Denník N

Voľby, ktoré určia smerovanie krajiny

V sobotu čakajú Slovensko dôležité voľby. Bude sa voliť nielen prezident(-ka), ale najmä si zvolíme cestu, ktorou sa bude naša krajina ďalšie roky uberať. Je len na nás, či to bude cesta slušnosti, ústavnosti a najmä rešpektu, alebo cesta nenávisti, korupcie a lží.

V sobotu 16. marca sa uskutoční prvé kolo prezidentských volieb. Tieto voľby sú v súčasnej situácii na Slovensku veľmi dôležité, pretože sa bude rozhodovať o ďalšom osude krajiny. Je preto nutné, aby si každý volič skutočne premyslel, podľa čoho hodnotí kandidátov. Mali by sme zahodiť vlastné ego a uvedomiť si, aký osud nám zvolený kandidát prinesie.

Každý kandidát má určite svoje mínusy a niektorí majú aj plusy. Avšak voliči by si mali uvedomiť, že hoci s niektorými názormi nemusia súhlasiť, iné môžu skutočne ohroziť našu krajinu. Musíme si uvedomiť, že s nikým nebudeme súhlasiť vo všetkom a preto je potrebné skutočne si určiť, čo vadí iba nášmu presvedčeniu (ale nijakým spôsobom nás to neohrozuje) a čo je skutočne nebezpečné.

Nemali by sme sa pozerať iba na pekné reči kandidátov, ktoré sa však vôbec nezhodujú s ich skutočným správaním a odsudzovať tých, ktorí majú síce liberálne názory, ale neklamú a nešíria nenávisť. A najmä majú skutočnú úctu k človeku a životu- nielen k tomu, ktorý sa zhoduje s ich predstavami, ale k životu každého človeka.

V sobotu si nejdeme voliť najlepšieho kamaráta, alebo partnera. V sobotu si každý zodpovedný občan ide zvoliť prezidenta republiky, ktorý bude Slovensko nielen reprezentovať vo svete, ale bude ho tiež charakterizovať. To znamená, že musíme zvoliť najlepšiu možnosť pre našu krajinu. Nikdy sa nebudeme zhodovať s prezidentom v každej otázke. Avšak každý kandidát má určité výrazné rysy, podľa ktorých by sme sa mali rozhodnúť. Osobný postoj kandidáta voči homosexuálom určite nikoho neohrozí. No homofóbia a rasizmus sú obrovskou hrozbou. Ani bývalý komunista a sympatizant Ruska, ktorý popiera anexiu Krymu a rád sa objavuje v konšpiračných médiách, neprinesie Slovensku nič dobré. Posledný silný kandidát už nemôže poprieť, že je kandidátom strany, ktorá tu napáchala toľko zla.

Preto v sobotu zvážme, či nám záleží na Slovensku. Ak chceme Slovensko dostať na dobrú cestu, musíme pre to niečo urobiť. Prvým krokom je opustenie vlastného tieňa a kritické zhodnotenie kandidátov. Nikoho nenútim, aby zmenil svoj osobný názor na určité témy. Je však táto téma najdôležitejšou z tých, ktoré momentálne ohrozujú demokraciu na Slovensku? Pozrime sa na kandidátov bez emócií a zhodnoťme, akí charakter skutočne majú a najmä, aké hodnoty sú skryté v ich činoch.

Teraz najčítanejšie

Alexandra Mravíková

Som človek, ktorému nie sú ľahostajné veci naokolo. Človek, ktorý sa rád zamýšľa. Človek, ktorý sleduje, počúva, vníma a hodnotí. Liberálne slniečko, ktoré verí, že ľudia sú si rovní a všetci by mali mať rovnaké práva. Silný anti-determinista.