinovia z feministických rozprávok o tyranskom patriarcháte. V USA a Kanade sa darí vo veľkom aj Aziatom, tak sa tiež dostávajú do pozície utláčateľov a z pohľadu ostatných menšín by mali prísť o svoje výhody.

Osobne vnímam, že “sociálna demokracia”, ako sa nazýval dobre fungujúci politický systém vo väčšine krajín EU a Kanade, sa čím ďalej svojimi praktikami za posledné roky začal ponášať na socialistickú totalitu. Sloboda slova a vierovyznania už nie sú cool. Čo nemusí byť zlé. Poďme spolu pouvažovať, prečo sa stať socialistom a tak premeniť túto hrozbu na potenciálnu príležitosť :)

1. Lepšie Skoro ako Neskoro

Málokomu ušlo, že v každom štáte po komunistickej revolúcii sa presvedčeným (pravoverným, ortodoxným) socialistom žilo lepšie ako tým menej presvedčeným. Tí prví dostali dobrú prácu a ich deti prístup k vzdelaniu. No a tí druhí sa dostali do kategórie “nepriatelia štátu” alebo “nepriatelia revolúcie”. Nevedno ako veci dopadnú, no socializmus je na západe v kurze a treba byť pripravený! Ak nastane revolúcia, treba byť na strane víťaza. A keď to ako vždy tragicky skončí, prezlečieme kabáty ako tí pred nami.

Poučme sa zo skúseností koní, husí a oviec z Orwellovej Zvieracej farmy. No nebolo im lepšie, keby boli prasatá? Alebo psy – strážcovia poriadku? Nie je v Severnej Kórey lepšie členom jadra strany s vysokým songbunom alebo vojakom a policajtom?

…čím skôr, tým lepšie.

2. Lebo túžite po moci

Množinu zapálených socialistov vieme rozdeliť na dve skupiny.

  • Tí úprimní, ktorí vnímajú utrpenie utláčaných a chcú im reálne pomôcť
  • Tí, ktorí túžia po moci a tému sociálnej nespravodlivosti a súcitu s trpiacimi chcú zneužiť, aby ju získali.

Osobne si myslím, že socialisti sa vždy k moci koniec koncov dostanú. Veď nik z ich ideologickej opozície (pravica, konzervatívci) nechce byť označený za rasistu, utláčateľa, sexistu a podobne. Stať sa socialistom z dôvodu túžby po moci je stávka na istotu. Niekedy si treba počkať, ale verím, že z tej moci vám nakoniec kápne.

Nebojte, nebudete sa o ňu musieť príliš deliť. História nás naučila, že po každom presadení marxistických myšlienok boli úprimní socialisti potlačení tými, ktorí prevzali moc. Pretože o to im aj išlo. Nie je dôvod si myslieť, že súčasným ideologickým lídrom ťahajúcim za šnúrky ide o niečo iné. Čiže počet tých, s ktorými sa o moc budete deliť bude nižší ako ten, s ktorými budete bedákať o právach na námestiach.

3. Môžete Urobiť Všetkých Rovnako Úbohých

Ak sa viete nadchnúť pre socialistické myšlienky, nie je vylúčené, že holdujete nihilizmu. Vás život je pravdepodobne veľmi mizerný a fakt, že iný sa majú lepšie vnímate osobne, ako nespravodlivosť voči sebe . Keďže odmietate prijať zodpovednosť za svoj stav, život a schopnosť zmeniť svoje okolnosti, radi doprajete svoju mizériu aj ostatným. Veď je dobré zdieľať svoj život s druhými, všakže.

Socializmus je krásny v tom, že dokáže zabezpečiť masám výsady ako hlad, nedostatok, nútené práce, neslobodu v myslení a v slove, strach byť autentický, stratu individuálnej identity a celkovú mizériu. Ak sa teda stanete socialistom dnes, zvýšite pravdepodobnosť, že aj ľuďom, ktorým momentálne závidíte, nebude čo závidieť.

4. Nemusíte Riešiť, čo so Životom

Ak nechcete prijať zodpovednosť za chod svojho života, svoje emócie, bývanie, prácu, financie, vzťahy, socializmus je ako stvorený pre vás. V socializme vám stres zo zodpovednosti odpadá. Váš život je v rukách starostlivého štátu efektívne rozdeľujúceho zdroje, charizmatického vodcu a milujúcich úradníkov presúvajúcich vaše žiadosti z kôpky na kôpku.

