Denník N

Rok do volieb – čím nás strany prekvapia?

V posledných týždňoch a mesiacoch sa úplne logicky väčšina pozornosti zameriavala na prezidentskú kampaň a voľby. Do úzadia tak celkom upadla skutočnosť, že o rok zhruba v tomto čase budú prebiehať aj voľby parlamentné. Vládna koalícia sa dostáva do záverečného roka svojho vládnutia a už čoskoro sa rozbehne predvolebná kampaň. Skúsim teda stručne zanalyzovať východiskové pozície jednotlivých strán pred vstupom do poslednej štvrtiny volebného obdobia.

Smer + SNS

O týchto stranách píšem naschvál spolu. Nie preto, že by boli rovnaké ale preto, že sa budú  snažiť osloviť najmä rovnakú skupinu voličov. To znamená, že skôr či neskôr sa voči sebe budú musieť vyhraniť. Minimálne Mgr. Kapitánovi určite nepomôže, ak bude SNS vnímaná len ako prisluhovač Smeru. Najneskôr pol roka pred voľbami, keď sa reálne rozbehne kampaň, preto bude musieť zaútočiť. Môj osobný tip je, že na to pôjde cez kritiku Pellegriniho, ktorého bude označovať za slabého premiéra.

Samozrejme môže sa stať, že Dankovi tento súboj vyhrá samotný Smer. Rozkol v strane je podľa mnohých už na spadnutie. Nielen preto, že sa črtá súboj premiéra s ex-premiérom, ale Smer stratil svoje istoty – oligarchovia nemajú istú slobodu, Fico nemá isté bývanie atď.

SaS

Ak je na našej súčasnej politickej scéne niečo smutnejšie ako vládna koalícia, tak je to parlamentná opozícia. Keďže predseda najsilnejšej opozičnej strany strávil celé volebné obdobie v Bruseli a nemeckých televíziách, niet sa veľmi čomu čudovať. Napriek tomu je SaS stále najsilnejšou stranou demokratickej opozície. Vidím to tak, že teraz majú poslednú šancu túto svoju pozíciu potvrdiť a využiť. S predsedom, na ktorého bude každý deň niekto vyťahovať, že raňajkoval s Kočnerom, to ale bude ťažké. No volebný líder ako napr. R. Mistrík, to by bola iná káva….

OĽaNO

Hnutie obyčajných ľudí si už tradične robí svoje. Na jednej strane krídlo odborníkov na čele s Remišovou, ktorí pripravujú nové opatrenia, na druhej strane nevyspytateľný Matovič. Avšak zdá sa, že práve tento „kokteil“ na niektorých ľudí celkom platí. Uvidíme preto, aké nové osobnosti Matovič na kandidátku pritiahne, ale na štýl ich politiky to vplyv mať nebude.

Fašisti

Je neskutočné, že stačí vymeniť gardistické uniformy za saká a mikiny a ľudia hneď zabudnú, odkiaľ títo samozvaní ochrancovia národa prišli. Hrádza proti extrémizmu preteká čoraz viac a viac. Bude zaujímavé sledovať, či sa nerozpadne úplne, napríklad ak by do nej začali udierať Harabin a Kotleba spoločne.

Sme rodina

Priznám sa, že urobiť nejakú predpoveď ohľadom tejto strany, je pre mňa veľmi náročné. Nikdy som sa totiž reálne nebavil s nikým, kto by mi povedal, že ich volí a vysvetlil, čo je vlastne ich cieľom. Na začiatok by mi preto stačilo, ak by počas najbližšieho roka prešli od populistických videí k nejakému hlbšiemu programu, v ktorom vysvetlia svoje plány a predstavy povolebnej spolupráce. A ešte by bolo super začať s výberom kandidátov už teraz, aby sa potom nestalo, že im hneď po voľbách niektorí opustia stranu a poslanecký klub.

MOST

Nuž Maďari budú mať čo robiť, aby o rok preliezli hranicu piatich percent. Tipujem síce, že sa im to nepodarí, ale roky sledovania politiky ma presvedčili o jednom – nikdy nepodceňuj Bugára. Pravdou však je, že slovenských voličov im už veľa neostáva a ak sa do súboja o tých maďarských pridá okrem SMK aj nová strana Zs. Simona, tak to môžu byť práve tie hlasy, ktoré budú Mostu v konečnom rátaní chýbať.  Počkajme si teda na to, akú taktiku zvolí Béla Bugár tentokrát. Cez charakter to už ale určite nepôjde.

Progresívne Slovensko

Táto nová mimoparlamentná strana sa momentálne úspešne vezie na vlne popularity svojej podpredsedníčky Zuzany Čaputovej. Bude zaujímavé sledovať, ako sa jej popularita prejaví o rok v parlamentných voľbách. PS je pre mnohých voličov ešte stále veľká neznáma, čiže cieľom tejto strany počas najbližšieho roka bude celkom prirodzene snaha dostať svoj odkaz čo najbližšie k občanom.

Spolu – OD

Strana Spolu na rozdiel od PS pre voličov až takou veľkou neznámou nie je. Pôsobí v nej množstvo politicky známych tvárí. Napriek tomu sa im ale podľa prieskumov stále nedarí dosahovať želaný výsledok. Uvidíme teda, akú stratégiu zvolia. Či sa budú chcieť „priživiť“ na raste PS a spojiť sa do jednej strany, alebo sa budú snažiť do svojich radov priviesť ďalšie osobnosti, ktoré by prilákali potrebný počet voličov (napr. prezidenta Kisku).

KDH

Komunálne aj župné voľby ukázali, že KDH sa pomaly spamätáva z porážky v posledných parlamentných voľbách. Príchody a odchody známych tvárí ale naznačujú, že hnutie ešte nie je úplne stabilizované. Ak prežijú zostavovanie kandidátnej listiny, myslím, že tých 5% nejako získajú. Potom už budeme iba so záujmom pozorovať, s kým vlastne chcú spolupracovať.

Rok do volieb je ešte príliš dlhý čas v takom turbulentnom období, aké momentálne na Slovensku prežívame. Nedá sa preto vôbec predpovedať, čo sa ešte udeje a ako to ovplyvní situáciu. Je však dobré sledovať už teraz, aké sú východiskové pozície jednotlivých strán, lebo mesiac pred voľbami uvidíme už len to, čo budú chcieť, aby sme videli.

Teraz najčítanejšie