Denník N

Ministerstvo obrany promovalo na svojom webe konšpiračný Zem a vek

Ilustračné foto: Miroslava Kernová
Ilustračné foto: Miroslava Kernová

Predseda SNS Andrej Danko velebí Rusko, jeho ministerstvo obrany odmieta rokovať s americkou stranou o Dohode o obrannej spolupráci. A zároveň toto ministerstvo „úplne náhodou“ do dnešného dňa (utorok 12. marca) promovalo proruský konšpiračný časopis Zem a vek.

Rezort obrany, ktorý vedie nominant SNS, na svojej stránke ponúkal tzv. Online čítačku vybraných médií vydaných rezortom obrany.

Táto online čítačka okrem časopisu ministerstva s názvom OBRANA ponúkala aj kompletné čísla konšpiračného časopisu Zem a vek.

V čítačke pri kliknutí na SEE MORE sa na stránke ministerstva zobrazili 4 tituly, ktoré si mohol čitateľ celé prelistovať – jeden titul Obrany a 3 tituly Zem a vek.

A tak sa cez stránku ministerstva mohli čitatelia dostať k viacerým antisystémovým, proruským a konšpiračným článkom – napríklad aj k rozhovoru, v ktorom Zem a vek tvrdí, že slovenská armáda neslúži obrane vlasti, ale záujmom NATO. Na neobvyklú online čítačku upozornil v pondelok na sociálnej sieti právnik a lekár Peter Kováč.

Odporúčam aj: Aj vo vašom meste sa knižnica zbláznila a ponúka Zem a vek?

Časopis Obrana využíva rovnaký distribučný systém ako Zem a Vek. Ministerstvo obrany by však malo mať prehľad, čo odporúča. Ak nie je možné, načítať na stránku ministerstva Obranu bez časopisu Zem a Vek, mali ponúkať časopis inou formou, napríklad v PDF formáte.

Po mojich otázkach, ktoré som poslala na ministerstvo, a po kritike na facebooku, čítačka zo stránky MO dnes (v utorok) zmizla.

„Na to, čo ponúka prehľadávač v ďalšej ponuke, nemáme my žiadny dosah. Napriek tomu sme hneď prijali opatrenia a odstránili sme “online čítačku”. Obrana je teda naďalej dostupná už iba v pdf formáte a žiadny iný časopis nepropagujeme,“ odpísala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Miroslava Kernová, Omediach.com 

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.