Denník N

Prečo práve Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová

Voľba pre lepšie Slovensko je onedlho pred nami a s ňou aj šanca pre usporiadanejšiu a kultivovanejšiu krajinu.

Ešte pred tým ako začnem písať, je potrebné uviesť nasledovné: tento blog je mojím subjektívnym názorom na Zuzanu Čaputovú, ktorú mám tú česť poznať aj osobne, keďže pomáham jej kampani. Aj z tohto dôvodu, sa vyvarujem opisovaním alebo priamym porovnávaním s jej protikandidátmi. Budem sa teda venovať len Zuzane a tento text bude preto aj osobnejší. Na rovinu mi nedá napísať nič iné ako to, že si stojím za tým, že Zuzana je bez pochýb tou najlepšou voľbou pre prezidentský úrad. Postupne prejdem všetky dôvody prečo si to myslím a na záver pripojím (pre mňa) ten najdôležitejší.

To, že ju poznám, viem pre tých ktorí sa zaujímajú aj potvrdiť z vlastnej skúsenosti, že ide o veľmi príjemnú a úprimnú osobu. Mnohí známi z môjho okolia sa ma často pýtajú, aká je v súkromí a či to čo je vidieť na diskusiách, alebo v televíznych debatách, je len akási jej póza. Môžem len potvrdiť, že jej sympatické a hlavne asertívne vystupovanie, má vžité ako málokto koho som v živote stretol. Kto stále neverí, mohol sa a stále aj môže prísť sám presvedčiť osobne na mnohé verejné diskusie a stretnutia ktoré sme absolvovali počas intenzívnej kampane.

Jej jedinečná autentickosť a pokora z nej priam srší. Kto ešte nemal tú česť ju stretnúť, či už pracovne, alebo v poslednom čase na diskusiách, dá mi určite za pravdu neskôr, že ide o empatickú, distingvovanú a veľmi pozornú osobu – a teda, že ovplýva osobnostnými ale aj hodnotovými predpokladmi ktoré boli, si dovolím tvrdiť postrádané u našej politickej špičky pomerne dosť dlho.

Je odborne erudovaná a jej verbálne vyjadrovanie je niekedy priam ohromujúce. Všetky spomínané prednosti v kombinácii dokopy, z nej robia modelovú hlavu štátu čo sa týka dôstojnej reprezentácie. Jej pridaná hodnota, sa skrýva v jej odmakanej profesijnej minulosti, ktorá je pretkaná bohatými skúsenosťami nadobudnutými z prípadov, kde zastupovala ľudí po celom Slovensku (jej činnosť je dohľadateľná a dobré sumárum nájdete aj na tomto linku), ktorí boli už zúfalí z toho, že sa nemali na koho obrátiť, keďže spravodlivosť sa tu roky ohýbala podľa toho ktorá fyzická/politická veličina ju tvarovala podľa svojich vlastných silových potrieb.

Určite si aj mnohí z vás všimli, že nám v našom štáte akosi spravodlivosť postupne vypovedáva službu. Avšak kariéra Zuzany Čaputovej je žiarivým príkladom toho, ako sa dá jasne postaviť na stranu občanov a bojovať s nimi na utláčanej strane dobra. Aj preto verím, že jej pôsobenie v najvyššej ústavnej funkcii bude nielen inšpiráciou pre mnohých, ale aj začiatok pozitívnej zmeny pre spravodlivejšie Slovensko.

Keď už sme pri inšpirácii, to ako dokáže Zuzana už teraz inšpirovať ľudí je fascinujúce, aj tým napríklad, koľko malých darcov z celého Slovenska dobrovoľne prispieva na prebiehajúcu kampaň. Ide o bezprecedentný úkaz v histórii volieb tejto krajiny, kedy prezidentskú kampaň priamo finančne podporujú ľudia. Zároveň, nesmieme zabudnúť si pripomenúť, že ide doteraz o najtransparentnejšiu kampaň v histórii prezidentských volieb na Slovensku (zdroj: Transparency International). Je podmanivé vidieť to, ako z vlastnej vôle mnohí občania chcú byť súčasťou tej zmeny. Je to obrovský záväzok ktorý si nesmierne cení aj Zuzana a pristupuje k nemu s maximálnym rešpektom a zodpovednosťou.

 

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová ako test zdravotného stavu našej krajiny

Keď som počas minulého leta zbieral podpisy od ľudí na petičné hárky aby mohla Zuzana kandidovať, menšie či dlhšie rozhovory prebiehali s tisíckami okoloidúcich. Od ‘nepoznám-nepodpíšem’, cez frustrovaných ‘dajte pokoj s politikou’, až po ‘Zbierate pre Zuzanu? Kde to mám podpísať!?’. Čo mi však utkvelo v pamäti, boli vyjadrenia od niektorých žien samotných: ‘Žena za prezidentku? Nikdy! Ženy na to nemajú…’ Rečníckymi otázkami som sa pýtal či Slovensko je vari horšie ako Etiópia, India, alebo Filipíny, kde už žena bola na poste prezidentky, ale nepomohlo.

