Denník N

Kotlebovci oslavovali v Ružomberku 80. výročie slovenskej štátnosti

Po afére so „spomienkovou akadémiou k 80. výročiu slovenskej štátnosti,“ ktorá mala byť 14. marca v kine Kultúra a jej konanie bolo po tlaku verejnosti v týchto priestoroch zrušené, by naozaj málokto predpokladal, že sa vzápätí k tomuto výročiu v priestoroch, ktoré sú v správe mesta Ružomberok, uskutoční podujatie podstatne honosnejšie.

Ale stalo sa a nebolo to prvýkrát keď sa v reprezentačných priestoroch Veľkej dvorany Kultúrneho domu Andreja Hlinku konalo megapodujatie Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Tak napríklad, 24. marca 2018 sa tu konal snem ĽSNS za účasti cca 450 delegátov z celého Slovenska, na ktorom bolo predstavené nové logo strany. Prečo sa nad tým pozastavujem? Lebo ako som už uviedol v blogu “ V Ružomberku sa chystá spomienkové podujatie k 14. marcu,“ stopercentným vlastníkom akcií kultúrno spoločenskej časti a.s. KDAH je mesto Ružomberok. A primátorom Ružomberka je už druhé volebné obdobie generál MUDr. Igor Čombor, bývalý riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice Slovenského národného povstania a podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Podujatie s názvom „Galavečer pri príležitosti 80. výročia slovenskej štátnosti“ síce nebolo verejné a bolo iba pre pozvaných hostí, nič to však nemení na fakte, že poskytovať priestory, ktoré sú vo vlastníctve mesta extrémistickej strane pre adoráciu vojnovej Slovenskej republiky, ktorá bola satelitom Hitlerovej Tretej ríše a je priamo zodpovedná za transporty desaťtisícov svojich občanov do táborov smrti a vraždenie povstalcov aj pokojných obyvateľov a vypaľovanie dedín po potlačení SNP, čoho sa zúčastnili aj Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy, je neakceptovateľné! Takto o galavečere následne informovala jedna z kotlebovských stránok. V závere s tromi hrubicami, ktoré dokonale ilustrujú trápnosť a falošnosť kotlebovského pseudovlastenectva.

Na javisku Veľkej dvorany sa vedľa portrétov Jozefa Tisa, Andreja Hlinku a Ľudovíta Štúra, postupne vystriedali pôvabné konferanciérky a recitátorky.

Časť súčasných a bývalých členov ľudovej hudby folklórneho súboru Čačina zo Spišskej Novej Vsi, ktorí údajne vystupujú pod názvom Holosy.

Predseda strany, bývalý vodca Slovenskej pospolitosti a kandidát na prezidenta, Marián Kotleba s kňazom, ktorému ako kazateľnica poslúžil kotlebovský kecpult.

Bývalý frontman neonacistickej skupiny Biely odpor a donedávna jeden z veliacich poddôstojníkov Armády SR, Ondrej Ďurica, ktorého podľa súdneho rozhodnutia novinári môžu označiť za neonacistu.

Členky, členovia a mládežníci z Kotlebovej strany.

Aj kandidáti Kotlebovej ĽSNS v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu. Nechýbali medzi nimi organizátor pochodu extrémistov v roku 2015, Lukáš Kopáč, primár z ÚVN SNP, Miroslav Urban, oblastný predseda ĽSNS pre okresy Vranov nad Topľou, Michalovce a Sobrance, Jozef Mihalčin, ktorý nedávno kandidoval na primátora vo Vranove nad Topľou a skončil na poslednom mieste, rovnako neúspešná kandidátka na primátorku Topoľčian, Lenka Bočkayová, jeden zo zakladateľov internetového rádia Slobodný vysielač a Infovojna, šíriteľ konšpirácií, Norbert Lichtner, šíriteľ bludov o dávnych Slovanoch, a Katyňskej lži. Miloš Zverina či bývalý sudca Miroslav Radačovský, ktorému podľa informácií v tlači v roku 1999 našli policajti pri náhodnej cestnej kontrole nelegálnu brokovnicu a takmer 17 gramov kokaínu a zviditeľnil sa keď odkázal prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že by sa mal vzdať funkcie a odsťahovať sa do USA alebo Izraela. Prítomní boli aj podpredsedovia strany a kandidáti Milan UhríkMartin Beluský a poslanec Milan Mazurek.

Nechýbali ani iné postavy z galérie ĽSNS. Obdivovateľ Hitlerovho národného socializmu, oblastný predseda pre Púchov a Považskú Bystricu, Marián Mišún, jeho kamarát Daniel Krištof, či trestne stíhaný poslanec a „kresťanMilan Mazurek, známy z incidentu pred bratislavskou Hlavnou stanicou.

Antisemita, podľa ktorého je kresťanské náboženstvo najväčším zlom na svete, oblastný predseda pre okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza, Anton Grňo.

Predseda západosloveského krajského klubu Ján Kecskés a poslanec Stanislav Drobný, ktorý sa už chystá rovnako ako po iné roky, 14. marca k hrobu Jozefa Tisa.

Oblastný predseda pre okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto, František Drozd.

S Norbertom Lichtnerom sa odfotografovala Ingrid Kordová, ktorá neúspešne kandidovala na poslankyňu v jednej z mestských častí Košíc a aktívny člen ĽSNS, Ado Pribiš.

