Denník N

Milí popierači holokaustu…

Viem, že sa už o tom popísalo veľa a mnohé vám bolo vysvetľované a vyčítané. Možno vám poviem niečo nové a je na vás, či si na položené otázky dokážete odpovedať. Lebo práve pred sebou samým by mal mať človek čisté svedomie.

V múzeách holokaustu vám ukazovali vlasy zavraždených, topánky, topánočky a vám sa zdalo, že hrajú na city. Takú expozíciu dokáže vytvoriť každý za pár hodín, napadlo vám. A milión ďalších argumentov, ktoré ste si s podobnou ľahkosťou vyvrátili.

Prečo by niekto snoval také zvláštne a megalomanské sprisahanie, to zase viete vy.  Pravdu povediac, ja ani nemám chuť sa nad tým zamýšľať. Mne totiž pripadá, že jedinou motiváciou, prečo uvažovať nad tým, či môže byť holokaust výmyslom, je čistý a úprimný antisemitizmus.

Mňa by veľmi zaujímalo, ako sa staviate k jednotlivým procesom s nacistami, ktorí vyvražďovanie viedli. Ako sa pozeráte na Norimberský proces a trebárs na proces s Eichmannom v Jeruzaleme. Mnohé z týchto súdov sú zaznamenané na videu. A viete, čo je na tom najdesivejšie? Nacistickí pohlavári na čele s režisérom holokaustu Eichmannom sa ani nepokúšali tvrdiť, že sa nič také nestalo. Ich obhajoba bola postavená na tom, že „len“ plnili rozkaz. Samotné vyvražďovanie nepopierali. Nie je tento dôkaz podstatne silnejším tvrdením ako opustené topánky v Osvienčine?

Čo poviete?

Ale niečo mi vraví, že ako Svedkovia Jehovovi, možno aj vy máte vo svojej teórii na každú takúto dieru záplatu. Preto sa vás chcem spýtať ešte jednu vec.

Nenapadlo vám niekedy, že obeťami sprisahania nie sme my, čo vieme, že Holokaust bol, ale že obeťou sprisahania ste vy? Vy, ktorých niekto systematicky presviedča, že k takémuto vyvražďovaniu  nikdy nedošlo. Niekto, kto chce, aby ste cítili nenávisť voči Židom, ktorých väčšina z vás osobne vôbec nepozná. Uveríte a potom je ľahké strašiť vás hroznými Chazarmi, ktorí ťahajú za nitky sveta… Taká klasika, vymyslia vám nepriateľa a potom sa tvária, že vás pred ním chránia. Niečo podobné, ako keď vám mafián rozbije výklad, vojde dnu a povie, že ďalšie podobné útoky vie ustrážiť. Za malý poplatok.

Pred pár dňami jeden alternatívny časopis použil fotku Denníka N na ktorej je Zuzana Čaputová a vo fotoshope jej výrazne upravil nos, aby sa podobal takému, aké poznáme z antisemitských karikatúr Židov.

Je to niečo podobné ako s Holokaustom. Niekto upraví realitu, vy jej uveríte a nás považujete za hlupákov, lebo odmietame uveriť, že táto zmena je novou pravdou.

Teraz najčítanejšie