Denník N

Kauza „Logo Slovenskej národnej knižnice v Martine“

Po odlúčení Slovenskej národnej knižnice (SNK) od Matice slovenskej v roku 2000 sme hľadali novú symboliku SNK, ktorá by vyjadrovala jednak kultúrno-historickú kontinuitu a jednak by jedinečným spôsobom označovala jedno z navýznamnejších národných kultúrnych inštitúcií, ktorá je mozgom a srdcom našej kultúry, pretože najúplnenjšie obsahuje naše písomné dedičstvo. Tradičný cyrilo-metodský dvojkríž v otvorenej knihe… Autorom námetu a návrhu boli okrem mňa p. M. Šišmiš, Ľ. Jankovič. M. Kovačka… Grafický návrh a celé riešenie vytvoril Ladislav Čisárik, ktorý je aj autorom štátneho znaku a symbolov Slovenskej republiky. SNK sa rozhodla v roku 2016 zrušiť logo SNK z roku 2001. Odstránili, rozpílili a dali do zberu výtvarné svietiace logo SNK z budovy SNK v Martine. Prijali nové insitné logo, s ktorým sa značná časť verejnosti nevie stotožniť a len nechápavo krúti hlavou…

V roku 2016 sa rozhodla Slovenská národná knižnica, ktorej generálnou riaditeľkou je ing. Katarína Krištofová, PhD, teda v roku  „riešiť“, teda likvidovať všetky stopy po predchádzajúcom vedení SNK a presadila nové nepodarené logo SNK, napísal doc. dr. Miloš Kovačka, PhD., dlhoročný zamestnanec knižnice Matice slovenskej a samostatnej Slovenskej národnej knižnice text, ktorý citujem v plnom znení https://www.facebook.com/milos.kovacka/posts/1474468822611196

Doc. PaedDr. Miloš Kovačka, PhD. píše:

„Dnes som sa rozhodol aktualizovať a zverejniť text môjho mejlu,

ktorý som 2. júna 2017 adresoval
vysokému slovenskému úradu

Vážený pán XYZ,
trápim sa pre mnoho vecí. A Vy isto tiež. Trápim sa, stresujem sa, a odnáša si to moje srdce. Vaše isto tiež. Uvediem príklad. Už vyše roka oslovujem rozličných znalcov vo veci loga Slovenskej národnej knižnice v Martine (SNK). Jeho vlaňajšiu zmenu považujem za viac ako nešťastnú. Veľmi jasne sa to ukázalo na vlaňajšej konferencii Slovenskej heraldickej spoločnosti, na ktorej odzneli kvalifikované námietky proti znaku – novému logu SNK z roku 2016. V mnohých rozhovoroch som si overil, že nové logo protirečí presvedčeniu všetkých, ktorí SNK budovali ako kontinuum na historických základoch cyrilo-metodského duchovného dedičstva, ukotveného v Ústave Slovenskej republiky. Historický znak Slovenska, ktorý sa stal modelom pre štátny znak Slovenskej republiky, sa stal po obnovení samostatnej Slovenskej národnej knižnice v roku 2000 modelom aj pre symbol – logo tejto vrcholnej slovenskej štátnej ustanovizne. Na jeho stvárnenie bol použitý legitímny postup. Boli spasportizované historické symboly SNK. Uskutočnili sa ideové rozhovory pracovníkov, spolupracovníkov a priateľov knižnice, externých znalcov, historikov a heraldikov. Konečné rozhodnutie prišlo po dôkladných diskusiách nad navrhnutými variantmi. Výberový diskurz v roku 2001 za najlepší označil návrh heraldika Ladislava Čisárika, ktorý odráža nielen prvky historického znaku Slovenska, cyrilo-metodský dvojkríž prvých historických knižných pečiatok Bibliotéky Matice slovenskej, ale aj motívy spájania ciest ľudí, kultúr či národov, v neposlednom rade symbol ukotvenia – kotvy so všetkými pozitívnymi významovými konotáciami domova pre človeka i občana Slovenskej republiky. Čisárikov znak doslova kvitne, ohlasuje plody dejín knižnej kultúry. Za vzácne znamenie považujem to, že Čisárikov znak v role loga SNK spontánne prijali po roku 2001 nielen pracovníci SNK, ale aj knihovnícka komunita, návštevníci, hostia, slovenská kultúra ako celok.Logo sa stalo aj legitímnym inštitučným nápisom na priečelí výškovej časti SNK. Teraz začali prichádzať znepokojivé správy aj o blížiacom sa konci tohto výtvarne jedinečného znaku, respektíve erbu z priečelia. Včera, 8. júna 2017, sa tak, žiaľ, stalo. Deštruované kusy loga zmizli z priečelia tak, ako sa vytrácajú naše nádeje na rozvoj slovenského kultúrneho vedomia. Napokon: štát na logo vynaložil nemalé prostriedky. Prečo práve štát nezariadil aspoň to, aby sa logo uchovalo – nedeštruovalo, ak už do procesu jeho výmeny v inštitúcii, ktorú riadi a finančne zabezpečuje jej chod, nezasiahol?
Toto všetko ma mimoriadne trápi. Cítim silnú potrebu zastať sa doráňaného loga.Obrazne povedané, ošetriť ho.Doložiť dôvody na jeho existenciu. Pozdraviť jeho misiu. A poďakovať mu. Vyjadriť mu úctu. Vyjadriť i svoju zatrpknutosť. A vysloviť i komentár: Akoby Slovenská republika nemala sebaúcty!

S úctou Vás pozdravujem
Miloš Kovačka, v rokoch 2001 – 2010 tajomník Vedeckej rady SNK
9. 6. 2017

P. S.
Prikladám obrázok z demontáže pôsobivého nápisu SNK
Čisárikovo logo z roku 2001

  

https://www.facebook.com/milos.kovacka/posts/1474468822611196

Takto odstraňovali v roku 2016 logo, ktoré zaplatilo Ministerstvo kultúry, z budovy SNK v Martine,

 

 

 

 

 

 

A toto je súčasné logo SNK

Teraz najčítanejšie

Dušan Katuščák

Bibliograf, knihovník, vysokoškolský profesor. V r. 2000-2012 generálny riaditeľ Slovenskej národnej knižnice v Martine. V národnej knižnici pracoval od roku 1968. Oblasti profesionálneho záujmu: bibliografia, knižničná veda, štandardizácia, digitalizácia, informačná politika, informatizácia knižníc, dokumentácia kultúrneho dedičstva, ochrana písomného dedičstva. Autor vyše 200 odborných a popularizačných publikácií a viacerých národných projektov.