Denník N

EY OFF 2021 ?!

Jedno euro vložené do športu vraj ušetrí tri eurá v zdravotníctve.

V UTOROK O 17:49 dostali poslanci mesta pozvánku na stretnutie k problematike EYOF, ktoré má začať V STREDU o 14:00 a skončiť o 19:00.

O EYOF vieme tri roky.

Vieme, že kvôli olympijskej dedinke dostaneme dotáciu od vlády najmenej 20 000 000 EUR. Opravíme internáty na Jedlíkovej. Celkovo 11 budov.

Vieme, že aj vďaka tejto olympiáde môžeme už o pár mesiacov uspokojiť tenistov nielen nášho mesta. Kvalita projektu NTC je na svetovej úrovni. A dokonca aj budúce prevádzové náklady tejto haly, ktorej 80% ceny pôjde z externých zdrojov zaručil 51% spoločník STZ hradiť v plnej výške!

Vieme, že na “mecheche”, marketing, organizáciu, réžie…vlastne na všetko, čo vyžaduje pripraviť túto olympiádu na slušnej úrovni dostaneme od štátu 12 000 000 EUR.

Ostáva posledná vec- dať doporiadku haly a športoviská o ktoré sa žiadna predošlá smotánka mesta nestarala. Ja vravím: Opravíme. A budeme plynule riešiť daľšie potreby a požiadavky Košičanov. Ide len o určenie si priorít.

Primátor tvrdí, že jeho strach a obavy som nepomenoval správne, vraj je to “zodpovednosť”.

To čo práve prišlo od jeho pravej ruky, námestníka Gibódu, je však dokonalá ukážka nezodpovednosti, nepripravenosti a hľadania výhovoriek, ako sa tejto príležitosti čo najskôr striasť.

Veľmi dobre si pamätám zmenu rétoriky primátora, ktorý na začiatku piatkového rokovania jasne povedal, že dnes musíme ROZHODNÚŤ, či olympiádu a s ňou súvisace opravy internátov, športovísk a výstavbu novej multifunkčnej haly CHCEME alebo NECHCEME.

Na začiatku rokovania mal jasno: DNES musíme rozhodnúť. Na konci, keď zistil, že je tu viac odvážnych a nadšencov ako bojazlivých a alibistov, rétoriku zmenil na “poslanci rozhodli správne”. Ak je “nerozhodnutie” správnym krokom a ak je presúvanie termínu vyjadrenia sa k tak jasnej a vlastne najväčšej investícii do našich detí, športu a budúcnosti v histórii nášho mesta podľa neho správne, musím oponovať. NIE JE.

Už aj Rašimu som osobne parafrázoval vetu Kennedyho:  „S akčným programom sú spojené riziká a náklady; sú však oveľa menšie, než dlhodobé riziká a náklady pohodlnej nečinnosti.“

Ak sa po troch mesiacoch práce dvaja navyšší predstavitelia mesta rozhodnú urobiť stretnutie „10 MINÚT PO 12tej“, ktorá má zneistiť poslancov pri najbližšom rozhodovaní, nech. Zajtra sa má konať. S oznamom 20 hodín pred začiatkom.

Je to len ich pohľad na FUNGUJÚCE KOŠICE.

Obaja však sedeli so mnou v opozičnej poslaneckej lavici predošlé 4 roky. A majú už po prevzatí mestskej pokladnice jasno. Predošlé vedenie mesta zanedbalo síce šport a predovšetkým jeho budúcnosť, ale kasa ostala s veľmi slušným prebytkom, plným rezervným fondom a dokonca medziročne nám klesá aj dlh.

Teraz sme už podľa tvrdení nového vedenia mesta vraj aj TRANSPARENTNÍ. BEZ KORUPCIE. Verím, že tomu mám rozumieť tak, že každé euro, čo tu príde, bude len pre nás, Košičanov. A teda tvrdenia Polačeka a Gibódu, že Raši kradol a klamal, nám len potvrdzujú, že hodnota za peniaze tu konečne má šancu prísť.

Tak na záver zopakujem ešte raz:  „S akčným programom sú spojené riziká a náklady; sú však oveľa menšie, než dlhodobé riziká a náklady pohodlnej nečinnosti.“

Teraz najčítanejšie

Miroslav Špak

Otec veľkej rodiny. Stavbár. Majiteľ SPAK s.r.o. Poslanec mesta Košice.