Denník N

Slnečný štát

Alebo o ideáloch a verejnej službe.

Poznáme vás. Človeka, ktorý si osvojil hodnoty, ktoré civilizovaná spoločnosť prijala za svoje piliere. Dospela vaša osobnosť. Vykročili ste a stojíte nohami pevne na zemi, ste kriticky mysliaca bytosť, definuje vás láska k vzdelaniu a poznaniu. Pamätáte na ľudskosť a čestnosť, pomáhate nezištne, vynakladáte energiu a zažívate bolesť pri snahe byť ctihodným občanom, úspech iných je vám motiváciou. Cítite, že sloboda je v každom okamihu dejín nedostatkový tovar a cenou za ňu je boj o jej ochranu. Ste presvedčený, že férovosť a integrita oslobodzujú a doprajú schopnosť hľadieť najbližším i samému sebe v zrkadle priamo do očí. Ste plný ideálov – malých i veľkých, vznešených aj ordinárnych.

Poctivosť prináša ovocie, s úspechom nakladáte zodpovedne. Disponujete vôľou prispieť počas života k prosperite komunity, občianskej spoločnosti, štátu. Neustúpite z etických zásad ani za cenu osobných strát a útrap. Svoje ideály v mikrokomunite realizujete a pracujete na dosiahnutí cieľov, ktoré v pozitívnom zmysle slova presahujú váš súkromný život. Zanechávate stopu v živote spoločnosti.

Vidíme a zdieľame váš strach vkrádajúci sa do vášho bytia. Strach z toho, že sa ocitnete v spoločnosti, kde vám moc a jej činy ukroja zo slobody, moc a jej činy zmenia vaše okolie na neobývateľné miesto, polárnu krajinu. Nedokážete si podať ruku s predstavou, že raz cnosťou nebude slušnosť, humánnosť, ľudskosť. Nie ste ochotný pripustiť, že spoločnosti bude vládnuť neférovosť, sebeckosť, arogancia a porušovanie pravidiel tak písaných, ako aj nepísaných, právnych i morálnych. Nechcete byť obklopený ľudom, ktorý sa nepoučil z chýb druhých a ani z tých vlastných, ktorý sa nechá lacno vystrašiť, ľuďmi, ktorí tlieskajú neslobode a stavajú jej pamätníky, ktorí sú radi klamaní a zverujú moc do rúk tým, ktorí si nielen myslia, ale sa aj správajú tak, že môžu všetko.

O to zanietenejšie zvádzate denne boj za slobodu, spravodlivosť a slušnosť. Okolo seba kreujete bublinu, priestor pozitívnej deviácie. Tá bublina je váš ostrov slobody, nádej a zároveň vaše väzenie.

Žijeme v Slnečnom štáte, kde na konci dňa práve na základe vášho života, vernosti vašim ideálom, poctivej práce a rozmeru a formátu osobnosti sa vám dostáva pocty chrániť z prvej línie všetko to, na čom vám i slobodnej spoločnosti záleží.

Poznáme aj vás. Človeka, ktorý nás denne presviedča, že pohŕda morálnymi a etickými hodnotami, hodnotami ľudskosti a slušnosti. Bohužiaľ, nenapĺňajú vás ideály. Túžite od dospievania „raz to všetkým ukázať“ a obeťou vašej vendety za časy osamelosti v zadnej lavici je celá občianska spoločnosť. Cieľom je podieľať sa na moci, v rámci ktorejkoľvek z jej zložiek, tej pravej moci so všetkými výhodami, ktoré dúfate, že moc so sebou prinesie.

Dobrovoľne nám vašimi činmi dávate na známosť, že pokrivkáva vaša hodnotová výbava aj odborné zručnosti. Vy ste však presvedčený o historickom nároku na ocenenie vašich zámerov a na úctu k vašej osobe. Žijete v utkvelej predstave, že vo vás, v jednotlivcovi, sa zrkadlí stav spoločnosti. Uvažujete, či by moc nemohla byť vaším nástrojom, rád si prispôsobíte pravidlá, ohnete ich alebo ich rovno nedodržíte. Nič vás to nestojí, doslova. Pozorujeme váš mentálny vesmír prestúpený bludnými kométami myšlienok totality a adorácie diktátorskej technológie moci.

Neprehovára k vám svedomie, nenecháte sa jeho hlasom rušiť. Ste hrubý, ste útočný, ste pomstychtivý. Nie ste schopný sebareflexie, ste bez citu pre spravodlivosť, bez úcty k slobode, bez rešpektu k pravidlám, a to verejne, keďže ste presvedčený, že vám do rytmu spoluobčania aplaudujú. Samozrejme, cieľom sú i verejné dobrá, s mocou rastie chuť a súvisí právo rozhodovania. „Tak prečo si nedopriať?“ urazene až nechápavo odpovedáte na výčitky a prosby okolia či verejnosti.

Ste chorobne a nevyliečiteľne mocibažný. Nadobudnete presvedčenie, že azda môžete všetko. Nezohľadňujete, že raz, keď sa odoberiete z verejného priestoru zadným vchodom, ostane po vás okyptená sloboda, pokrivená spravodlivosť a traumatizovaná krajina, že prevládne dezilúzia a bezmocnosť. Nezáleží vám na tom, že ľudia, ktorí majú ideály, po vás v krajine nezostanú, odídu alebo budú odídení. Neponímate, že vašimi činmi a rozhodnutiami ničíte ako rakovina všetko vitálne v spoločnosti.

… Našťastie, žijeme v Slnečnom štáte, kde ľudia ako vy zostávajú zo zadnej lavice pozorovať tých s ideálmi v prvej línii.

Teraz najčítanejšie