Denník N

Stojíme za študentkami a študentmi štrajkujúcimi za budúcnosť klímy

Štrajk proti zmene klímy v Londýne 15 februára 2019
Štrajk proti zmene klímy v Londýne 15 februára 2019

Amnesty International upozorňuje, že vlády zaháľajú pri reagovaní na klimatickú zmenu. Ak svetoví lídri a líderky nedokážu zaviesť adekvátne opatrenia, mohlo by ísť o najväčší prípad medzigeneračného porušovania ľudských práv v dejinách. Preto Amnesty víta a podporuje globálny študentský štrajk proti klimatickej zmene, ktorý mladí ľudia po celom svete na dnešný deň, 15. marca 2019, naplánovali.

Ide o dôležité hnutie za sociálnu spravodlivosť, v rámci ktorého sa mobilizujú tisíce ľudí, ktorí vyzývajú svoje vlády, aby sa pričinili o zastavenie klimatickej zmeny. Je nešťastím, že deti musia obetovať dni vzdelávania, aby požadovali od dospelých správne konanie. Avšak ony sú si vedomé dôsledkov, aké bude mať súčasná hanebná nečinnosť na ich generáciu a na generácie, ktoré prídu po nich. Toto by mala byť chvíľa na prísnu sebareflexiu politickej triedy. Namiesto zavádzajúceho kritizovania mládeže za účasť na týchto protestoch, ako to urobili niektoré politické osobnosti, by sme sa mali pýtať, prečo vládam beztrestne prechádza, že „chodia poza školu“ v oblasti klimatických opatrení.

Klimatická zmena má zdrvujúce následky na ľudské práva, ktoré sa budú ešte zhoršovať, ak vlády nezačnú ihneď konať, aby toto smerovanie zmenili. Klimatická zmena zvlášť zasahuje ľudí, ktorí už sú zraniteľní, znevýhodnení alebo diskriminovaní.

Dôsledky klimatickej zmeny ohrozujú zvlášť deti, kvôli ich špecifickým fyziologickým, metabolickým potrebám súvisiacim s telesným vývojom. Zmeny klímy tiež predstavujú riziko pre ich duševné zdravie; deti vystavené traumatickým udalostiam, ako sú prírodné katastrofy zhoršené klimatickou zmenou, môžu trpieť posttraumatickou stresovou poruchou.

Klimatická zmena sa týka ľudských práv, pretože má enormný dopad na ľudí. Pri jej pôsobení sa kombinujú a zväčšujú existujúce nerovnosti. A sú to práve deti, kto zažije jej stále desivejšie následky. Skutočnosť, že väčšina vlád sotva pohla prstom, aby reagovala na naše – vzájomne zaručené – zničenie, je jedným z najväčších medzigeneračných porušení ľudských práv v dejinách.

Štrajk proti zmene klímy v Londýne, 15 februára 2019

Milióny ľudí už trpia kvôli katastrofálnym následkom klimatickej zmeny – od predĺžených období sucha v subsaharskej Afrike po ničivé tropické búrky, ktoré zasahujú juhovýchodnú Áziu a Karibik. V letných mesiacoch roku 2018 ľudské spoločenstvá na severnej pologuli (od Polárneho kruhu po Grécko, Japonsko, Pakistan a USA) zažívali ničivé vlny horúčav a požiarov, pri ktorých zahynuli a boli zranené stovky ľudí.

Najnovšie záväzky vlád na zmiernenie klimatickej zmeny – ktoré ešte len čakajú na implementáciu – sú úplne neadekvátne, pretože do roku 2100 by viedli ku katastrofálnemu nárastu priemernej svetovej teploty o 3 °C nad predindustriálnu úroveň.

S každým ďalším dňom, keď umožňujeme, aby sa klimatická zmena zhoršovala, sa zhoršujú aj vyhliadky na jej zastavenie a zvrátenie jej katastrofálnych následkov. Vládam nič nebráni naplno konať, aby v najkratšom možnom časovom rámci znížili emisie skleníkových plynov. Nič im nebráni v tom, aby našli spôsob, ako do roku 2030 znížiť emisie na polovicu úrovne z roku 2010 a do roku 2050 na úroveň nulových čistých emisií, tak ako ich vyzvala vedecká obec,

Jediné, čo stojí v ceste ochrane ľudstva pred klimatickou zmenou, je skutočnosť, že našim lídrom chýba politická vôľa, a že doposiaľ sa o to sotva pokúsili. Politici a političky môžu ďalej hľadať výhovorky pre svoju nečinnosť, ale príroda nevyjednáva. Musia počúvať mladých ľudí a ešte dnes podniknúť kroky na zastavenie klimatickej zmeny, pretože iná možnosť nie je.

Ak sa Vám páči, čomu sa venujeme, podporte nás svojimi 2%. Viac informácii TU

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.