Osobne mne nejde o akýsi podvedomý tlak, že ešte sme ženu na poste hlavy štátu nemali a preto to musí byť teraz. Skôr mi ide o to, či kandidát/-ka spĺňa osobnostné kvality. Avšak, veľmi by ma zaujímala aj tá neriadená a ťažko predvídateľná inšpirácia, ktorú by Zuzana zasiala v mnohých ženách, alebo ešte len dievčatách. Niektoré vlny sa dajú badať už aj dnes, keď vidím koľko mladých či už mužov alebo žien, sa chce po diskusiách s ňou porozprávať, alebo odfotiť. Alebo napríklad dnes ráno keď píšem tento text, napísala mi po piatich rokoch jedna známa, že či jej viem poslať nejakú fotku so Zuzkou, lebo jej jedenásť ročná dcéra je pobláznená a veľmi to celé prežíva…

To či sa Zuzana zapíše do dejín Slovenskej republiky, ako jej prvá prezidentka však ostáva na voličoch a voličkách samotných. Dovolím si tvrdiť, že pôjde o jeden z ďalších kľúčových testov našej krajiny. A nielen v tom, či sa dokážeme povzniesť nad pohlavím (nech to znie akokoľvek fádne), ale aj či sa dokáže naša krajina preklenúť cez imaginárne hrádze, ideologických a pseudo-filozofických kŕčov doby stredovekej.

Ak by to naozaj malo vo finále zlyhať čisto len na biologickom faktore a teda, že byť ženou je ešte stále u nás diskvalifikačné pre tie najvyššie ústavné funkcie, bolo by to naozaj veľmi smutné. Nachádzame sa teda momentálne uprostred akýchsi demokratických primárkach našej generácie, pripravených špeciálne na slovenský spôsob.

Zuzana má však jedno obrovské nadanie, výsadu a odvahu v jednom a to, že je prirodzená a najmä, že sa nebojí hovoriť to čo si naozaj myslí, alebo za akými hodnotami si pevne stojí. Toto je veľmi cenné. Byť autentickým a nepôsobiť pritom falošne a populisticky. Pretože celá vlna extrémistického populizmu sa vezie na vlne opakovania vyhlásení, ktoré si niektorí ľudia prajú aby boli verklíkované dokolečka.

Zuzana je v tomto unikát, keďže hovorí nahlas presne tie veci, od ktorých by ju mnohí  PR manažéri a kampaňový stratégovia odhovárali aby sa ich vyvarovala. Prezidentská kampaň je citlivý organizmus náchylný na nakazenie kadejakými škodlivými vírusami. Kampaňovanie samé o sebe je skutočne ako lezenie po stene bez istenia. Sú spoločenské témy ktoré vás buď vyzdvihnú ako vánok na vrchol, alebo stiahnu dole ako ruka božia zvaná vox populi. Zuzana si je vedomá toho, že pre Slovensko sú dôležitejšie témy ako migrácia alebo registrované partnerstvá. Ona nepresadzuje svoj súkromný názor a určite sa nesnaží predávať nasilu nejakú agendu, ktorá si nepýta viac pozornosti ako si skutočne zaslúži. Ergo (ne-) spravodlivosť. Na margo teda konzervatívno-liberálnej dilemy, ktorá v týchto voľbách už pomaly zľudovela, najlepšie sám za seba odpovedá text ktorý obdržala Zuzana od jedného podporovateľa. Citujem: “Ja nie som liberál – som evanjelik. A predsa volím pani Čaputovú…Rozumiete tomu?…Ja nie. :-)

Prečo práve ona

Priznám sa, že keď Michal Truban nazval správou roka to, keď do hnutia Progresívne Slovensko vstúpila Zuzana Čaputová, myslel som, že trochu preháňa. Postupom času som však pochopil, že Zuzana je jedinečná. Hneď vysvetlím prečo.

Zuzana patrí k tým osobám ktoré sa netlačia nasilu tam kde by necítili podporu, alebo do pozície v ktorej by sa necítila komfortne. Ponuky z etablovaných strán odmietala, tak isto ako aj ponuky z renomovaných právnických firiem, kde by bola zasypaná peniazmi. Ale to nie je celé.