Nepotrebujete riešiť, kde budete bývať, kde pracovať. To vám bude dané. Ani akú diétu zvoliť, aby ste schudli. V socialistických krajinách populáciu obezita netrápi. Skôr majú plné ruky práce vymýšľať politicky korektné príčiny smrti,  teda iné ako dlhodobá podvýživa. Nemusíte riešiť emócie, tie sa naučíte potláčať, aby ste vyzerali byť vždy šťastný a presvedčený bojovník za práva utláčaných menším, súčasného proletariátu. A kam investovať peniaze? Pche… také kapitalistické starosti! Peniaze mať nebudete.

5. Nemusíte Kriticky Premýšľať

Tiež vám naháňajú hrôzu rôzne články o tom, že zručnosť kriticky myslieť bude kľúčová pre schopnosť zamestnať sa v 21. storočí? Ako socialista budete v bezpečí. V socializme schopnosť samostatne, kriticky myslieť nie je želaná. Naopak, úspech si dokážete zabezpečiť praktizovaným zručností, v ktorých je majstrom väčšina z nás – prehliadať detaily, klamať a opakovať bezduché ideologické frázy.

A čo s ľuďmi, ktorí kriticky myslia? Tí majú tú smolu, že skôr či neskôr povedia niečo politicky nekorektné. A naloží sa s nimi ako s ostatnými opovrhovania hodnými nepriateľmi rovnosti.

6. Môžete Byť Hrdý, že Patríte Medzi Týchto Charizmatických Verejných Mysliteľov

K tejto výhode nie je čo dodať.

7. Môžete Žalovať na Susedov a Rodinných Príslušníkov

Tiež vám ide niekto z rodiny alebo susedstva riadne na nervy? Tiež sa majú lepšie ako vy? Určite je to na váš úkor. Čo s tým spravíte? Budete načúvať, či nerozprávajú niečo, s čím nesúhlasíte. Cítite sa potom urazený, veď čokoľvek, s čím nesúhlasíte, je útok na vašu identitu a vinník musí byť umlčaný“! Je to “hate speech”! Treba ho nahlásiť.

Fungovalo to v Sovietskom zväze, v Severnej Kórey, začína to fungovať v Británii. Môže to (opäť) fungovať aj na Slovensku.

8. Môžete Byť Lenivý, Nenávistný Zlodej a Vrah a Cítiť sa Pritom Cnostne

Svoju nenávisť voči ľuďom, u ktorých vnímate, že sa majú lepšie ako vy (a na úkor vás!), dokážete pod rúškom boja za práva utláčaných rasových a rodových menšín premeniť na lásku a svoju závisť na súcit s utláčanými. Dokonca tomu budete aj sami veriť! A cítiť sa hrdo na svoje cnostné človečenstvo!

To by sme mali. V nasledujúcom blogu poskytnem prehľadný návod, ako sa rýchlo a jednoducho môžete socialistom stať aj vy. Keď vás budete väčšina, všetky vyššie spomínané výhodu budete mať na dosah ruky.

Disclaimer:

Ja som stredový volič. Sú mi sympatické mnohé princípy ľavice, ale aj pravice. Liberalizmu aj konzervativizmu. Avšak nepáči sa mi súčasný posun politického cítenia západnej civilizácie prudko doľava. Či už smerom k socializmu alebo k národnému socializmu. Už sme to tu raz mali. S národnými socialistami sa v politike nik nebaví. Avšak niekedy mám dojem, že ak nie ste “sociálny demokrat”, ste automaticky nacista.

Ako životnú cestu vidím prijatie zodpovednosti za svoj život, vyriešenie si svojich “sračiek” a robenie vecí, ktoré majú zmysel – byť v prítomnosti a pravde, v hlbokom spojení s druhými ľuďmi vzťahoch a praktickej pomoci blížnym.

Teraz najčítanejšie

Andrej Kamenský

Vyštudoval som marketing na Fakulte Managementu UK, avšak pôsobím ako konzultant pre softvérové licencovanie v IT spoločnosti. Fascinuje ma život, milujem skúmať ho. Neviem si predstaviť nezdieľať v článkoch, čo sa učím a čo sa ma dotýka. Posledné obdobie ide najmä o témy ako mindfulness, integrita, autentický život a kognitívna psychológia. Niekedy sa neberiem veľmi vážne. A niekedy ma ani vy neberte. Uľahči nám to vzájomnú internetovú koexistenciu :)