Denník N

#Youngsters; návrat komunizmu, fašizmu, klamárov a idiotov. Alebo žeby nikdy neodišli?; čo sa udialo za uplynulý týždeň

zdroj: Jimmy Margulies politicalcartoons.com
zdroj: Jimmy Margulies politicalcartoons.com

Kým nás Rusi kritizujú za to, že naši predstavitelia hovoria pravdu, naši vlastní policajti nám klamú a pravdepodobne sa (nevedome) podieľajú na vraždách. Prezidentské voľby sú už o týždeň a takmer určite prinesú už dlho očakávanú dobrú správu. Zatiaľ si to však musíme vytrpieť s Harabinom a Kotlebom. Modlime sa, nech to trvá len do 16. marca. Prinášam vám prehľad najdôležiteších udalostí minulého týždňa.

Rusi majú pocit, že je rok 1968

Ešte 26.2. uverejnil štátny tajomník ministerstva obrany za Most-Híd, Róbert Ondrejcsák, pre SME článok „Päť rokov od Krymu: vojna v Európe nie je tabu“. Nič nezvyčajné, Ondrejcsák, ktorý je známy svojím výrazne prozápadným postojom, často balansuje nebezpečné rusofilné postoje vedenia rezortu spadajúceho pod SNS a v článku opisuje ruské anektovanie Krymu a ich agresívne postoje voči západu.

O týždeň nato, 6.3., Ruské veľvyslanectvo zverejnilo otvorený list, v ktorom kritizuje Ondrejcsákovu odbornosť a tradične, po rusky, zavádza o anexii a ruských nebezpečných postojoch. Na veľvyslanectve očividne zabudli, že už pár desiatok rokov slovenskú diplomaciu nekontroluje Moskva, ale Bratislava. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zároveň potvrdilo, že v súvislosti s Ondrejcsákovym článkom obdržalo od veľvyslanectva protestnú nótu.

Rusi v otvorenom liste o Ondrejcsákovi píšu, že „buď pre svoju donebavolajúcu nekompetentnosť alebo v dôsledku zámerného skreslenia faktov… vyhlasuje Rusko a Európu za „nepriateľov“ a tak sa snaží poškodiť tradične priateľské vzťahy medzi národmi našich krajín“. Ako samotný tajomník ministerstva obrany pripomína aj vo svojom rozhovore pre Aktuality, sú to práve Rusi, ktorí NATO označujú za vojenskú hrozbu. Priateľské vzťahy s Ruskom má možno tak Andrej Danko, ktorý sa tam pri pravidelných návštevách fotí s kamarátom, ruským predsedom štátnej Dumy, Volodinom.

V rámci týchto „priateľských vzťahov“ si teda Rusko dovoľuje bez akýchkoľvek servítok kritizovať predstaviteľa suverénneho štátu a ešte sa aj vyhrážať, že „kým je takýto úradník vo vedení vojenského rezortu, slovenská verejnosť sa skutočne nemôže cítiť bezpečne“. Samozrejme, všetko je to iste v rámci všeslovanskej jednoty, Rusko si ju však predstavuje tak, že každý štát vojensky pohltí.

Ešteže rezortu obrany šéfujú nominanti SNS, vďaka ktorým nám Rusi budú servisovať naše stíhačky až do roku 2023. Ako nám práve ukázali, môžeme sa na nich spoľahnúť.

Hoci naše ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že Ondrejcsákove názory nie sú v súlade s oficiálnym postojom Slovenska, ruského veľvyslanca sme si zavolali na koberček. Nasledovať by ho mohli Danko, Hrnko či Blaha, ktorí takisto potrebujú vysvetliť, že anexia Krymu sa naozaj stala a bolo by načase sa podľa toho aj správať.

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák, zdroj: MO SR

Pri hlúpych postojoch SNS ešte zostaneme

Predseda SNS v nedeľu v TA3 povedal, že Slovensko odmietne peniaze, ktoré nám ponúka USA na modernizáciu vojenských letísk v Malackách a Sliači, lebo inak SNS odíde z koalície. Američania nám ponúkajú 105 miliónov v rámci programu European Deterance Initiative, ktorý vznikol ako odpoveď na Ruskú anexiu Krymu, pravdepodobne výmenou za to, že by na letiskách vznikli sklady pre potreby armád NATO. Dankovci však peniaze odmietajú, lebo by vraj ohrozili suverenitu Slovenska. Suverenitu Slovenska však neohrozujú ruskí technici, ktorí sa starajú o naše MiGy a pomedzi to kritizujú vysokých štátnych úradníkov. Tradične, SNS zase dostala výborný nápad, za ktorý zaplatíme všetci.