Ako ste si určite všimli, kampaň sa v jednom bode strhla na nosnú tému ‘vzdávania sa v prospech’. Už len to, že si dovolila jasne povedať, že je ochotná sa vzdať v prípade ak by hrozilo, že postúpia do druhého kola kandidáti mimo demokratických hodnôt ktoré vyznáva, je v našich politických šírkach (a najmä hĺbkach stôk) bezprecedentné. Si predstavte, že by Messi predtým ako nastúpi na zápas povedal, že je ochotný prestať stielať góly, ak by hrozilo, že v inom zápase ktorý sa hrá súbežne, by postúpil na úkor jeho hry niekto závadový.

A v tom je ten najmarkantnejší rozdiel. Nevysvetľujte si to zle, že by z jej strany išlo o nerozhodnosť. Skôr o to, že ak by ona sama nepociťovala pozitívnu spätnú väzbu, sama by sa už dávno dobrovoľne vzdala. Áno bolo veľa kritických momentov, ktoré nasvedčovali tomu, že kampaň skončí. Mne to však samé o sebe svedčí skôr o triezvosti jej uvažovania, sebakritike a zároveň sebareflexiou jej vlastných možností a šancí. Ak je niekto ochotný pripustiť niekoľko mesiacov pred voľbami samotnými, že je odhodlaný sa vzdať v prípade ak by Slovensku hrozila politická katastrofa – je to samo o sebe nóvum na našej politickej scéne. Osud Slovenska jej bol vždy prednejší ako osobné ambície.

Všetci si pamätáte film Gladiátor. Je tam scéna, keď rímsky cisár Markus Aurélius hľadá svojho nástupcu vo svojich radoch. Ešte bližší ako jeho vlastný syn (neskorší tyran), mu je jeho verný generál Maximus, ktorého prehovára aby súhlasil, že sa stane jeho nástupcom a teda ďalším cisárom. Maximus si nie je istý a váha. Sám si myslí, že nie je hoden a má rešpekt pred zodpovednosťou a obetou ktorú si to kreslo vyžaduje…a vtedy mu cisár povie, “a práve preto by si to mal byť ty”.

Áno, práve preto, že nechce silou-mocou vyhrať voľby, že nechce ísť machiavellisticky cez mŕtvoly za dosiahnutím svojho cieľa, že si naopak chce kandidatúru zaslúžiť u občanov najprv, práve preto by to mala byť Zuzana. Kto by čakal v jej kampani machinácie, kalkuly, intrigy á la Frank Underwood musí byť sklamaný. Zuzana by sa nikdy nepostavila za niečo čo by nebolo čestné alebo úprimné. Išlo by to proti jej vierovyznaniu, išlo by to proti nej samotnej. Nedokázala by byť zákernou, nedokázala by vyťahovať toxické politické aktíva, alebo podlo vytvárať na niekoho antikampaň. Na druhej strane spektra, bolo by fajn si urobiť nepísanú dohodu, kde by jej protikandidáti prestali o Zuzane šíriť klamstvá, a ona za to na oplátku prestane o nich hovoriť pravdu. Ale niečo mi hovorí, že sa nedokážu ubrániť pokušeniu…

Na záver ešte…

Henry Kissinger napísal, že v dnešnej dobe jedna informácia ohrozuje, že prevalcuje múdrosť. Poďme ukázať spoločne tento mesiac vo voľbách všetkým neprajníkom, konšpirátorom, falošným prorokom a celej zmobilizovanej antikampani, že sa vieme postaviť útokom korektne, vecne a hlavne ich zbytočne neopätovať. “Buď sa budeme venovať útokom, alebo sa ideme spoločne venovať riešeniam”, hovorí Zuzana. Poďme umlčať ukričaných protivníkov. Máme na viac a so slušnosťou predsa ďalej zájdeme. Poďme ukázať, že Havlovo ‘pravda & láska zvíťazia’ aj dnes niečo znamená, a že stále má niečo viac do seba, ako len vyblednutý slogan z minulosti. Máme ďalšiu šancu pretvoriť si spoločnú budúcnosť na niečo pozitívne.

 

Zuzana Čaputová

 

Autor je zakladajúcim členom politického hnutia Progresívne Slovensko. Text a myšlienky vychádzajú z autorovho presvedčenia a nevyhnutne sa nemusia zhodovať s názormi spomínaného hnutia.

 

 

Teraz najčítanejšie

Michal Styk

Stresom prerastený workoholik, ktorý jednou rukou analyzuje politiku a druhou sa strastiplne venuje svojím kreatívnym nápadom, aby prerástli do reality a popri tom sa venuje neziskovým organizáciám a doktorandskému štúdiu. Milovník antického všetkého, občasný maratonec, hudobný nadšenec a zberateľ kvalitnej spoločnosti, ktorá stojí za ten investovaný čas.