Denník N

Najobľúbenejšie knihy podľa mojich detí

Ich knižnica sa rozrastá skoro tak veselo ako tá naša, ale aj oni v nej majú knihy, ku ktorým sa vracajú radšej a častejšie než k iným. Je ich síce veľa, ťažko sa vyberá spomedzi všetkých tých dinosaurov, včiel, rozprávok po telefóne, stromodeti a hubových škriatkov, ale nakoniec vybrali niekoľko najobľúbenejších.

Mimi a Líza

Rozprávkové príbehy nevidiacej Mimi a jej neposednej kamarátky Lízy sú určené pre deti od šesť rokov a ja sa hneď priznám, že na prvé zoznámenie ma až tak veľmi neočarili. Ich úlety do sveta fantázia sa mi zdali byť trochu zvláštne a možno chvíľami aj pridlhé pre menšie deti. Pravda, pozerala som na ne očami dospeláka, pochopiteľne.

Časom som sa však do ich príbehov zamilovala úplne rovnako ako moje deti, ktoré si ich vyžadujú čítať v podstate dookola, hoci ich už poznajú naspamäť. A to nielen starší sedemročný, ale aj menšia štvorročná. Keď začnem čítať Mimi a Lízu, dokážu pri mne sedieť bez pohnutia aj hodinu, len aby sme čítali ešte viac a ďalej.

Príbehy podľa úspešnej série večerníčkov od autorskej trojice Katarína Kerekesová, Katarína Moláková a Alexandra Salmela sa presadili aj v zahraničí a sú podložené nevtieravými ponaučeniami a najmä sú plné čisto detskej fantázie, ktorej sa moje deti stále nevedia nabažiť. Po prvej knihe vyšlo aj druhé pokračovanie a najnovšie aj tretia knižka s názvom Záhada vianočného svetla.

Písal o nich Forbes a pre Medzi knihami aj Monika Kompaníková.

Katarína Kerekesová, Katarína Moláková a Alexandra Salmela – Mimi a Líza (Slovart 2013), Mimi a Líza 2 (Slovart 2015)

Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová a Anna Vášová – Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla (Slovart 2018)

Gerda (príbeh veľryby)

Nádherne ilustrovaný príbeh veľryby Gerdy, ktorá putuje oceánom, aby našla svoj domov, je síce určený pre kategóriu 3+, ale teda môj sedemročný syn ňou nepohrdne tiež. Pekný a smutný príbeh so šťastným koncom sa mnohým zdá byť buď príliš náročný pre menšie deti, alebo naopak skratkovitý pre tie staršie.

No, ani moje staršie, ani to mladšie, nesúhlasí. Nevedia sa od Gerdy odtrhnúť, nemá pre nich chybu, a to, čo je povedané jednou vetou či náznakom, si sami dotvárajú. A treba dodať, že tie úžasné ilustrácie od slovenského ilustrátora a zároveň autora Adriána Macha im v tom veľmi pomáhajú.

Adrián Macho – Gerda (Príbeh veľryby) (Albatros 2018)

Séria Detektívna kancelária č. 2

Jørn Lier Horst, dobre známy autor severských detektívok, píše aj knihy pre deti, určené pre vekovú kategóriu od 6 do 9 rokov, ktoré ilustroval Hans Jørgen Sandnes. V Nórsku patria medzi najpredávanejšie knihy pre deti a keď vidím, ako ich so zadržaným dychom počúvajú tie moje, vôbec sa nečudujem.

Dej sa odohráva v mestečku Riečany, kde si kamaráti Tiril a Oliver založili detektívnu kanceláriu a so svojím psíkom Osmom sa snažia vyriešiť rôzne záhady. Všetky príbehy (v slovenčine vyšli zatiaľ štyri: Operácia Búrkové mračno, Operácia Muž v čiernom, Operácia Narcis, Operácia Západ slnka) majú poriadne napínavý dej a aj výborné ilustrácie, ktorým nechýba kresba mapy mestečka a predstavenie hlavných postáv.

Takí Traja pátrači pre ešte o čosi mladších a aj prvočitateľov, a najmä so všetkým, čo k tomu patrí. Vyhľadávanie na internete, skúmanie stôp, tabuľa so zisteniami… O sérii písala aj Jana Korčeková.

Jørn Lier Horst – Séria Detektívna kancelária č. 2: Operácia Búrkové mračno, Operácia Muž v čiernom, Operácia Narcis, Operácia Západ slnka (Premedia 2017, 2018)

Children just like me

Túto knihu máme v angličtine, ale najmä tomu staršiemu to prekvapivo vôbec nevadí. Určená je pre deti od 7 do 10 rokov, ale pozerajú si ju radi obaja. Obrazová publikácia približuje život 44 skutočných detí z 36 rôznych krajín sveta – ako sa obliekajú, ako vyzerá ich domov, ako sa podpisujú, zdravia, kde chodia do školy, čo jedia, čo radi robia vo voľnom čase…

Nemusím hádam ani dodávať, aké je toto pre deti fascinujúce. V podstate cez postavy svojich rovesníkov spoznávajú iné kultúry, ktoré sú pre nich často úplne nové a neznáme: od osemročného Taiho, ktorý žije na hausbóte v delte Mekongu, cez Claru a Lucy, dvojičky z Austrálie, ktoré do školy chodia v uniforme, až po sedemročnú Murk z Pakistanu, ktorej mama varí obed na ohni pod prístreškom. Práve takéto knihy učia deti tolerancii, lebo vidia, v akých iných prostrediach deti vo svete žijú. Odporúča Lepšia geografia a ja si neviem vynachváliť.

Children just like me, nové aktualizované vydanie DK 2016

 

Teraz najčítanejšie