Ak by to nestačilo, minulý týždeň sa viacerí predstavitelia SNS rozhodli podporiť Štefana Ha-ra-bi-na (pozn. – Harabin má v obľube hláskovať, pozrite si akúkoľvek diskusiu s ním) ako kandidáta na prezidenta. Voliť by ho podľa svojich vyhlásení šiel napríklad poslanec Štefan Zelník, Anton Hrnko zas tvrdí, že nie je iný ako Zelník. Na kandidátovi Smeru Šefčovičovi im prekáža jeho postoj k migrantom. Ako sa to odrazí na Harabinových preferenciách sa však nedozvieme, platí totiž dvojtýždňové moratórium na zverejňovanie prieskumov. Každopádne, SNS si vždy dokáže úžasne vybrať, koho podporí.

Gašpar klamal o Lustrovaní Kuciaka

24. januára sme sa dozvedeli, že zavraždeného novinára Jána Kuciaka si na jeseň 2017 v policajných databázach lustroval šéf finančného spravodajstva polície Pavol Vorobojov, údajne na pokyn vtedajšieho prezidenta policajného zboru, Tibora Gašpara. Ten bol minulý pondelok vypovedať na NAKA. Tvrdil, že lustrácia sa diala „na základe dožiadania vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície, ktorú vedie pán Slobodník, v kauze Rybanič, kde boli robené analýzy viac než dvadsiatim novinárom“.

Rybanič bol asistentom poslanca za SaS Jozefa Rajtára, ktorý si ako zamestnanec Tatra banky v roku 2016 nezákonne prezeral účty vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a pomohol odhaliť podozrivé obchody medzi exministrom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Rybanič aj Bašternák sú dnes už odsúdení, u toho druhého ešte stále býva Robert Fico.

Denník N však vo štvrtok zistil, že Kuciak na zozname novinárov lustrovaných v súvislosti s kauzou Filipa Rybaniča nebol. Lustrácia novinárov bola vykonaná vo februári 2017, no Kuciaka lustrovali až v septembri. Výsledok celej lustrácie sa nakoniec do súdneho spisu ani nedostal.

Máme tu teda ďalšie prepojenie štátu na Kuciakovu vraždu. Gašpar je príbuzným nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý podľa Petra Tótha posúval Kočnerovi, podozrivému z objednávky vraždy, údaje o novinároch, ktoré získal cez svoje kontakty na polícii. Peter Tóth, bývalý SISkár, sa takisto podieľal na sledovaní novinárov. Bödör sa takisto v decembri “náhodne” zastavil na polícii po tom, čo zistil, že sa ho polícia chystala zadržať. Už vám dochádzajú tie súvislosti?

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, zdroj: Pravda/Ľuboš Pilc

Útoky na Zuzanu Čaputovú sa stupňujú, Šefčovič nevie, ktorým smerom sa pustiť

Voľby sa nezadržateľne blížia a všetky prúdy slovenského antisystému aj systému (rozumej SMER a SNS, Most má zatiaľ svojho štvorpercentného Bugára) sa spájajú proti Zuzane Čaputovej, ktorá v posledných prieskumoch viedla s takmer 50% podporou. Už minulý týždeň sa do nej s chuťou pustili Fico, Blanár či Blaha zo Smeru, vtedy sme si však ešte mysleli, že ich kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič, sa útokom na Čaputovú bude vyhýbať. Chvalabohu sa doteraz ešte nepustil do jej liberálnych názorov s hlúposťou podobnou Smerákom alebo Harabinovi, urobiť tak však ani nemôže, keďže hodnotovými postojmi si je s Čaputovou predsa len bližší ako s Ficom.