Pribiš si nenechal ujsť ani fotografiu s bývalým sudcom Radačovským.

Dámsku časť Kotlebovej ĽSNS, okrem iných, zastupovali študentka a kotlebovská videohviezdička Lívia Garčalová a nedávna neúspešná kandidátka na starostku Turčianskych Kľačian, Katarína Boková, ktorá oslave a Lívii venovala precítený status: „Niekoľko cenných stretnutí počas dnešného galavečera pri príležitosti 80. výročia vzniku 1. slovenského štátu, ktoré si pripomenieme 14.marca. Je mi cťou a potešením, že mladí ľudia, obzvlášť naša Lívia, tak zanietene bojujú za znovuobjavenie národnej hrdosti. Lívia, si statočná mladá žena, si vzorom pre svoje rovesníčky, si nádejou pre nás, matky. Prajem ti veľa síl, odhodlania a múdrosti 💚“ A stihla aj fotku s Mazurekom, Ďuricom, Lichtnerom aj Kotlebom.

V hľadisku bol aj poslanec Stanislav Mizík, ktorý bol trestne tíhaný za antisemitský status a zatiaľ vyviazol s výhovorkou, že nevie ovládať počítač, predseda stredoslovenského krajského klubu ĽSNS, Ján Mikovčák, historik Martin Lacko, ktorý má v Ružomberku 14. marca prednášku k výročiu vzniku Slovenského štátu a mnohí ďalší členovia a členky Kotlebovej ĽSNS. Súčasťou galavečera bol aj raut v átriu hotela Kultúra.

Nakoľko primátor Ružomberka, MUDr. Igor Čombor, mi na slušne napísaný e-mail vo veci plánovaného konania spomienkového podujatia 14. marca v kine Kultúra, neodpovedal, tentoraz som mu nenapísal. Pokiaľ sa rozhodne reagovať, rád jeho reakciu uverejním v závere blogu. Každopádne však považujem konanie galavečera k 80. výročiu Slovenského štátu v mestských priestoroch za neakceptovateľné. A považujem ho aj za urážku miestnych obetí oslavovaného Slovenského štátu a facku všetkým demokraticky a skutočne antifašisticky orientovaným občanom Ružomberka. Chcem veriť, že podobné podujatia neznamenajú v Ružomberku návrat do čias, keď tu 21. augusta 1938 na pohrebe Andreja Hlinku takto hajloval neskorší hlavný veliteľ Hlinkovej gardy, Šaňo Mach. Či do obdobia Slovenského štátu, keď sa na rovnakom mieste ako nedeľný kotlebovský galavečer, konali honosné akcie Hlinkovej slovenskej ľudovej strany.

Epilóg: Pred 80 rokmi vznikol Slovenský štát. Od 25. marca do 20. okóbra 1942 deportovali z jeho územia do koncentračných táborov 57 628 Židov. Slovensko bolo prvým neokupovaným štátom, ktorý Židov násilne vysťahoval a jedným z dvoch, ktorý za to Nemcom aj zaplatil. 500 ríšskych mariek za jedného. Po potlačení SNP a obsadení Slovenska Nemcami boli transporty obnovené a do vyhladzovacích táborov bolo odtrasportovaných asi 13 500 Židov a približne 1 000 ďalších bolo zavraždených na našom území. Počas 2. svetvej vojny zahynulo celkove 77% našich židovských spoluobčanov.

Zabudnúť netreba ani na zločiny, ktoré sa odohrali na našom území a podiel na nich mali aj Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy. Kľak, Ostrý Grúň, Kremnička, vápenka v Nemeckejďalšie miesta

SZ-VIII-K-6–2016-08-26–1_1–L0 001

Stanovisko vedúceho hudobnej zložky folklórneho súboru Čačina, Vlada Kubáňa
Pána Kubáňa som oslovil s prosbou o vyjadrenie k účinkovaniu na galavečere k 80. výročiu vzniku Slovenského štátu, ktorý organizovala strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko v Ružomberku. Tu je jeho stanovisko v plnom znení: „Nie, súbor Čačina tam neúčinkoval. Angažoval nás JUDr. Radačovský, ktorý myslím nie je členom ĽSNS. Ja som hudobník, hrať sme boli pod hlavičkou ľudová hudba HOLOSY, ktorej členka L.V. je vo vzťahu so synom spomínaného pána. Ja nezdieľam názory a postoje uvedenej strany. V minulosti som hral pre HZDS, Smer, KDH a mnohé ďalšie strany… Som hudobník, nie politik.

Doplnené 14.3.2019

Informáciu o galavečere k 80. výročiu vzniku Slovenského štátu priniesol následne aj Denník N. Daniel Vražda tu uvádza aj vyjadrenie primárora Ružomberka, Igora Čombora: „Oslavy Slovenského štátu urobili pod falošnou zámienkou.
Primátor Ružomberka tvrdí, že riaditeľovi Kultúrneho domu Andreja Hlinku kotlebovci tvrdili, že v týchto priestoroch v nedeľu prebehne prezidentská kampaň. „Nedávno tu bol Smer so Šefčovičom aj Harabin. Nepredpokladal, že budú oslavovať Tisov Slovenský štát,“ povedal Čombor.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.