Denník N

Developer a poľovník to nebude. Ako ale nájsť riaditeľa Štátnych lesov TANAPu?

Zdroj: Facebook Rastislava Huttu
Zdroj: Facebook Rastislava Huttu

Ministerka pôdohospodárstva sa rozhodla nevymenovať nového riaditeľa Štátnych lesov TANAPu. Ukázalo sa totiž, že pán Rastislav Hutta je vášnivý poľovník a navyše developer. Verejnosť to pobúrilo natoľko, že pani Matečná túto „drobnú rybu“ obetovala a budú za neho hľadať náhradu. Pozitívne na tom je, že tlak verejnosti dokáže ovplyvniť rozhodnutia politikov. Svetlú budúcnosť to ale zďaleka neveští.

Nadšení ľudia nám do MY SME LES okamžite písali, že máme do výberového konania navrhnúť niekoho z nás – ochranárov, aby sme ukázali, ako sa majú spravovať lesy v národnom parku. Táto predstava je bohužiaľ (snáď už nie nadlho) úplne nereálna.Tu sú tri hlavné dôvody, prečo je to tak:

1. POTREBNÁ ZMENA LEGISLATÍVY

Ak by niekto chcel NAOZAJ REFORMOVAŤ spravovanie Tatranského národného parku, musel by od politikov žiadať zmeny legislatívy, pretože súčasná lesnícka legislatíva veľmi limituje možnosti zmien.

Bolo by potrebné zmeniť viaceré zákony, ideálne aj ZLÚČIŤ Štátne lesy TANAPu so Štátnou ochranou prírody, POSILNIŤ právomoci tejto novej organizácie,… Národné parky by tak mali celé prejsť spod Ministerstva pôdohospodárstva (cieľ: ťažba) pod Ministerstvo životného prostredia (cieľ: ochrana).

Ak sa tieto veci v legislatíve nezmenia, nemôže ani dobrý riaditeľ prestať bojovať s lykožrútom, bude musieť loviť jelene a podobne. Súčasná vláda SR týmto zmenám nie je vôbec naklonená.

2. HĽADÁME SUPERHRDINU ALEBO KAMIKADZE?

Slušní a odborne zdatní ľudia majú väčšinou svoje zásady a kariéry, ktoré im umožňujú ich dodržiavať. Ak to majú zmeniť, musí to stáť za to. V tomto nastavení riskujú, že si poškodia svoje dobré meno, pretože budú navždy spájaní s praktikami súčasnej vlády, alebo že budú dokonca ohrození, keďže pôjde o kšefty, do ktorých sa zapletú a budú niesť zodpovednosť. Súčasne sa im môže stať, že ich po ďalších voľbách vymení nová vláda. O rok môžu byť bez práce a s pošramotenou povesťou.

3. BUĎME REALISTI

Ľudia so skúsenosťami vedia, že funkcie sa dnes príjmajú na základe určitých dohôd s nadriadenými politikmi a nie na základe odbornosti. Človek, ktorý by sa zaujímal o post v rezorte patriacom SNS, by musel súhlasiť s podmienkami, ktoré slušný človek nemôže prijať. Neviem, čo všetko by mohli žiadať, ale viem si predstaviť, že by novému riaditeľovi povedali, komu musí predávať drevo, kto bude zalesňovať holiny a kto monitorovať lykožrúty, alebo komu prenajať štátny pozemok na developerský projekt. Bez tejto dohody sa riaditeľom nik nestane, to sa dá vždy zabezpečiť.

Priznávam teda, že neviem o žiadnom vhodnom kandidátovi, ktorý by sa mohol prihlásiť do nového konkurzu.

ČO S TÝM?

Napriek tomu musíme od politikov žiadať, aby bol proces výberu čo najlepší (až po dobu, keď sa nám podarí vziať národné parky SNS, je každá odchýlka od pekla dobrá).

Tu je pár návrhov, ktorých uplatnenie budeme sledovať:

  1. informácie o výberovom konaní musia byť známe dostatočne včas a odkomunikované širokej verejnosti,
  2. podmienky výberu musia byť vopred známe, transparentné a adekvátne obsadzovnej pozícii,
  3. výberové konania by malo byť verejné,
  4. kandidáti by mali predložiť verejne plány svojich priorít,
  5. dôležitou súčasťou plánov by mal byť manažment lesov aj z pohľadu funkcie ochrany prírody,
  6. vo výberovej komisii by mali byť okrem odborníkov v lesníctve aj zástupcovia rezortu ŽP, vedci zaoberajúci sa ekológiou a mimovládne organizácie,
  7. potrebné je tiež overenie histórie jednotlivých kandidátov a ich možných konfliktov záujmov.

EŠTE JEDNA POINTA NA ZÁVER

Chyba ale nie je len na strane pôdohospodárov a SNS, ktorí si robia svoj biznis bez ohľadu na to, či sú v národnom parku alebo nie. Minister ŽP László Sólymos nedokázal získať štátne pozemky v národných parkoch pod rezort ŽP, dodnes sa mu nepodarilo ani schváliť zonáciu TANAPu a neurobil ani ďalšie dôležité reformy. Jeho politický „výtlak“ je taký nízky, že sa ani neodváži hovoriť do výberu riaditeľa ŠL TANAPu, ktoré hospodária na území národného parku, za ktorý nesie politickú zodpovednosť.

Teraz najčítanejšie