Napriek tomu si však Šefčovič obul stranícke gumáky a vybral si tému amnestií pre politikov. Konkrétne pre terajšieho prezidenta Andreja Kisku a jeho daňové problémy. Otázka či by mu Čaputová udelila milosť je viac než hypotetická, Kiska zatiaľ v kauze stíhaný nie je (a ako prezident ani byť nemôže) a sám tvrdí, že keby na to došlo, o milosť by nežiadal. Šefčovič Čaputovú podozrieva z toho, že Kiskovi sľúbila amnestiu výmenou za podporu vo voľbách. Čaputová na to odpovedá, že ku Kiskovi bude pristupovať ako ku každému inému občanovi (správne). Šefčovičovi, ktorý doteraz nedokázal odpovedať, či by Fica vymenoval za ústavného sudcu, to však nestačí. Tvrdí, že on by milosť žiadnemu politikovi neudelil. Predpokladám, že po tomto vyjadrení mnohí politici Smeru na čele s Ficom veľmi zosmutneli.

Šefčovič by sa však v prvom rade mal sústrediť na Štefana Harabina, ktorý ho s trochou šťastia môže predbehnúť a postúpiť do druhého kola. Kandidát Smeru sa teda snaží dvoriť kresťanským voličom a zorganizoval stretnutie s predstaviteľmi kresťanských cirkví. Celý Šefčovičov pokus pôsobiť nábožne však len pripomína Fica a jeho birmovku a je rovnako prirodzený ako video s rezňami. Je možné, že to však zafungovalo, s útočnými vyhláseniami v nedeľnej kázni prišiel trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Štefan Harabin zatiaľ behá po diskusiách s výmyslami o Šefčovičovom titule či 1500 migrantoch, o ktorých však nič nevie a moderátorov posiela ich hľadať. Šefčoviča a Čaputovú opisuje ako siamské dvojičky a straší „džendžer ideológiou”. Na Facebooku sa medzitým šíria antisemitské hoaxy o Čaputovej a tá už na diskusie radšej chodí s ochrankou.

Ak si náhodou myslíte, že Slovensko sa zmenilo v pokrokovú krajinu a Čaputová je toho dôkazom, mýlite sa. Áno, dokážeme si zvoliť ženu za prezidentku a to je pokrok, patril by však skôr ešte do minulého storočia. Harabin a Kotleba pre výraznú časť populácie reprezentujú to, čo Čaputová reprezentuje pre liberálov, boj so Smerom. Nejde až tak o jej hodnoty, ktoré konzervatívny voliči dokážu prekusnúť, ako o jej príbeh a motiváciu. Na druhej strane však stoja práve náckovia a zlomyseľní, zákerní ľudia typu Harabin. A oni sa len tak skoro z verejného života nevytratia.

Budem však nezadržateľný optimista a verím, že aj Čaputovej hodnoty predsa len získavajú väčší priestor a podporu. Pretože ak tomu nebudeme veriť, môžeme to rovno vzdať a fašistom a netolerantným konzervám prenechať moc.

Maroš Šefčovič na stretnutí s predstaviteľmi kresťanských cirkví, zdroj: TKKBS

Číselný bizár

Tento týždeň zase prekvapujú „prieskumy“ verejnej mienky.

Internetové ankety sú naozaj úžasné, zdroj: hitky.sk
Mimochodom, agentúra ABCplus neexistuje

Na prvú pôstnu nedeľu by sa niektorí mohli postiť od hlúpostí

https://www.youtube.com/watch?time_continue=302&v=kdgb502NoVU

Na záver ešte zopár citátov

“Blahu môžete alebo nemusíte mať radi, ale on je špičkový filozof.” – poslanec Smeru Miroslav Číž o tom, že tie bludy, čo vypúšťa Blaha sú vlastne filozofia

 

“A ja nebudem skúmať akými kanálmi, ale čo vám tvrdím, to je pravda.” – kandidát na prezidenta a prorok Štefan Harabin o klamstvách, ktoré sú v jeho svete pravdou

 

“Aj keď ste pekná, skákať do reči mi nemusíte.” – takisto Harabin, majster v skoku do reči, Zuzane Kovačič-Hanzelovej

 

“Niekto musí v tejto krajine zostať triezvy napriek tomu, že sa blížia prezidentské voľby.” – minister zahraničia Miroslav Lajčák o tom, že piť by sa nemalo, ktovie či na adresu SNS alebo vlastného predsedu.

 

“Postaviť sa v televízii a propagovať kandidátku za takto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom!” – trnavský arcibiskup Ján Orosch o tom, že nieže budete voliť Čaputovú, lebo bububu, príde čert a pôjdete do pekla!

Teraz najčítanejšie