Denník N

Pišta Harabin: kandidát, ktorý sa sám odmenil (glosa)

zdroj: SITA
zdroj: SITA

Krátka glosa o našom Pištovi Harabinovie. Mohol by ju trebars aj začať používať ako beletrizovaný životopis.

Štefan Harabin: sudca, ktorý sa sám odmenil (glosa)

Bol raz u nás jeden politik, ktorý o sebe často vravieval, že nikdy nebol politikom. A to i napriek faktu, že bol ministrom spravodlivosti. Pre tých, ktorí si dnes nedali elixír múdrosti, by som možno podotkol, že ministerská stolička je jeden z najvyšších míľnikov politickej kariéry tak vôbec. Vlastne je to štvrtý najvyšší post u nás. Viete. Prezident. Premiér. Predseda parlamentu. A potom minister. Akože člen vlády. Štvrtý najvyšší politický post a tak.

Takže tento politik, volajme ho Pišta, o sebe tvrdí, že nikdy nebol politikom. Hoci bol ministrom a súčasťou jednej vlády. (Ináč, už aj tá vláda mala čosi za ušami. Viedol ju istý Vlado z Elektry a tiež bol riadne číslo.) Ale nebojte sa, tu sranda ani zďaleka nekončí, pretože toto nie je jediná nezrovnalosť vo vyhláseniach tohto politika-nepolitika Pištu.

Pišta totiž o sebe hovorí aj to, že je absolútne nestranícky a nikdy ani v žiadnej politickej strane nebol. To je tiež trošku zvláštne, pretože všetci sa vieme vo verejných knižkách, dokumentoch a na verejných stránkach dočítať, že jedného času bol tento Pišta zapísaný medzi členmi KSČ, čo je celým slovom Komunistická strana Československa.

Ináč, Pišta bol jej členom až do roku 1989, čo je vlastne až do úplného konca.

Ale on na to možno už zabudol. Taký Pišta má toho veľa, pretože má veľa práce a veľa povinností a veľa veľkých veľmi významných vecí, veď to poznáte. Napríklad robí súdy a rozsudky. Pretože Pišta je sudca. A dokonca je to sudca Najsamvyššieho súdu.

Popri tom, ako sa venuje súdeniu, ešte o sebe hovorí, že mu ide o dobro Slovenska a slovenskej otčiny a o bezpečnosť a právo v našej krajine a tak. Problém je, že niekedy to tak nevyzerá. Napríklad v roku 2004 istý jeho známy ukradol Slovensku lesy.

Teda, ukradol ako ukradol. Tie lesy tam stále boli, len už neboli naše.

Pozemky, ktoré istý Pištov známy ukradol, by hodnotou teraz presiahli sto miliónov eur. Sto miliónov peňazí, to je dosť. Číslicami to vyzerá takto: 100.000.000 €, a to je ozaj dosť, keď sa na to človek takto pozrie, všetky tie nuly a tak vôbec.

Keď tohto Pištovho známeho odhalili, udali a prišli mu na to, politik-nepolitik Pišta mu vybavil oslobodenie, a ten jeho známy teda nešiel do basy. To by bolo ešte celkom znesiteľné, keby sme boli až šialene tolerantní, ale problém sa nevyriešil vôbec, pretože tí vinníci ešte stále nie sú ani právoplatne odsúdení, ani potrestaní, ani nič iné. Ak by vás táto téma zaujímala viac, pokojne si hoďte do gúgľa že kauza Slánske lesy (2004). Velice rýchlo nájdete barsjaké pikantné historky o peniazoch, Pištovi a Pištových známych.

To ale stále nie je všetko, Pišta je všetkými masťami mazaný huncút a má toho za sebou ešte ďaleko, ďaleko viac.

Pišta má životopis dlhočizný-čizný, až by človek ani nemal čas sa cez to všetko prečítať. Sem-tam telefonoval s drogovými dílermi, podchvíľou sa stretával s mafiánmi, tu a tam sa bozkáva s Vladom alebo Robom, jedno s druhým a tak vôbec.

Pišta však okrem sudcovských a mafiánskych robôt robí aj pekné videá na youtube.

Také príhovory, ako keby bol politik, aj keď to vraj nie je.

V týchto videách často apeluje na rozum a svedomie a kresťanské hodnoty. Je to také chutné a milé a všetko, ale nič z toho nie je veľmi pravdivé. Vlastne keby sme si jeho vyjadrenia rozobrali, väčšina je buď priame klamstvo, nejaký druh zavádzania alebo, a to mám najradšej, absolútne neoveriteľná informácia, ktorú má Pišta ani-srnka-netuší-odkiaľ.

Pišta raz takto povedal, že príde na Slovensko desať tisíc migrantov. Desať tisíc je tiež celkom dosť, číslicami je to 10.000. A keď teda Pišta povedal, že prídu, moja babka mu verila. Dokonca aj napiekla koláče a vytiahla slivovicu z pivnice, aby migrantov uhostila, lebo jej ich Pišta sľúbil. Ale nedošiel nikto. Nebolo ich ani desať, ani tisíc, ani migrantov.

Babka sa sprvoti čudovala, ale potom usúdila, že si to Pišta asi len vymyslel.

A bolo to tak, lebo náš Pišta si často vymýšľa. Má to v povahe a už sa to na staré kolená asi ani neodnaučí. Skrátka si ide svoje a niekedy si to svoje ešte aj pekne vyslabikuje.

Pišta je v slabikovaní veľmi dobrý. Ale nie je to dobrý sudca, dobrý politik a ani nehovorí dobré veci. Ale aj tak si raz sám sebe a pre seba udelil odmenu sto tisíc eur. Sto tisíc eur, to je zasa celkom dosť. V číslach je to 100.000€, a to je ozaj dosť. A to si Pišta udelil sám sebe, lebo je Pišta a Pišta môže. A potom, keď ho chceli skontrolovať z ministerstva financií, Pišta týchto kontrolórov ani nevpustil dnu. Pišta si ide bomby, lebo Pišta to skrátka vie.

Pišta Harabin, to je čosi ako homeopatiká slovenského súdnictva. Tvári sa to, že je to veľmi prospešné, ale v skutočnosti to len zaberá priestor na poličkách, kde by mohli byť oveľa lepšie veci.

 

 

Teraz najčítanejšie